“Δεν προλαβαίνω”, “αύριο, στο υπόσχομαι”, “δεν εχω χρόνο”, “δουλεύω τώρα”, “μια άλλα φορά”. Πόσες φορές δεν έχουμε απα΄ντήσει με αυτές τις φράσεις; Μαμά έλα να παίξουμε. Av πραγματικά είχαμε αντίληψη πόσα χάνουμε κάθε φορά που αρνούμαστε να τους αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας μάλλον δεν θα το κάναμε ποτέ! Ισως η καλύτερη «επένδυση» της ζωής μας είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε στα παιδιά μας. Πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα έδειξε την πραγματική διάσταση του θέματος. Οι τρεις στους δέκα μαθητές που ρωτήθηκαν υποστήριξαν ότι σπάνια ή και ποτέ δεν συζητούν με τους γονείς τους όταν το έχουν ανάγκη και χαρακτήρισαν τη σχέση τους «προβληματική». Οι γονείς όμως δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος αφού μόνο οι επτά στους εκατό ομολογούν ότι δεν έχουν χρόνο για τα παιδιά τους. Η UNICEF διεξήγαγε μια πρωτότυπη έρευνα για το κατά πόσο τα παιδιά στα 21 πιο αναπτυγμένα κράτη του πλανήτη είναι ευτυχισμένα. Αποκάλυψε ότι τα μεγάλα σπίτια, τα ακριβά αυτοκίνητα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα άφθονα παιχνίδια και δώρα δεν αρκούν. Βρετανία και ΗΠΑ βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις, ενώ τα πιο ευτυχισμένα παιδιά εντοπίστηκαν στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία. Η Ελλάδα κατέλαβε την 13η θέση. Η έκθεση της UNICEF έφερε στην επικαιρότητα κάτι που ήδη γνωρίζαμε. Οτι τα παιδιά στις χώρες της ευημερίας μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους. Τα παιδιά στη Βρετανία και τις ΗΠΑ δεν έχουν κοινές δραστηριότητες με τους γονείς τους, τρώνε έτοιμα γεύματα και επικοινωνούν ελάχιστα.
Κοινός χρόνος
Τα παιδιά έχουν τον τρόπο τους να ζητάνε αυτό που θέλουν. Αφήστε όλες τις αισθήσεις σας ανοιχτές κι αφουγκραστείτε τις ανάγκες τους. Μια προκλητική αταξία ή ακόμα και μια σύντομη απομάκρυνση από την παρέα μπορεί να φωνάζει «θέλω λίγο από τον χρόνο σου». Μη χάσετε την ευκαιρία. Είναι δύσκολο να είμαστε πάντα διαθέσιμοι, αλλά σίγουρα μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο για τα παιδιά μας. Μιλήστε, ακούστε, αγκαλιάστε, παίξτε! Νιώθετε κουρασμένοι. Κάντε την υπέρβαση και κυλιστείτε μαζί του στο πάτωμα. Θα ξαφνιαστείτε από τη χαρά που θα νιώσετε. Δεν θα κάνετε μόνο το παιδί σας ευτυχισμένο, αλλά κι εσείς θα διώξετε, έστω για λίγο, τις σκοτούρες της ημέρας και θα νιώσετε ξανά παιδί. Θα του δώσετε αλλά και θα πάρετε αγάπη και χαρά. Ακόμα και το πιο χαζό παιχνίδι με τα παιδιά μας, είναι σημαντικό. Μας βοηθά να γνωριστούμε καλύτερα, να έρθουμε πιο κοντά και να χτίσουμε μια υγιή, σταθερή σχέση.
Καλή επικοινωνία
«Αν δεν“ακούσεις”το παιδί σου όταν είναι έξι, επτά χρόνων, μην περιμένεις να σε ακούσει εκείνο όταν θα είναι δεκαέξι, δεκαεπτά ετών». Πραγματικές, βαθιές οικογενειακές σχέσεις πρέπει να χτίζουμε από την αρχή. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς. Αντίθετα συχνά είναι πολύ αργά. Αν αφιερώσετε σημαντικό χρόνο στα παιδιά σας όταν είναι μικρά, τα προβλήματα της εφηβείας θα είναι ασήμαντα. Η καλή επικοινωνία μεταξύ σας θα βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη ηλι- κιακή περίοδο. Η σωστή ακρόαση και η συνομιλία είναι οι βάσεις για μια ουσιαστική επικοινωνία. Οι περισσότεροι από εμάς, φορτωμένοι με τις ευθύνες της καθημερινότητας, το άγχος να τα προλάβουμε όλα, δεν διαθέτουμε το χρόνο μας για να ακούσουμε τα παιδιά μας. Τα διακόπτουμε όταν μιλάνε και αντιμετωπίζουμε όσα λένε αδιάφορα. Αν μάθουμε να ακούμε, θα μάθουμε πολλά. Τα παιδιά στην αρχή παρατηρούν. Αν αντιληφθούν ότι ο γονιός έχει διάθεση να ακούσει, συνεχίζουν. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο μέσα στο αυτοκίνητο, την ώρα του φαγητού ή λίγο πριν από τον ύπνο για να μιλήσετε για την ημέρα τους, για όσα τα απασχολούν.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε:
- Να τα διακόπτετε όταν μιλάνε.
- Να θυμώνετε και να φωνάζετε όταν διαφωνείτε.
- Να κάνετε ταυτόχρονα κι άλλα πράγματα.
- Να δείχνετε ότι βαριέστε.