Παιδί. Του «φεύγουν» τη νύχτα και ξυπνά μούσκεμα. Τι κάνετε; Ξυπνάτε το παιδί κάθε μία-δύο ώρες (δηλαδή δεν κοιμάστε ούτε εσείς ούτε το παιδί) ή το μαλώνετε και το τιμωρείτε «επειδή το κάνει επίτηδες». Λάθος και τα δύο. Η νυχτερινή ενούρηση για παιδιά άνω των πέντε ετών δεν είναι νόσος, αλλά σύμπτωμα. Δείχνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει και, επομένως, πριν θυμώσετε, προστρέξτε στη συμβουλή των ειδικών.
Nυχτερινή ενούρηση είναι η μη συνειδητή ή αθέλητη ούρηση κατά τη διάρκεια του ύπνου.Τα παιδιά συνήθως δεν ξυπνούν ούτε τη στιγμή που συμβαίνει ούτε αργότερα, από το βρεγμένο κρεβάτι. Συμβαίνει και στο μεσημεριανό ύπνο. Προϋποθέτει τουλάχιστον ένα επεισόδιο το μήνα και θα πρέπει το παιδί να έχει χρονολογική ή νοητική ηλικία άνω των πέντε ετών. Εάν η νυχτερινή ενούρηση είναι συνεχής από την εποχή που το παιδί έχει βγάλει τις πάνες, τότε καλείται πρωτοπαθής. Εάν όμως έχει μείνει τελείως στεγνό για τουλάχιστον έξι μήνες και ξαναρχίζει να βρέχεται το βράδυ, η ενούρηση καλείται δευτεροπαθής. Αυτή η μορφή είναι ανησυχητική, γιατί μπορεί να υποκρύπτει δυσλειτουργία της κύστης, κάποια άλλη παθολογική κατάσταση ή ψυχολογικά αίτια.
Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής ενούρηση, συνοδευόμενη από μικροαπώλειες ούρων κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ή χωρίς ουρολοιμώξεις, σημαίνει μια πιο σύνθετη κατάσταση και απαιτεί άμεση διερεύνηση. Θεωρείται το συχνότερο χρόνιο πρόβλημα της παιδικής ηλικίας. Συνιστά όμως ένα σύμπτωμα και όχι μία νόσο. Η συχνότητα ανέρχεται σε 20% σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών και υφίεσταται αυτομάτως κατά 15% το χρόνο, ενώ 0,5-1 % επιμένει στην ενήλικη ζωή. Η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική και ευθύνονται:
- Γενετικοί παράγοντες: Εάν ένας γονέας είχε ενούρηση, κάθε παιδί του έχει 44% πιθανότητα να είναι ενουρητικό και 77% πιθανότητα εάν και οι δύο γονείς ήταν ενουρητικοί.
- Αναπτυξιακή καθυστέρηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στο να αναγνωρίζει την αίσθηση ότι η κύστη είναι γεμάτη και το παιδί να ξυπνά ή να αναβάλλει την ούρηση μέχρι το πρωί.
- Ελαττωμένη χωρητικότητα της κύστης, που αδυνατεί να κρατήσει τη νύχτα τον όγκο των πα- ραγόμενων ούρων.
- Νυχτερινή πολυουρία, που έχει αποδοθεί σε ελαττωμένη έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
- Ψυχολογικοί και ψυχιατρικοί παράγοντες εμπλέκονται κυρίως στη δευτεροπαθή και τη μετά ημερήσιων συμπτωμάτων ενούρηση.
