Οι περισσότερες γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, νιώθουν μεγάλη συγκίνηση όταν αντι­λαμβάνονται για πρώτη φορά την κίνηση μέσα στη μήτρα, γιατί είναι η απτή απόδειξη ότι το μωρό υπάρχει πραγματικά. Αν πρό­κειται να γίνετε μητέρα για πρώτη φορά, θα αρχίσετε μάλλον να νιώθετε τις κινήσεις του μωροΰ σας περίπου τη 18η-20η εβδομά­δα, αν όμως έχετε κι άλλο παιδί, μπορεί να αντιληφθείτε τις πρώ­τες κινήσεις τη 16η-18η εβδομάδα ή ακόμα νωρίτερα. Αυτό συμ­βαίνει, γιατί οι πρώτες αισθητές κινήσεις του μωρού, τα σκιρτή­ματα, προξενούν μια ανάλαφρη αίσθηση που την παρομοιάζουν με φτερούγισμα ή με τις απότομες κινήσεις των ψαριών. Η αίσθη­ση αυτή μπορεί εύκολα να εκληφθεί σαν δυσπεψία, αέρια ή πεί­να, μα η έμπειρη μητέρα είναι συνήθως ικανή να αναγνωρίσει ότι αυτό είναι κινήσεις του μωρού της.

Γιατί κλωτσάει το μωρό;

Το μωρό τεντώνει και λυγίζει αδιάκοπα τα άκρα του καθώς ανα­πτύσσονται. Αυτή η δραστηριότητα, ζωτική για τη σωστή εξέλιξη των μυών, αρχίζει περίπου την 8η εβδομάδα με πολύ μικρές κινή­σεις της σπονδυλικής του στήλης. Στο στάδιο αυτό και στις εβδομά­δες που ακολουθούν, οι κινήσεις του περνούν απαρατήρητες, αλλά προς το τέλος της 16ης εβδομάδας ενδέχεται να αντιληφθείτε τις ζω­ηρές κινήσεις των εντελώς σχηματισμένων άκρων του, παρ’ όλο που μπορεί να μην καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Οι κινήσεις του όταν κλωτσάει, σπρώχνει, δίνει γροθιές, ελίσσεται και κάνει τούμπες, μπορούν συχνά να γίνουν και ορατές. Όσο το μωρό μεγαλώ­νει, οι κινήσεις αυξάνονται σταθερά, για να φτάσουν στη μεγαλύτε­ρη έντασή τους την 30η-32η εβδομάδα. Ένα κανονικό μωρό κάνει κατά μέσον όρο 200 κινήσεις ημερησίως την 20η εβδομάδα, φτάνοντας στις 375 ημερησίως την 32η εβδομάδα. Μετά την 32η εβδομάδα, οι κινήσεις του περιορίζονται συνεχώς καθώς μεγαλώ­νει και γεμίζει τη μήτρα. Αν και περιορισμένο, είναι ικανό να δίνει πολλές κλωτσιές. Όταν το κεφάλι του εμπεδώσει πάνω στους μυς του βυθού της λεκάνης σας, θα αισθάνεστε ένα τράνταγμα.

Όταν αλλάζετε θέση και ψυχική διάθεση

Το μωρό σας, εκτός από την ανάγκη να γυμνάσει και να συντονίσει τους μυς που δια­μορφώνονται, μπορεί να μετακινείται, γιατί επιθυμεί μια αλλαγή ή γιατί εσείς έχετε μια στάση που δεν του είναι βολική. Μπορεί, επίσης, να προσπαθεί να ξαναβρεί το δάχτυλο που βύζαινε όταν αποφάσισε να αλλάξει θέση. Αλλά μπορεί και να κινείται αντιδρώντας στα συναισθήματά σας. Ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη, ελευθερώνονται στο αίμα σας όταν δέχεστε ένα σωματικό ή ψυχι­κό ερέθισμα. Ευχαρίστηση, ταραχή, θυμός, κούραση, αγωνία ή φόβος προκαλούν την παραγωγή χημικών ουσιών, που διασχίζουν τον πλακούντα και καταλήγουν στο αίμα του μωρού σας. Αυτές οι ορμόνες κάνουν το μωρό σας να αντιδρά με έναν τρόπο που ανταποκρίνεται στα συναισθήματά σας, έτσι, όταν θυμώνετε πολύ ή αγωνιάτε, εκείνο θα εκνευριστεί και θα αρχίσει να κλωτσάει και να στριφογυρίζει. Αν μπορείτε, καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος και δοκιμάστε τις ασκήσεις χαλάρωσης. Αυτό θα καλμάρει κι εσάς και το μωρό σας.

