lagana

Μπορεί κάποιοι να μη βάλουν θαλασσινά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά μία-δύο λαγάνες δε λείπουν ποτέ. Είναι τόσο εύκολη στην ετοιμασία της που αξίζει να τη φτιάξουμε με τα χεράκια μας. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας συναντάμε πολλές παραλλαγές (με ξηρούς καρπούς, σταφίδες, μπαχαρικά κ.ά.). Εδώ προτείνουμε μια απλή εκδοχή για αφράτη και ψωμωμένη λαγάνα, την οποία μπορούμε να ζυμώσουμε και στο μίξερ πάγκου, με το εξάρτημα γάντζος.

Υλικά για 2 λαγάνες

  • 250 – 290 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 20 γρ. νωπή, από το φούρνο της γειτονιάς, θρυμματισμένη με τα δάχτυλά μας)
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο, σκληρό, για ψωμί (έχει κιτρινωπό χρώμα και θα το βρούμε συνήθως με την ένδειξη «για ψωμί» ή «για ζύμωμα», σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα άλευρα)
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου
  • ½ κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά κοπανισμένοι στο γουδί ή τριμμένοι στο μύλο μπαχαρικών
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, για 1 – 2 λεπτά
  • Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου).
  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε 150 ml από το χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη μαγιά (φρέσκια ή ξερή) και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και αφήνουμε το μπολάκι κατά μέρος για 10 – 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το μείγμα της μαγιάς. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν κάπως. Ρίχνουμε το αλάτι, το γλυκάνισο και τον κόλιανδρο και, σταδιακά, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να σχηματίσουν μια ζύμη. Τη ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, εύπλαστη και μαλακή.
  • Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Πιέζουμε με τα χέρια μας κάθε κομμάτι ζύμης μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασικό οβάλ σχήμα της λαγάνας. Τις βάζουμε στο ταψί, τις αλείφουμε με λίγο νερό και με το δάχτυλό μας κάνουμε λακκουβίτσες σε διάφορα σημεία. Τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι, τις σκεπάζουμε με μια ελαφρώς νοτισμένη και καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε κατά μέρος, για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσουν.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις λαγάνες για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 – 25 λεπτά, μέχρι οι λαγάνες να ροδίσουν.

Συνταγή της Ντίνας Νικολάου