Δεν είναι μόνο το σώμα σας που μεταβάλλεται στη διάρκεια της εγκυ­μοσύνης, και η διάθεση σας θα έχει απότομες διακυμάνσεις, ώστε να νιώθετε πρωτόγνωρα συναισθήματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, μερικές φορές, θα νιώθετε στενοχωρημένη — όλες οι έγκυοι νιώ­θουν έτσι— και ότι υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κά­νετε για να τα βγάλετε πέρα με τις αλλαγές της διάθεσης σας.Οι γρήγορες αλλαγές της ορμονικής στάθμης οδηγούν σε μεταβο­λές της διάθεσης, από την έξαρση στην κατάθλιψη. Η αλλαγή στο σώμα σας επηρεάζει την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Πότε-πότε, μας κατέχει και η ανησυχία αν είμαστε κατάλληλοι για γονείς. Η εγκυμοσύνη μπορεί συναισθηματικά να είναι πολύ δύ­σκολη.

Ορμονικές μεταβολές

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας «γνωρίζει» τεράστιες μεταβολές και γι’ αυτό η διάθεσή σας τείνει να έχει συχνές διακυ­μάνσεις. Δεν είναι σπάνιο να γίνεστε ξαφνικά επιθετική και ευερέ­θιστη, να έχετε υπερβολικές αντιδράσεις για ασήμαντα γεγονότα, μερικές φορές να νιώθετε αβεβαιότητα και πανικό, ίσως να έχετε ακόμα και κρίσεις κατάθλιψης και δακρύων. Είναι φυσικό να τα νιώθετε όλα αυτά, γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας όπως συνήθως. Οι διακυμάνσεις των διαφόρων ορμονών κυριαρχούν και κατευθύνουν τις διαθέσεις σας. Αν εξηγήσετε την κατάσταση, οι περισσότεροι θα δείξουν κατανόηση.

Το σώμα αλλάζει σχήμα

Κάτω από κανονικές συνθήκες χρειάζεται πολύς καιρός για να προσαρμοστείτε σε μια αλλαγή της εξωτερικής σας εμφάνισης, όπως όταν αλλάζετε χρώμα μαλλιών ή όταν παχαίνετε ή αδυνατί­ζετε. Κατά την εγκυμοσύνη δε σας δίνεται ο χρόνος να προσαρμο­στείτε στο σχήμα του σώματός σας και πιθανόν να νιώθετε πε­ρίεργα, ακόμα και ξένη, μέσα στο σώμα που ξαφνικά αποκτήσα­τε. Μπορεί, επίσης, να ανησυχείτε ότι πήρατε πολύ βάρος και πως θα είστε χοντρή και απωθητική, τόσο στη διάρκεια της εγκυμοσύ­νης όσο και μετά τον τοκετό. Πολλοί πολιτισμοί θεωρούν τις εγκύ­ους αισθησιακές και ωραίες. Αντί να βλέπετε με απελπισία τις κα­μπύλες σας να μεγαλώνουν, θεωρήστε τες σαν επιβεβαίωση της ζωής δείτε το στρογγύλεμα σαν ωριμότητα και αγαλλιάστε με τη γονιμότητα του κορμιού σας. Νιώστε αυτοπεποίθηση και υπερη­φάνεια για την εμφάνιση και τη γονιμότητά σας.

Αντιφατικά συναισθήματα

Ακόμα κι αν έχετε την πιο θετική στάση απέναντι στην εγκυμοσύνη είναι φυσικό να έχετε αντιφατικά συναισθήματα. Τη μια, είστε εθουσιασμένη με την προοπτική ενός μωρού, την άλλη όμως σας τρομοκρατούν οι νέες ευθύνες. Η στιγμή που γίνεστε γονείς είναι στιγμή αναθεώρησης και αλλαγής, ανησυχίας και φόβου. Ο πρώ­τος και πιο σημαντικός ψυχολογικός στόχος είναι το να αποδεχτεί­τε την εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, υπάρχουν όμως γυναίκες που πλέουν σε πελάγη ευτυχίας τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, χωρίς να κάνουν την παραμικρή σκέψη, ώσπου το μωρό να αρχίσει να δηλώνει την παρουσία του μέσα από τις αλ­λαγές στο σώμα σας. Εσείς και ο πατέρας του μωρού πρέπει να συμβιβαστείτε με την εγκυμοσύνη και να αρχίσετε να σκέφτεστε την πραγματικότητα. Τα αντιφατικά συναισθήματα σίγουρα θα έρθουν στην επιφάνεια, μόλις αρχίσετε να παραδέχεστε τη νέα πραγματικότητα. Ησυχάστε όμως. Αυτό σημαίνει πως αρχίζετε πραγματικά να συμβιβάζεστε με την κατάσταση. Δε θα νιώσετε το τρομερό σοκ εκείνων που περιμένουν να τα αντιμετωπίσουν όλα, αφου έρθει το μωρό στο σπίτι.