‘Oπως όλοι μας έτσι και το μωρό θα νιώθει κάποιες φορές ενεργητικό αλλά το καθημερινό πρόγραμμα των κινήσεων του θα σταθεροποιηθεί περισσότερο την 28η εβδομάδα. Μετά από αυτήν την περίοδο θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις κινήσεις του παιδιού σας και να μετράτε τις εμβρυικές κινήσεις του.

Αν παρατηρήσετε κάποια σημαντική αλλαγή στις κινήσεις του καθώς θα πλησιάζει η ημέρα του τοκετού, να την αναφέρετε στο γιατρό χωρίς καθυστέρηση. Αυτό επίσης δεν πρέι να περάσει παρατήρητο είναι, αν μέσα σε μια περίοδο έξι ωρών δεν αντιληφθήκατε καμία κίνηση του μωρού, μην πανικοβληθείτε  να το αναφέρετε στο γιατρό.

Τips: Αισθανόμαστε τις κινήσεις του μωρού

  • Τις κινήσεις του μωρού σας τις νιώθετε, επειδή μεταδίδονται μέ­σα από το τοίχωμα της μήτρας στις απολήξεις των αισθητηρίων νεύρων, που βρίσκονται στο τοί­χωμα της κοιλιάς σας.
  • Η αιτία που δεν αισθάνεστε τις κινή­σεις του μωρού σας, πριν περάσουν κάμποσες εβδομάδες από τη στιγμή που θα αρχίσει να κινείται πραγμα­τικά, είναι επειδή είναι πολύ αδύνα­μες αρχικά και, εν μέρει, επειδή η μήτρα δεν τις μεταδίδει. Μόνο όταν η μήτρα μεγαλώσει αρκετά και αγγί­ξει το κοιλιακό τοίχωμα θα γίνουν αισθητές όλες οι κινήσεις στο εσωτε­ρικό της.
  • Κατά μέσον όρο, οι περισσότερες γυ­ναίκες νιώθουν 9 από τις 10 κινήσεις τον μωρού τους, αν και για κάποιες γυναίκες η αναλογία είναι μόνο 6 στις 10. Το αν θα νιώσετε ή όχι μια κίνηση εξαρτάται από την κατεύθυν­ση και τη δύναμή της καθώς και από τη θέση που βρίσκεται το μωρό. Για παράδειγμα, αν είναι στραμμένο και κλωτσάει προς τη σπονδυλική στήλη σας, δε θα νιώσετε το κοφτό απότο­μο τίναγμα που αισθάνεστε όταν κλωτσάει προς το μέρος της κοιλιάς και των πλευρών σας.
  • Αν το μωρό σας κλωτσάει και στρι­φογυρίζει περισσότερο από το συνη­θισμένο, καθίστε σε ένα άνετο και ήσυχο μέρος και προσπαθήστε να το καλμάρετε. Αν παίζετε απαλή και ηρεμιστική μουσική, αν το νανουρί­ζετε ή του τραγουδάτε μουρμουριστά, θα έχετε πολύ καλά αποτελέ­σματα, αφενός επειδή οι ήχοι θα τον είναι ευχάριστοι και αφετέρον επειδή κι εσείς θα χαλαρώσετε και το μωρό θα προσπαθήσει να σας μιμηθεί. Αν τον διαβάζετε ή απλώς τον μιλάτε, εκείνο θα ησυχάσει, όπως κι όταν χαϊδεύετε απαλά το στομάχι σας.

Πηγή: Δρ. Μ. Στόπαρτ, “Σύλληψη, Εγκυμοσύνη, Τοκετός“,εκδ.Μίνωας