Οι κορδέλες, τα στενά καπέλα και τα μακριά μαλλιά δεν είναι παρά η προσωρινή λύση στο πρόβλημα των πεταχτών αυτιών. Αν το μικρό σας ντρέπεται κι εσείς ανησυχείτε για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει αυτό το μικρό πρόβλημα, καλύτερα να το αντιμετωπίσετε άμεσα κι επιστημονικά. Ο Dr. med. Β. Παυλιδέλης μας εξηγεί στο άρθρο του ότι τα “αφεστώτα ώτα”, δηλαδή ταπεταχτά και υπερβολικά προεξέχοντα από το κεφάλι αυτιά είναι μια αισθητική ανωμαλία των πτερυγίων των ώτων, που μπορεί να αντιμετωπισθεί με πλαστική εγχείρηση. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.500 πλαστικές επεμβάσεις διόρθωση αφεστώτων ώτων.
H παρουσία αφεστώτων ώτων είναι υπόθεση κληρονομική, διαπιστώνονται δε αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Το 5% των παιδιών, τα οποία γεννιούνται σ’ όλον τον κόσμο, γεννιούνται με αφεστώτα ώτα, ανεξάρτητα από φυλή ή γεωγραφική περιοχή της Γης. Κατά την ανάπτυξη ενός νεογέννητου παιδιού, το οποίο παρουσιάζει ορισμένες εκ γενετής μικρές ανωμαλίες θέσεως και μορφής του πτερυγίου του αυτιού (π.χ. τσαλάκωμα), αυτές διορθώνονται ικανοποιητικά από μόνες τους. Αν όμως το νεογέννητο έχει σαφώς αφεστώτα ώτα, τότε η υπομονή, ώστε με το χρόνο να γίνουν τα αυτιά από μόνα τους αρμονικά και πιοόμορφα και να μην πετάνε, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Επίπονες και μακροχρόνιεςπροσπάθειες, κυρίως των γονέων, να περιδένουν τα αυτιά με ελαστικό επίδεσμο, να τα κολλούν με λευκοπλάστ επάνω στο κεφάλι, να επιβάλλουν στο παιδί να κοιμάται άλλοτε πάνω στο ένα αυτί και άλλοτε πάνω στο άλλο, καθώς και πολλά άλλα μέτρα για να διορθωθούν τα αυτιά από μόνα τους, δε φέρνουν το παραμικρό αποτέλεσμα.
Δυστυχώς έτσι, μόνο ταλαιπωρούν το παιδί και το τραυματίζουν ψυχικά και σωματικά περισσότερο, αφού αμέσως μετά την άρση της πίεσης επανέρχεται το αυτί στην αρχική, εκγενετής δική του θέση. Η κύρια αιτία εμφάνισης πεταχτών αυτιών είναι η έλλειψη της ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού και μόνο η ενδεδειγμένη και επιτυχημένη πλαστική εγχείρηση αφεστώτων ώτων μπορεί να τα διορθώσει. Ο σκοπός λοιπόν της επέμβασης είναι να δημιουργηθεί στο αυτί χειρουργικά η ανθέλικα, η οποία απουσιάζει εκ γενετής. Με το σχηματισμό ανθέλικας, το πτερύγιο παύει πλέον να αφίσταται και το αυτί παίρνει την κανονική του μορφή και θέση(πλαστική της ανθέλικας).
Τέσσερις στους δέκα χειρουργημένους για πεταχτά αυτιά είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Επίσης στους ενήλικες άνδρες είναι πολύ συνηθισμένη πλαστική επέμβαση. Οι γυναίκες αποφασίζουν σχετικά δυσκολότερα και συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού πρώτα βαρεθούν να σκεπάζουν για χρόνια τα πεταχτά αυτιά με τα μακριά μαλλιά τους. Τα μικρά παιδιά συνήθως δεν τα απασχολεί το πρόβλημα, ούτε είναι ευερέθιστα εξαιτίας των αυτιών τους. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι με τα αυτιά του κάτι δεν πηγαίνει καλά, όταν για πρώτη φορά οι συνομήλικοι ή συμμαθητές του αρχίσουν να το κοροϊδεύουν γι’αυτά. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία του παιδιού που θα το συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή του.
Οι γονείς πράττουν το σωστό για το παιδί τους, όταν δεν αφήσουν από την αρχή να δημιουργηθεί σ’ αυτό, το αίσθημα της κατωτερότητας και του μη αρτιμελούς ατόμου. Είναι σοφό, ένα παιδί με πεταχτά αυτιά να χειρουργηθεί πριν πάει στο δημοτικό σχολείο, με τη συμπλήρωση των 6 ετών. Πριν από την εγχείρηση ο ενδιαφερόμενος επισκέπτεται τον πλαστικό χειρουργό, τον οποίο επέλεξε για την επέμβαση του. Αυτός, αφού πρώτα τον εξετάσει, θα τον ενημερώσει σε ό,τι αφορά την εγχείρηση και θα του εξηγήσει τα πάντα για το αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο θα εμφανισθεί μετά την επέμβαση. Συνιστάται και εδώ σε κάθε ενδιαφερόμενο, να επισκεφθεί περισσότερους από έναν ειδικούς πλαστικούς χειρουργούς και να επιλέξει να χειρουργηθεί από εκείνον, ο οποίος θα τον πείσει ότι θα επιφέρει το καλύτερο επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
Για περισσότερες πληροφορίε:
www.pavlidelis.gr