Οι φόβοι

Πιθανόν να έχετε αγωνία για τον τοκετό — αν θα είστε σε θέση να τα βγάλετε πέρα με τις ωδίνες, αν θα ξεφωνίσετε ή θα αφοδεύσετε, αν θα χάσετε τον αυτοέλεγχό σας ή αν θα χρειαστείτε επισιοτομή ή καισαρική τομή. Οι περισσότερες γυναίκες αγωνιούν γι’ αυ­τά, δεν είναι όμως ανάγκη. Ο τοκετός είναι απλός και ο τρόπος που θα φερθείτε έχει μηδαμινή σημασία. Μπορεί να σας εκπλήσ­σει που είστε ήρεμη πιθανόν όμως να μην είστε διόλου ήρεμη, αλλά κι αυτό δεν πειράζει. Θυμηθείτε μόνο ότι αυτοί που θα σας παρασταθούν τα έχουν ξαναδεί όλα αυτά και δεν υπάρχει τίποτε που να σας κάνει να ντρέπεστε.

Πιθανόν να ανησυχείτε πόσο καλοί γονείς θα είστε, αν θα πλη­γώσετε ή θα βλάψετε το μωρό σας ή αν θα το φροντίσετε σωστά. Τέτοιου είδους συναισθήματα είναι αρκετά συνηθισμένα και αντι­προσωπεύουν δικαιολογημένους φόβους. Όπως οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες, δε θα γνωρίζετε πολλά για τη φροντίδα του μωρού και θα ανησυχείτε αν θα τα καταφέρετε. Η λύση είναι να αποκτήσετε μια πρακτική εμπειρία — ασχοληθείτε με τη φροντί­δα ενός νεογέννητου αν μπορείτε. Θα μπορούσατε ίσως να προσέ­χετε το παιδί μιας φίλης ή να περνάτε λίγη ώρα μαζί του. Δοκιμά­στε να δείτε τους φόβους σας από απόσταση — ασφαλώς θα είχα­τε παρόμοιες ανησυχίες όταν αρχίσατε να εργάζεστε.

Τα όνειρα

Τα όνειρα γίνονται στο τελευταίο τρίμηνο ολοένα συχνότερα, ακό­μα και τρομακτικά. Υπάρχουν κοινά θέματα, όπως αναφέρουν οι έγκυοι, και όλα εκφράζουν βαθιά συναισθήματα και ανησυχίες που είναι εντελώς φυσιολογικές. Μπορεί και να ονειρευτείτε ότι χάνετε το μωρό σας- και αυτό είναι συνήθως ο φόβος μήπως απο­βάλετε ή γεννηθεί νεκρό το μωρό. Όνειρα σαν αυτά είναι ίσως μια ψυχολογική προετοιμασία για μια ενδεχόμενη ανεπιθύμητη εξέλι­ξη, αλλά και ένας τρόπος να βγάζετε αυτά τα συναισθήματα στην επιφάνεια. Κατά κάποιο τρόπο, λειτουργούν σαν εκτόνωση από τις ανησυχίες σας. Τα όνειρα, οι εφιάλτες και οι σκέψεις είναι ίσως ένας τρόπος να εκφράσετε την εχθρότητά σας για το αγέννητο παιδί σας. Αυτό το παιδί πρόκειται να κυριαρχήσει στη ζωή σας, να χαλάσει την ησυχία και την ευχάριστη ρουτίνα σας. Τα όνειρα ίσως να εκφράζουν συναισθήματα με τα οποία δεν είστε σε θέση να τα βγάλετε πέρα ή δεν τα συνειδητοποιείτε. Έτσι, μην κάνετε το λάθος να πάρετε τα όνειρα κατά γράμμα και μετά να νιώθετε ένο­χη ή τρομαγμένη.

Προλήψεις

Δεν αποκλείεται να γίνετε προληπτική. Οι προλήψεις και οι ιστο­ρίες των γιαγιάδων ήταν στο παρελθόν ένας τρόπος να εξηγηθεί ένας ανεξήγητος κόσμος. Με την εξαιρετική ιατρική φροντίδα που υπάρχει σήμερα είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να αποκτήσετε ένα ελαττωματικό παιδί, και αυτό που ερμηνεύετε σαν κακό οιωνό δε σημαίνει σίγουρα πως κάτι δε θα πάει καλά με το μωρό σας.

