Τα ινομυώματα είναι όγκοι του μυϊκού ιστού της μήτρας, τα οποία παρατηρούνται στο 20% των γυναικών ηλικίας άνω των 35 ετών. Αποτελούν τη συνηθέστερη ένδειξη υστερεκτομής αφού σχεδόν η μία στις τρεις υστερεκτομές πραγματοποιείται λόγω των επιπλοκών των ινομυωμάτων. Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούν τα ινομυώματα είναι βαριές και παρατεταμένης διάρκειας περίοδοι, υπογονιμότητα  συχνουρία, συχνές ουρολοιμώξεις, αποβολές πρώτου τριμήνου κύησης, κοιλιακά άλγη και διάφορες άλλες παρενέργιες.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα ινομυώματα μπορεί να αυξηθούν κατά πολύ σε μέγεθος κατά την εγκυμοσύνη  λόγω της μεγάλης αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος στη μήτρα. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμικούς πόνους, ή πίεση σε γειτονικά όργανα (έντερο, ουροδόχος κύστη). Οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αναλγητικών και την παρακολούθηση της εγκύου από το γυναικολόγο.

Τα ινομυώματα που έχουν αφαιρεθεί δεν επανεμφανίζονται, όμως υπάρχει περίπτωση κατά την επέμβαση να υπάρχουν ινομυώματα σε λανθάνουσα φάση, τα οποία δεν αφαιρούνται αρχικά λόγω του μικρού τους μεγέθους. Αυτά μπορεί να μεγαλώσουν και να χρειάζονται αντιμετώπιση στην πορεία. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η εκτενής συζήτηση με το γυναικολόγο για τη συμπτωματολογία και τη λεπτομερή χαρτογράφηση των ινομυωμάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το διακολπικό γυναικολογικό υπέρηχο και τη μαγνητική τομογραφία σε πιο σύνθετες περιπτώσεις. Εφόσον θέλουμε να δούμε αν τα ινομυώματα επηρεάζουν την κοιλότητα της μήτρας και τα σαλπιγγικά στόμια, χρησιμοποιείται η υστεροσαλπιγγογραφία και η υδροσονογραφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση αλλά μια απλή υπερηχογραφική παρακολούθηση ανά διαστήματα που καθορίζει ο γυναικολόγος. Περισσότερες πληροφορίες για την ασθένια αναφέρει στο site του ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Δρ. Άρης Τσιγκρής.

Άρης Τσιγκρής – Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Χειρουργός