Η ενούρηση αποτελεί ένα «Βαρύ φορτίο», τόσο για το παιδί όσο και για όλη την οικογένεια, Το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και συνυπολογίζοντας τα έξοδα σε πλύσιμο, απορρυπαντικά, ρουχισμό, στρώματα, πάνες, επισκέψεις σε γιατρούς και ψυχολόγους, κόστος θεραπείας και δαπάνη χρόνου. Ανεξάρτητα από την αιτιολογία της, η ενούρηση έχει σημαντικές συναισθηματικές επιπτώσεις για το παιδί. Έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες ότι τα παιδιά αυτά έχουν χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, νιώθουν ενοχή, ταπείνωση και αμηχανία, έχουν την αίσθηση ότι είναι διαφορετικά, δυσκολεύονται να κάνουν φίλους ή να τους κρατήσουν, απομονώνονται, γίνονται αντικείμενο τρομοκρατίας στο σχολείο και κακοποίησης ή περίγελου από τους συμμαθητές, μειώνεται η απόδοσή τους στα μαθήματα, ζουν με το διαρκή φόβο ότι θα αποκαλυφθούν. Έτσι, αποφεύγουν να πηγαίνουν σε κατασκηνώσεις ή σχολικές εκδρομές και να κοιμηθούν σε φιλικό ή συγγενικό σπίτι. Η επί μακρόν υφιστάμενη ενούρηση μπορεί να προκαλέσει δευτερογενώς ψυχιατρικά προβλήματα αργότερα στη ζωή του παιδιού.
Η στάση των γονιών έχει δύο όψεις. Στη μία, οι γονείς ανησυχούν για το πρόβλημα και τις επιπτώσεις στις κοινωνικές σχέσεις και τη συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού. Θεωρούν το Βαθύ ύπνο αιτία του προβλήματος και προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με ξύπνημα μία ή περισσότερες φορές κάθε βράδυ.
Στην άλλη, οι γονείς είναι μη ανεκτικοί απέναντι στο παιδί. Το μαλώνουν και το ενοχοποιούν, λέγοντας ότι είναι αδιάφορο, τεμπέλικο και υπονοούν ότι το κάνει σκόπιμα. Περίπου το ένα τρίτο των γονιών αυτής της ομάδας τιμωρούν τα παιδιά τους με μια κλιμάκωση στη σοβαρότητα της τιμωρίας, με χειρότερη έκφραση τη φυσική κακοποίηση.Ο οικογενειακός παιδίατρος θα ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για απλή πρωτοπαθή ενούρηση ή πιο σύνθετο πρόβλημα, που χρειάζεται παραπομπή σε κάποιον ειδικό ή σε εξειδικευμένο κέντρο. Η ενούρηση είναι ένα πρόβλημα που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί το αργότερο μέχρι τα οχτώ χρόνια ζωής. Όσο γρηγορότερη η παρέμβαση τόσο πιο αποτελεσματική είναι και συνοδεύεται από αποκατάσταση του αισθήματος αυτοεκτίμησης του παιδιού.
Αρχικά, πρέπει να απενοχοποιηθεί το παιδί ως υπεύθυνο του προβλήματος, να εξηγηθεί η αιτιολογία και να υποστηριχτούν το ίδιο και η οικογένεια για τη θεραπευτική αγωγή και τους προτεινόμενους χειρισμούς. Η εφαρμοζόμενη θεραπευτική παρέμβαση σήμερα έχει τρία σκέλη: τη θεραπεία συμπεριφοράς, τη φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία.
Η θεραπεία συμπεριφοράς περιλαμβάνει διάφορα προγράμματα ξυπνήματος του παιδιού με ειδικά σχεδιασμένο τρόπο, με κύρια μέθοδο όμως το ξυπνητήρι ενούρησης, το οποίο έχει την ιδιότητα να χτυπά με την έναρξη της ούρησης κι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μόνιμης αποκατάστασης, Στα φάρμακα περιλαμβάνονται η αντιδιουρητική ορμόνη υπό μορφή ψεκασμού στη μύτη κάθε βράδυ τριάντα-εξήντα λεπτά πριν από τον ύπνο και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά σε μικρή δόση κάθε βράδυ, μία ώρα προ του ύπνου. Ο ειδικός θα εκτιμήσει σε ποιες περιπτώσεις το παιδί και η οικογένεια χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη ή παρέμβαση.
Συμπερασματικά, η ενούρηση είναι μια σύνθετη κατάσταση, που οφείλεται σε αλληλεπίδραση οργανικών και ψυχολογικών παραμέτρων και είναι το αποτέλεσμα γενετικής δομής κι επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων. Η έγκαιρη αντιμετώπιση συμβάλλει στη σωστή συναισθηματική και νοητική εξέλιξη του.
Kείμενο: Φιλαδέλφεια Κομιάνου/Παιδίατρος-παιδονεφρολόγος/Ιατρικά