Τα παιδιά μόλις συμπληρώσουν το 18 μήνα της ζωής τους και μετά ξεκινάνε να περπατάνε μόνα τους  και να τρέχουν.  Αυτή η μεγάλη χαρά της ανεξαρτησίας του παιδιού στις κινήσεις του, κάποιες φορές φέρνει και δυσάρεστα αποτελέσματα, το πέσιμο του. Είναι απόλυτος φυσιολογικό ένα παιδί να πέφτει να χτυπάει,  απλά κάποιες φορές έχει κάποια άλλη βαρύτητα και το πέσιμο δεν ειναι και τόσο απλό. Όπως το χτύπημα, το σπάσιμο ή ο τραυματισμός ένος παιδικού δοντιού. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Ρωτήσαμε την Παιδοδοντίατρο Αλεξάνδρα Μάστορα   και μας συμβουλεύει:

Mastora AlexandraΚείμενο: Μάστορα Αλεξάνδρα, Παιδοδοντίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το τραύμα στα νεογιλά (παιδικά) και μόνιμα δόντια είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και αποτελεί το 5% του συνόλου των τραυματισμών.

Τι πρέπει να κάνω αν σπάσει το δόντι του παιδιού;

Αν βρεθεί το σπασμένο κομμάτι του δοντιού τοποθετείστε το σε νερό ή φυσιολογικό ορό και απευθυνθείτε στον παιδοδοντίατρο, όπου ανάλογα με την περίπτωση είτε θα συγκολλήσει το σπασμένο κομμάτι, είτε θα το αντικαταστήσει με ειδικά υλικά  που μιμούνται τους οδοντιατρικούς  ιστούς και παρέχουν αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να κάνω αν κάποιο νεογιλό δόντι βγει από τη θέση του;

Αν κάποιο νεογιλό δόντι βγει από τη θέση του ΔΕΝ το επανατοποθετούμε στο στόμα. Η κλινική εξέταση από Παιδοδοντίατρο θα καθορίσει πως θα αντιμετωπιστεί το περιστατικό.

Τι πρέπει να κάνω αν κάποιο μόνιμο δόντι βγει από τη θέση του;

  • Ξεπλένετε το δόντι με κρύο νερό, χωρίς να πιάσετε τη ρίζα του
  • Βάζετε  το δόντι ξανά στη θέση του στο  στόμα και το κρατάτε σταθερό με μια γάζα
  • Εάν δεν μπορεί να συμβεί αυτό τοποθετείστε το δόντι μέσα σε κρύο γάλα
  • Απευθυνθείτε άμεσα στον Παιδοδοντίατρο

Η επιμελής στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια επούλωσης του τραύματος.

Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του παιδιού μετά την αποκατάσταση του τραυματισμένου δοντιού;

Για οποιοδήποτε τραυματισμό σε νεογιλά ή μόνιμα δόντια θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση και παρακολούθηση του δοντιού από τον Παιδοδοντίατρο γιατί σε αρκετές περιπτώσεις οι επιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το είδος του τραύματος.