Photocredit:pandasproduct

Από την πρώτη  στιγμή που παίρνουμε το μωρό στην αγκαλιά μας  η  ανάγκη φροντίδας και προστασίας του είναι  επιτακτική ανάγκη για εμάς. Οι απορίες πολλές. Μία από τις πιο συνηθισμένες αλλά εύστοχες απορίες αφορά το θέμα της πιπίλας. Ναι ή όχι; Πως επιλέγω την πιπίλα του μωρού μου; Η παιδοδοντίατρος Νεφέλη Παναγιώτου και συνεργάτης του  doctoranytime.gr μας  λέει πως διαλέγουμε πιπίλα.

Πιπίλα. Πως θα διαλέξω την καλύτερη για το μωρό μου;

Η πιπίλα είναι ένας συνηθισμένος τρόπος κάλυψης της ανάγκης του θηλασμού, πού μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά κατά της συνήθειας θηλασμού του δακτύλου.

Πώς διαλέγουμε πιπίλα;
• Το μέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού.
• Η θηλή πρέπει να είναι μαλακή με όσο το δυνατό λεπτότερο και ευλύγιστο αυχένα. Το σχήμα της πρέπει να είναι ανατομικά συμμετρικό, για να είναι πάντα σωστά τοποθετημένη στο στόμα του μωρού. Θα πρέπει να έχει πεπλατυσμένο σχήμα και μικρό ύψος ώστε να επηρεάζει όσο το δυνατόν λιγότερο την ανάπτυξη των γνάθων.
• Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει κατάλληλη καμπυλότητα για να εφαρμόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών και να έχει πολλές και μεγάλες τρύπες αερισμού, ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα γύρω από τα χείλη από το σάλιο.
• Η πιπίλα πρέπει να είναι κατασκευασμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι εντελώς αδύνατη η αποσυναρμολόγησή της από ένα παιδί.
• Η στήριξη της πιπίλας με κορδέλα γύρω από το λαιμό του μωρού απαγορεύεται αυστηρά, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού.
• Στην πιπίλα δεν πρέπει να βάζουμε ζάχαρη ή μέλι, γιατί αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα τερηδονισμών στα νεογιλά δόντια του παιδιού.
• Οι γονείς δεν πρέπει να καθαρίζουν την πιπίλα βάζοντάς την στο στόμα τους.
Η χρήση τόσο της πιπίλας όσο και της συνήθειας του δακτύλου, θα πρέπει να σταματήσει πριν την ηλικία των 4 ετών. Έτσι, τυχόν παραμορφώσεις των δοντιών ή των γνάθων θα προλάβουν να διορθωθούν αυτόματα με το χρόνο και την ανάπτυξη του παιδιού.