ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

F1_1

Η υπογονιμότητα στη γυναίκα όπως αναφέρουν οι γυναικολόγοι μπορεί να προέρχεται από διαφορετικούς παράγοντες όπως τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, το ενδομήτριο, τον τράχηλο, ή ακόμα και τον κόλπο.

Ο σαλπιγγικός παράγοντας ευθύνεται για το 25-30% των περιπτώσεων, καθώς η επαφή του ωαρίου με το σπερματοζωάριο και η γονιμοποίηση πραγματοποιούνται στην σάλπιγγα, επομένως καταστάσεις που επηρεάζουν την φυσιολογική ανατομία, ή λειτουργία των σαλπίγγων οδηγούν σε υπογονιμότητα.

Ένα 15-20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας αποκαλύπτεται από πρόβλημα από την ομαλή λειτουργία των ωοθηκών. Στην κατηγορία αυτήν υπάγονται καταστάσεις ανωοθυλακιορρηξίας, κατά τις οποίες δεν πραγματοποιείται η απελευθέρωση του ωαρίου της γυναίκας που σε φυσιολογικές συνθήκες συμβαίνει στο μέσο κάθε κύκλου. Ενδεικτικά αναφέρονται, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η πρώιμη έκπτωση της ωοθηκικής λειτουργίας, το έντονο stress, η υπερβολική σωματική άσκηση, η παχυσαρκία ή αντίθετα η μεγάλη αδυναμία και κακή θρέψη, διαταραχές και όγκοι του εγκεφάλου, καθώς και παθήσεις του ήπατος και των νεφρών.

Σε ένα 5-10% των περιπτώσεων υπογονιμότητας, το αίτιο εντοπίζεται στην μήτρατης γυναίκας. Εδώ περιλαμβάνονται τα ινομυώματα και οι ιδίως εκείνα που προβάλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, οι ενδομητρικές συμφύσεις που παρατηρούνται συνήθως σε γυναίκες που έχουν κάνει πολλές αποξέσεις, οι σοβαρές ή υποτροπιάζουσες φλεγμονές της μήτρας, και τέλος οι διαταραχές της τραχηλικής βλέννας, όπως είναι η ανεπάρκειά της, η αλλοιωμένη σύστασή της ή η ύπαρξη σε αυτήν αντισωμάτων που αδρανοποιούν τα σπερματοζωάρια.

Τέλος, μια ιδιόμορφη πάθηση της γυναίκας κατά την οποίαν εστίες με σύσταση ενδομητρίου εμφανίζονται εκτός της φυσιολογικής τους θέσης είναι η ενδομητρίωση. Γενικά υπολογίζεται ότι στο 15-25% των υπογόνιμων γυναικών, ενώ το 30-50% των γυναικών με ενδομητρίωση εμφανίζει προβλήματα γονιμότητας.

Άρης Τσιγκρής – Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Χειρουργός