Η κουζίνα είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού και έχει ανάγκη τη φροντίδα μας περισσότερο απο οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού. Πόσο ώραία είναι να μοσχομυρίζει η κουζίνα του σπιτιού καθαριότητα; Έξυπνα tips και συμβουλές για να λάμπει η κουζίνα σας και να αντέξει στο χρόνο!
Έπιπλα κουζίνας
- Για τον καθαρισμό των επίπλων σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ουδέτερο υγρό απορρυπαντικό γενικής χρήσης ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία: Αραιώστε μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού σε χλιαρό νερό. Περάστε την επιφάνεια των επίπλων με ένα απαλό πανί. Μετά από λίγα λεπτά ξαναπεράστε την επιφάνεια με βρεγμένο πανί. Τέλος, σκουπίζετε την επιφάνεια με στεγνό πανί.
- Πολύ αποτελεσματικό επίσης είναι το πράσινο σαπούνι και το αραιωμένο σε νερό λευκό ξύδι.
- Μην αφήνετε το νερό να στεγνώσει πάνω στα έπιπλα σας. Αμέσως μετά την χρήση του σκουπίστε την επιφάνεια με απαλό πανί. Μην ξεχνάτε ότι η κουζίνα σας είναι κυρίως φτιαγμένη από ξύλο και παράγωγα του, τα οποία μπορεί να απορροφήσουν νερό και να διασταλούν.
- Αποφύγετε τον καθαρισμό της κουζίνας με συσκευές ατμού.
Πώς να καθαρίσετε τις συνθετικές επιφάνειες της κουζίνας σας
- Για τις συνθετικές επιφάνειες – Μελαμίνη / Φορμάικα / Βακελίτης / Foil / Κασώματα – μπορείτε να χρησιμοποιείτε κοινό υγρό καθαριστικό τζαμιών το οποίο πρέπει να σκουπίσετε αμέσως μετά. Αν η κουζίνα σας έχει ξύλινα έπιπλα θυμηθείτε πως πρέπει να καθαρίζετε την επιφάνεια προς την φορά των «νερών» του ξύλου.
- Μην αφήνετε τους λεκέδες όπως τα μαγειρικά λίπη να στεγνώσουν και να οξειδωθούν. Έντονοι λεκέδες όπως μαγειρικά λίπη ή ουσίες μπορεί όταν απορροφηθούν, να «χρωματίσουν» τα υλικά (καφές, κρασί, ξύδι, χυμοί φρούτων ή λαχανικών κ.α.) γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
- Μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε λειαντική ή λευκαντική ουσία ούτε οποιαδήποτε μορφή διαλύτη (ασετόν, οινόπνευμα κ.α.). Στα καινούρια προϊόντα διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ή δοκιμάστε να τα χρησιμοποιήσετε σ” ένα κρυφό σημείο των επίπλων σας. Να είστε προσεκτικοί με τα απορρυπαντικά σε μορφή σπρέι. Μην το παρακάνετε με την ποσότητα και αποφύγετε να ψεκάζετε στις ενώσεις των επιφανειών.
- Χρησιμοποιήστε απορροφητήρα κάθε φορά που μαγειρεύετε.
Πλυντήριο πιάτων
- Μην ανοίγετε την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων όταν αυτό είναι ακόμα ζεστό (περιμένετε περίπου 30′ μετά το τέλος του προγράμματος). Ο ατμός μπορεί να κάνει ζημιά στον πάγκο και στα πορτάκια της κουζίνας σας.
- Το πιο συνηθισμένο μέρος για μούχλα και μύκητες είναι το πλυντήριο πιάτων στις άκρες της πόρτας και περιμετρικά του κάδου. Πως καθαρίζετε; Λίγο διάλυμα μαγειρικής σόδας με ξύδι είναι ιδανικό για το πλυντήριο πιάτων. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και πανί για να καθαρίσετε τα λάστιχα και να απολυμάνετε τις σωληνώσεις του αποχετευτικού.
Πάγκοι έργασίας:
- Οι πάγκοι εργασίας καθαρίζονται με κοινό υγρό απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό.
- Οι ανοξείδωτες επιφάνειες καθαρίζονται με κοινό υγρό απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό και παροδικά μπορούν να συντηρούνται με ειδικά καθαριστικά που διατίθενται στην αγορά και πάντα προσέχοντας τις οδηγίες χρήσης.
