Ενώ η μνήμη των ενηλίκων συνήθως εξασθενεί με τον καιρό, δεν φαίνεται πώς ισχύει το ίδιο και για τα παιδιά. Όπως έδειξε νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, τα παιδιά μπορεί να ξεχάσουν κάτι πρόσκαιρα όμως μπορούν να ανακαλέσουν την προσωρινά χαμένη πληροφορία κάποιες μέρες μετά. Οι ειδικοί αποκαλούν αυτό το φαινόμενο “καθυστερημένη μνήμη”.

Για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή του ζήτησαν από 82 παιδιά 4-5 χρονών να παίξουν ένα βιντεοπαιχνίδι στο οποίο έπρεπε να συνδυάσουν και να θυμηθούν ζεύγη λέξεων. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πώς τα παιδιά που ξαναέπαιξαν το παιχνίδι 1-2 μέρες μετά την πρώτη φορά είχαν περίπου 20% μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από τα παιδιά που το έπαιξαν αργότερα την ίδια μέρα. Μάλιστα τα παιδιά που ξανάπαιξαν το παιχνίδι δύο μέρες μετά κατάφεραν να επιτύχουν σε ποσοστό περίπου 90%.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που καταγράφει δύο διαφορετικά αλλά σχετικά μεταξύ τους γνωστικά φαινόμενα. Το ένα είναι η “ακραία λήθη” όταν δηλαδή τα παιδιά μαθαίνουν δύο παρόμοια πράγματα διαδοχικά σε σύντομο διάστημα με αποτέλεσμα όταν μαθαίνουν το δεύτερο να ξεχνάνε αμέσως το πρώτο. Το άλλο είναι η “καθυστερημένη μνήμη” όταν τελικά καταφέρνουν να ανασύρουν την πρώτη πληροφορία που έως τότε φαινόταν χαμένη.
Ίσως τελικά, όπως λένε κι οι ερευνητές, τα παιδιά να είναι πιο έξυπνα απ’ όσο νομίζουμε απλώς χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω.

Πηγή: Psychological Science
http://www.parents.com/health/parents-news-now/kids-may-remember-tomorrow-what-they-forgot-yesterday/

Αλεξάνδρα Καππάτου

Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας, Πλ. Μαβίλη, τηλ. 210 64 522 54

www.akappatou.gr