Το σπίτι είναι πλήρως τακτοποιημένο. Με τις
μοκέτες του και τα χαλιά του, τις ταπετσαρίες
του και τα φρεσκοβαμμένα καθαρά έπιπλά
του, λειτουργεί και το κλιματιστικό.Το σπίτι
είναι απολύτως ασφαλές, μας προστατεύει
και το απολαμβάνουμε. Κι όμως, κάπου
κρυμμένα σ’ όλα αυτά τα έπιπλα, αλλά και στα
ρούχα μας, ακόμη και στα παιχνίδια του
παιδιού υπάρχει ένας κρυφός, αόρατος
εχθρός: τα αλλερχιογόνα (σκόνη, μύκητες,
χημικές ενώσεις).

Χιλιάδες αλλεργιογόνα, όπως ακάρεα (παρασιιάκια) της οικιακής σκόνης, μύκητες και χημικές ενώσεις κρύβονται στο περιβάλλον του σπιτιού μας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα μοντέρνα έπιπλα, τις συνθετικές μοκέτες, τα συντηρητικά των ξύλων, τα παρκέ διαρκείας, τα απορρυπαντικά, τα εντομοκτόνα, τα αποσμητικά χώρου και σε πολλά άλλα είδη είναι γεμάτα αλλεργιογόνου παράγοντες. Ενας από τους πιο ισχυρούς είναι η φορμαλδεϋδη, που χρησιμοποιείται κυρίως στα έπιπλα από φορμάικα, κόντρα πλακέ, νοβοπάν, αλλά αποτελεί επίσης και τη Βάση πολλών προϊόντων καθαρισμού, βαψίματος, απολυμάνσεως, καθώς και καλλυντικών. Το ανησυχητικό είναι πως μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε παιδικά παιχνίδια, όπως στα χνουδωτά αρκουδάκια.

Ειδικά τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια με μικρούς και στενόχωρους χώρους, με αυξημένη υγρασία, πολύ συχνά παρουσιάζουν αλλεργίες. Η αιτία είναι διάφοροι μύκητες, που αναπτύσσονται με τη βοήθεια της υγρασίας, κυρίως σε πλαστικές επιφάνειες. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένη η συχνότητά τους στην αρχή του φθι­νοπώρου. Την κατάσταση επιδεινώνει η χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων. Το πρόβλημα είναι ότι στο σύστημα ύγρανσης του αέρα και στο ντεπόζιτο όπου αποθηκεύεται το νερό ανα­πτύσσονται μύκητες, βακτηρίδια και άλλα μι­κρόβια, που διοχετεύονται στον αέρα.

Για να αποφύγετε τους μύκητες στο σπίτι:

  • Αντιμετωπίστε τα προβλήματα υγρασίας.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε το κύκλωμα κλι­ματιστικού.
  • Αποφύγετε τις ταπετσαρίες στους τοίχους (εί­ναι μια ιδανική περιοχή για να κρυφτούν οι μύ­κητες!).
  • Μη χρησιμοποιείτε μουχλιασμένες τροφές.

Από τα χειρότερα αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, που παρουσιάζουν έ­ξαρση το φθινόπωρο και το χειμώνα και ζουν κυρίως στα στρωσίδια των κρεβατιών. Πρόκει­ται για μικροοργανισμούς, αόρατους με το μάτι.

Προφυλάξεις:

