Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού στο σπίτι είναι μεγάλη χαρά και επηρεάζει όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Η στάση των γονιών στο πρώτο παιδί δεν μπορεί να είναι ίδια από εδώ και πέρα, οι γονείς ανησυχούν πως θα αντιδράσει που δεν θα έχει την αποκλειστικότητα που είχε μέχρι τώρα, αν θα ζηλέψει, αν θα το αγαπά κα. Το μεγαλύτερο παιδί σας σίγουρα θα εκδηλώνει αρκετά συχνά τη ζήλια του για το αδερφάκι του με πολλούς τρόπους. Από τη μία θα θέλετε να το μαλώσετε για τη συμπεριφορά του από την άλλη όμως θα στεναχωριέστε που νιώθει έτσι. Το συναίσθημα της ζήλειας ή του θυμού είναι τόσο φυσικά και αυτονόητα όσο και τα συναισθήματα αγάπης.
Παρόλο αυτά η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου μας συμβουλεύει:
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο αποκλειστικά σε κάθε παιδί σας.
- Ειδικά για εκείνο που ζηλεύει το αδερφάκι του μη διστάσετε να συζητάτε μαζί του για τα συναισθήματά του, χωρίς να του δημιουργείτε ενοχές με τη στάση σας. Το παιχνίδι ή η αφήγηση παραμυθιών είναι ένα άριστο κανάλι διεξόδου και εκτόνωσης.
- Όταν ασχολείστε με το μικρότερο δείχνετε στο μεγαλύτερο ότι δεν το έχετε ξεχάσει. Μιλάτε μαζί του, ζητήστε του κάποια μικρή βοήθεια ή ανταλλάσσετε τις εντυπώσεις σας.Μην υπερβάλλετε όμως δίνοντάς του ευθύνες γιατί κι αυτό έχει ανάγκη να ασχοληθείτε μαζί του έστω για λίγο.
- Αποφεύγετε να κάνετε παρατηρήσεις στο πρωτότοκο, όπως να του λέτε ότι είναι κακό παιδί αν ενοχλεί το μικρότερο αδερφάκι του. Αν το χτυπήσει, να είσαστε σε επαγρύπνηση, ώστε κάτι τέτοιο να αποφεύγετε στο μέτρο του δυνατού. Ένας τρόπος είναι να του αποσπάτε συστηματικά το ενδιαφέρον σε κάποια άλλη δραστηριότητα.
- Μην κάνετε συγκρίσεις όπως “αυτός που είναι τόσο μικρός, κοίτα πόσο καλά τα καταφέρνει, τι καλό παιδάκι είναι!”, “εσύ που είσαι πιο μεγάλος…”.
- Ξεφυλλίστε μαζί του το άλμπουμ των πρώτων του φωτογραφιών. Θα καταλάβει ότι και εκείνο ήταν μωρό, όπως είναι το αδερφάκι του τώρα, και έχει ήδη δεχθεί τις φροντίδες που εισπράττει τώρα το μικρό από τη μητέρα.
Διηγηθείτε του πώς ήταν εκείνο όταν ήταν μωρό.
- Μην ανησυχήσετε όταν το μεγάλο σας παιδί παρουσιάζει παλινδρόμηση σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, όπως, π.χ. ξαναρχίσει να βρέχει το κρεβάτι του ή θέλει πάλι την πιπίλα ή πίνει το γάλα από το μπουκάλι. Είναι παροδικές αντιδράσεις σχεδόν αναπόφευκτες για πολλά παιδιά.
- Βρίσκετε ευκαιρίες να πηγαίνετε οι δυο σας περίπατο ή σε κάποιο φίλο, αφήνοντας το μικρό στον πατέρα ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης σας.
- Κάποιες φορές επιδιώκετε να πηγαίνετε οι δυο γονείς με το μεγάλο σας παιδί περίπατο. Σύντομα θα δείτε ότι θα αρχίσει να επιζητεί και το μικρό στην παρέα σας.
- Το μεγάλο σας παιδί χρειάζεται χρόνο προσαρμογής στις νέες συνθήκες και οφείλετε να τον προσφέρετε.
Αλεξάνδρα Καππάτου
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας, Πλ. Μαβίλη, τηλ. 210 64 522 54