Όταν ακούμε τη λέξη ωτίτιδα, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ενοχλητικός και οξύς πόνος στην περιοχή του τυμπάνου, ως επακόλουθο κάποιου κρυώματος. Αυτή είναι μόλις μία από τις μορφές της ωτίτιδας, η οξεία, που είναι περισσότερο γνωστή λόγω της ενοχλητικής και επώδυνης φύσης της.
Ωστόσο πέρα από την οξεία ωτίτιδα, υπάρχουν και ορισμένες μορφές ωτίτιδας λιγότερο επώδυνες και πιο «ύπουλες» που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών.
Ο λόγος για την γνωστή ως εκκριτική ωτίτιδα, που ουσιαστικά πρόκειται για συσσωρευμένο υγρό στο αυτί του παιδιού και παρόλο που είναι φαινομενικά ασυμπτωματική και ανώδυνη, έχει ορισμένες επιπτώσεις στην ακοή και την γενικότερη αντίληψη των ήχων από το παιδί.
Η εκκριτική ωτίτιδα είναι πολύ συχνή στα παιδιά ηλικίας από 2 έως 5 ετών και παρόλο που το υγρό στο αυτί μειώνεται όσο το παιδί μεγαλώνει αποτελεί την πιο συχνή αιτία παιδικής βαρηκοϊας.
Μερικά από τα συμπτώματα της εκκριτικής ωτίτιδας είναι η βαρηκοΐα τα βουλωμένα αυτιά και οι εμβοές, ή ο τριγμός στο αυτί κατά την κατάποση, το χαρμουρητό και το φτέρνισμα. Επιπλέον αν η κατάσταση αυτή δεν εντοπιστεί έγκαιρα και το υγρό στο αυτί του παιδιού παραμείνει για μεγάλο διάστημα, τότε μιλάμε για χρόνια εκκριτική ωτίτιδα και παρατηρείται με την απώλεια ισορροπίας στο παιδί.
Για την αντιμετώπιση της εκκριτικής ωτίτιδας, αρχικά προτείνεται η συντηρητική θεραπεία με συσκευές εμφύσησης και τσίχλες για τα παιδιά. Αν ωστόσο το υγρό στο αυτί επιμένει και δημιουργεί προβλήματα στο παιδί, όπως βαρηκοϊα μεγαλύτερη των 40db απαιτείται χειρουργική επέμβαση με παρακέντηση της τυμπανικής μεμβράνης και εισαγωγή σωληνίσκων για να αερίζεται επαρκώς το μέσο ους και αδενοτομή.
Μάθετε περισσότερα για την εκκριτική ωτίτιδα και το υγρό στο αυτί καθώς και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν στην ιστοσελίδα της χειρουργού ωτορινολαρυγγολόγου Ανατολής Παταρίδου