Οι πάγκοι από Corian
- Οι πάγκοι από Corian είναι συμπαγείς και δεν έχουν πόρους. Καθαρίζονται όπως όλοι οι πάγκοι και σε περιπτώσεις επίμονων λεκέδων μπορείτε να χρησιμοποιείτε κρέμα καθαρισμού (Vim κ.α.), σφουγγάρι πιάτων (Scotch Brite – πράσινη πλευρά) και νερό.
Οι πάγκοι από χαλαζία
- Οι πάγκοι από χαλαζία είναι επίσης συμπαγείς και δεν έχουν πόρους. Λεκέδες από καφέ, κρασί, ξύδι, τσάι, λεμόνι, κ.α. αφαιρούνται πολύ εύκολα όσο είναι ακόμα πρόσφατοι. Σε περιπτώσεις επίμονων λεκέδων χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι σε νερό ή κάποιο απορρυπαντικό με βάση το ξύδι. Αμέσως μετά ξεπλένετε και σκουπίζετε. Χρησιμοποιείτε πάντα ξύλα κοπής και προστατευτικές βάσεις για τα σκεύη.
Οι πάγκοι από γυαλί
- Οι πάγκοι με γυαλί ασφαλείας καθαρίζονται με κοινό υγρό απορρυπαντικό τζαμιών και νερό. Σε περιπτώσεις επίμονων λεκέδων αραιώστε μπλε οινόπνευμα σε νερό. Χρησιμοποιείτε πάντα ξύλα κοπής και προστατευτικές βάσεις για σκεύη.
Οι πάγκοι από γρανίτη και μαρμάρινες επιφάνειες
- Καθαρίζονται με σαπούνι ή απορρυπαντικό για τα πιάτα. Πλένετε την επιφάνειά τους με χλιαρό νερό και τέλος στεγνώνετε καλά με πανί. Χρησιμοποιείτε πάντα ξύλο κοπής για να τον προστατεύετε από γρατζουνιές.
- Το καλύτερο καθαριστικό στις μαρμάρινες επιφάνειες είναι το νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού πλύνετε τα μάρμαρα, θα πρέπει να ξεβγάλετε καλά και να τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή άλλα καυστικά καθαριστικά σε μαρμάρινες επιφάνειες, γιατί χάνουν τη γυαλάδα τους και θαμπώνουν. Επίσης, ποτέ μην χρησιμοποιείτε ξύδι σε μάρμαρο. Το ξύδι είναι ένα καλό φυσικό καθαριστικό για πολλές επιφάνειες, αλλά επειδή είναι όξινο, μπορεί να διαβρώσει το μάρμαρο.
Ξύλινοι δίσκοι κοπής
- Προτείνουμε τη χρήση ξύλων κοπής στη κουζίνα σας καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψετε τον πάγκο σας από γρατσουνιές. Ακόμα και ένα υλικό όπως ό γρανίτης.
- Για λόγους υγιεινής, οι ξύλινοι δίσκοι κοπής πρέπει να είναι καθαροί. Για να τους απολυμάνετε κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε καλά το εσωτερικό του στον δίσκο. Στη συνέχεια καλύψτε τον δίσκο με χοντρό αλάτι και αφήστε το έτσι για 10-15 λεπτά. Βάλτε ξανά λεμόνι για να τον τρίψετε και αλάτι πάνω στον δίσκο. Στο τέλος ξεπλύνετε καλά με νερό και αφήστε τον δίσκο να στεγνώσει!
Πως να καθαρίσετε Inox επιφάνειες
- Ψυγείο: Οι δαχτυλιές από το inox ψυγείο μπορούν να φύγουν εάν φτιάξετε ένα διάλυμα από 1/3 νερό, 2/3 λευκό ξύδι και μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Βάλτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι με σπρέι, ανακινήστε το καλά και ψεκάστε στο ψυγείο, στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε ειδικά πανιά γι’ αυτές τις επιφάνειες. Έχουν κόστος περίπου 10 euro.
- Inox νεροχύτης: Τον inox νεροχύτη ψεκάστε τον ολόκληρο με ξύδι ρίξτε μαγειρική σόδα και αφήστε το για 10 λεπτά. Τρίψτε τον νεροχύτη με ένα σφουγγάρι, ρίξτε κι άλλο ξύδι έαν σας χρειαστεί και ξεβγάλτε με χλιαρό ή ζεστό νερό. Για έξτρα λάμψη βάλτε σε ένα πανί λίγο ελαιόλαδο και περάστε το ένα χέρι.
Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννου Βικτώρια
Photo: Systema di Cucina