Πως αντιμετωπίζουμε τις συναισθηματικές μεταβολές και τη συναισθηματική φόρτιση;

Προσπαθήστε να δείτε τον συναισθηματικό σάλο που περνάτε σαν μια θετική δύναμη, τώρα που προσαρμόζεστε στην εγκυμοσύ­νη και στη μελλοντική μητρότητα. Μη φαντάζεστε ότι κάνατε κά­ποιο λάθος, αν έχετε αμφιβολίες ή φόβους. Ωστόσο, τα κοινωνικά δεδομένα μάς κάνουν να ντρεπόμαστε αν δεν περιφερόμαστε με έκφραση Παναγίας και με ανάλογες απόψεις για το καθετί. Αυτό είναι παράλογο. Δεν είναι πάντα διασκεδαστικό να είσαι έγκυος. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για σας και το μωρό σας εί­ναι να δεχτείτε την πραγματικότητα.

                                             Βρείτε χρόνο για ονειροπόληση

Το να φαντάζεστε και να σκέ­φτεστε το μωρό σας σας βοηθάει να σχηματίσετε μαζί του μια σχέση πριν ακόμα γεννηθεί και δεν πρέπει να νιώθετε ανόητη, αν περνάτε ώρες έχοντας μόνο τη σκέψη του μωρού σας. Δημιουρ­γώντας αυτό τον δεσμό με το πλασματάκι που μεγαλώνει μέσα σας είναι το πρώτο βήμα για να παραδεχτείτε το παιδί σας. Οι ονειροπολήσεις των εγκύων είναι γνωστές για το σεξισμό τους — πολλές έχουν μια απροκάλυπτη προτίμηση για αγόρι ή για κορίτσι. Αν το μωρό σας αποδειχτεί το αντίθετο απ’ αυ­τό που θέλατε, θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε και πάλι, γι’ αυτό, προσπαθήστε να μην αφήσετε τα όνειρα να σας παρασύρουν!

                                           Σκεφτείτε τους γονείς σας

Οι γονείς σας ετοι­μάζονται να αποκτήσουν εγγόνια, ίσως για πρώτη φορά. Μπορεί να είναι ενθουσια­σμένοι ή στενοχωρημένοι ή και τα δυο. Με άλλα λόγια, πιθανόν να αισθάνονται μια αμ­φιθυμία για τον νέο ρόλο τους σχεδόν όπως κι εσείς. Το να απο­κτήσει κανείς εγγόνι θεωρείται συχνά συνώνυμο με τα γηρατειά, γι’ αυτό προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση και αγάπη, συμπεριλάβετέ τους στην εγκυμοσύνη σας, μιλήστε μαζί τους και μοιρα­στείτε μαζί τους τα συναισθήματά σας.

                                                    Επικοινωνήστε

Είναι φυσιολογικό να θέλετε να κουβεντιάζετε και να μοιράζεστε αυτά που νιώθετε. Η πρώτη σας επιλογή λογικά είναι ο σύντροφος σας και προφανώς και εκείνος θα θέλει να μιλήσει μαζί σας.Σίγουρα θα θέλει να πει τις ανησυχίες του και πράγματα που ισως απέφυγενα σας πεί, για να μην σας στεναχωρήσειείτε για να μην τιν θεωρείσετε ανόητοείτε γιατί ίσασταν πολυάσχολη ή πολύ κουρασμένη. Πρέπει να κουνεντάζετε. Χρειάζεστε ό έναςς τον άλλον περισσότερο απο κάθε άλλη φορά.Με το να αρνείστε ή να αγνοείτε τους φόβους σας και τα συναισθήματσ σαςδεν τα κάνετε να φύγουν και να διαλυθούν.Τα πιεσμένα συναισθήματα σιγοβράζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια όταν έχετε τα λιγότερα εφόδια για να τα αντιμετωπίσετε και φίνονατι σοβαρά προβλήματα. Μπορείτε να τα αποφύγετε αυτά τα προβλήματα αν εξωτερικεύετε τα συναισθήματα σας.

Πηγή: //Δρ. Μ. Στόπαρτ, “Σύλληψη, Εγκυμοσύνη, Τοκετός“,εκδ.Μίνωας

Photo by Ignacio Campo