mama_template copyΚατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι χρήσιμο να υπάρχει μια ισορρο­πημένη διατροφή δίνοντας έμφαση σε ορισμένες τροφές που περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα, όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο. Παράλληλα, καλό είναι να ελαττωθούν τροφές που περιέχουν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης ή λίπους. Η καθημερινότητα της εγκύου πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 κύρια γεύματα και δυο με τρία ενδιάμεσα γεύματα που να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες.

Το καθημερινό πιάτο πρέπει, οπωσδή­ποτε να περιέχει:

  1. Άφθονα φρούτα και λαχανικά, πολύ καλά πλυμένα.
  2. Υδατάνθρακες που να μεταβολίζονται αργά (π.χ. ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλε­σης).
  3.  Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, τυρί, φασόλια, επειδή  είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών και άλλων χρήσιμων στοιχείων.
  4.  Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυριά, γιαούρτι που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου.
  5.  Ω3 λιπαρά οξέα που είναι φυτικής προέλευσης, όπως ξηροί καρποί και σπόροι.