Tα παιδιά γυρνώντας στο σπίτι από το σχολείο φέρνουν μαζί τους και μια γλυκιά αναστάτωση.Τι έκανες σήμερα στο σχολείο; Πως τα πήγες με το μάθημα; Ήσουν καλώς στο μάθημα; Φωνές, ερωτήσεις και γέλια απλώνονται  σε όλο τον χώρο…Τι είναι, όμως αυτό που φέρνει την απόλυτη σιωπή κάθε φορά που τον ρωτάτε πως ήταν η μέρα του ;

Mήπως ο τρόπος που θέλετε να μάθετε πληροφορίες για το  μικρό σας δεν είναι κατάλληλος; Μερικά  tips  για να αποκαλύπτουν μικρά μυστικά και να σας τα λέει όλα!!!

Κάνουμε ερωτήσεις με αρνητικό ύφος. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να μάθουμε αν συμμετείχε στο μάθημα κι εκείνος δεν απαντά, λέμε <<Δεν απάντησες σωστά στην , έ;>> είναι αρκετό. Συνήθως απαντούν και διηγούνται όσα συνέβησαν.

Μάθετε τα ψευδώνυμα  Πολλές φορές τα παιδιά αποκαλούν τους συμμαθητές τους με ψευδώνυμα. Μάθετε τα ψευδώνυμα τους και ετσι κάθε φορά που αναφέρεστε στους  φίλους του παιδιού σας με τα ψευδώνυμα τους, δημιουργείται μια οικειότητα που τα κάνει να νιώθουν πιο άνετα.

Ρωτήστε την κατάλληλη στιγμή Η καλύτερη ώρα για να πει ένα παιδί τι έκανε στο σχολείο είναι το βράδυ πριν κοιμηθεί. Είναι η ώρα που το παιδί χαλαρώνει και διηγείται ότι του συνέβη σαν καλό παραμύθι.

Παίξτε Κάθε  φορά που τρώμε όλοι μαζί μπορούμε να παίξουμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Το καλύτερο το χειρότερο αλλά το πιο διασκεδαστικό αστείο. Ο καθένας περιγράφει το του συνέβη εκείνη την ημέρα. Έτσι τα παιδιά ξετυλίγουν την δική τους περιπέτεια, στην οποία συχνά είναι και οι ίδιοι πρωταγωνιστές!

Ξεγελάστε το Ένα παιδί  γελάει πολύ εύκολα. Με μια αστεία ερώτηση ξεγελάμε ένα παιδί και μετά περιγράφει τη μέρα του με κάθε λεπτομέρεια.

Από : Γιαννακόπουλο Δημήτρη, Λογοπαιδικός.

ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ:

Π. Ράλλη 232, Νίκαια, Αθήνα, τηλ: 210 4900666