Το αυγό περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Το αβγό είναι μαζί με το γάλα οι μοναδικές πλήρεις τρο­φές που μας δίνει η φύση. Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης που περιέχει όμως είναι σημαντικότερη και από του γάλακτος, αλλά και από του κρέατος και γ’ αυτό συχνά αποτελεί το πρότυπο για να αξιολογήσουμε την ποιότητα των πρωτεϊνών των υπολοίπων τροφών.

Ένα αβγό μεγέθους large περιέχει περίπου 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Από τα 5 γραμ­μάρια λίπους που περιέχει ένα αβγό μεγάλου μεγέθους, μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος.  Η περιεκτικότητα των αβγών σε λίπος πλησιάζει πολύ τις ιδανικές αναλογίες: 1/3 κορε­σμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα λίπη. Το 56% των θερμίδων ενός αβγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσί­ες. Τα αβγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες και μας προ­σφέρουν ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α,  βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9).Το ασπρά­δι του αβγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο αβγό, θωρακίζουν τον οργανισμό μας από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου αλλά και έναντι των καρδιακών πα­θήσεων . Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη και μειώνουν την πιθανότητα να μειωθεί η όραση λόγω γήρατος.