  • Περιορίστε τα αντικείμενα που μαζεύουν σκό­νη, όπως βαριά και ογκώδη διακοσμητικά είδη.
  • Αντί για μοκέτες, προτιμήστε το παρκέ ή τα πλακάκια.
  • Διαλέγετε παιχνίδια για τα παιδιά από συνθε­τικό υλικό, για να αποφύγετε την ανάπτυξη των ακάρεων.
  • Προτιμάτε σκεπάσματα και κουρτίνες από συνθετικά υλικά, απαλλαχτείτε από χοντρά χα­λιά και αποφύγετε τις διπλές κουρτίνες.
  • Να αερίζετε και να λιάζετε τα στρωσίδια του κρεβατιού καθημερινά και κάθε εβδομάδα να τα πλένετε με καυτό νερό.
  • Να αποφεύγετε το φυσικό μαλλί, που είναι ε­ρεθιστικό για το δέρμα.
  • Να πλένετε τα παιδιά σας με αγνό σαπούνι.
  • Μην έχετε πολλά αντικείμενα στο δωμάτιο του παιδιού. Ξεσκονίζετε το δωμάτιο καθημερινά με νωπό ξεσκονόπανο και μία φορά την εβδομάδα με ηλεκτρική σκούπα.
  • Να αερίζετε όσο το δυνατόν συχνότερα τους κλειστούς χώρους.
  • Ειδικά για το άσθμα, όσον αφορά την προ­στασία μέσα στο σπίτι οι αλλεργιολόγοι συνιστούν τις παρακάτω μεθόδους:
  1. Αποφυγή κατοικίδιων που προκαλούν αλλερ­γία ή μαξιλαριών με πούπουλα στο σπίτι (εφόσον υπάρχει η σχετική ευαισθητοποίηση).
  2. Καλύψτε τα μαξιλάρια, τα στρώματα και τα παπλώματα με ειδικό κάλυμμα, που εμποδίζει τη δίοδο των ακάρεων της οικιακής σκόνης (ο αλλεργιολόγος μπορεί να δώσει τις σχετικές πλη­ροφορίες).
  3. Να πλένετε τις κουβέρτες και τα σεντόνια στους 65°C μία φορά την εβδομάδα (τα μαξι­λάρια των καναπέδων μπορούν να στέλνονται περιοδικά στο στεγνοκαθαριστήριο),για να σκο­τωθούν τα ακάρεα της σκόνης.
  4. Να διατηρείτε την υγρασία κάτω από το 50%, για να ελέγχετε την ανάπτυξη των ακάρεων της σκόνης και των μυκήτων.
  5. Να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα με ειδι­κό φίλτρο, για να μην υπάρχει σκόνη στον αέρα όταν είναι σε λειτουργία.
  6. Την περίοδο που έχει την περισσότερη γύρη ή μόλυνση στην ατμόσφαιρα να κλείνετε τα πα­ράθυρα, να χρησιμοποιείτε κλιματισμό και να α­ποφεύγετε τις εκτός σπιτιού δραστηριότητες.
  7. Να αποφεύγετε τις αναθυμιάσεις χημικών ου­σιών και το σημαντικότερο, το κάπνισμα.
  8. Μην ξεχνάτε ότι τα κατοικίδια ζώα αποτελούν μία από τις κύριες πηγές αλλεργιογόνων. Οι πιο συχνές αλλεργίες οφείλονται στις γάτες (κυ­ρίως) και στους σκύλους και σε έναν μικρό α­ριθμό περιπτώσεων, στα μικρά τρωκτικά και στα άλογα!
  9. Η τρίχα της γάτας και του σκύλου είναι ο φο­ρέας του αλλεργιογόνου, το οποίο βρίσκεται στο σάλιο του ζώου κι επειδή τα ζώα αυτά γλείφο­νται, περνάνε το αλλεργιολόγονο στην τρίχα.
  10. Η καλύτερη προφύλαξη είναι να απομακρυν­θεί το ζώο από το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, σε αυτές τις περι­πτώσεις συνιστούμε, αν υπάρχει δυνατότητα, το ζώο να διαμένει έξω από το σπίτι (όπως σε κή­πο ή βεράντα) και να πλένεται πολύ συχνά (του­λάχιστον μία φορά την εβδομάδα).Αν το συναισθηματικό δέσιμο είναι πολύ μεγά­λο, τουλάχιστον να μην κοιμάται το ζώο στην α­γκαλιά του αλλεργικού ατόμου!

Αρθρο-κείμενο: Xρήστος Γρηγορέας, Αλλεργιολόγος