Μια καταπληκτική γλυκιά συναγή που παρουσίασε η Ντίνα Νικολάου στην εκπομπή της “Ένα τραπεζί Ελλάδα” θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, με αφορμή τα αγαπημένα φρούτα-τα καταπληκτικά αχλάδια.
Προετοιμασία: 45´
Ψήσιμο: 40´
Υλικά για μια φόρμα 22 εκ.
Για τα αχλάδια
• 5 αχλάδια
• 750 ml νερό
• 150 γρ. ζάχαρη
• χυμός από 1 λεμόνι
• 1 κουτάκι βανίλια
Για το κέικ σοκολάτα
• 150 γρ. κουβερτούρα 70%
• 50 ml λικέρ αμύγδαλο (τύπου Amaretto)
• 120 γρ. ΧΩΡΙΟ με ελληνικό γιαούρτι
• 120 γρ. ζάχαρη
• 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
• 100 γρ. σκόνη αμυγδάλου
• 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. σούπας κακάο άγλυκο
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• Λίγο αλάτι
• 1 κουτ. γλυκού μείγμα γλυκισμάτων
Για το γλάσο σοκολάτας
• 100 γρ. κουβερτούρα 70%
• 60 γρ. κρέμα γάλακτος
• 20 γρ. λικέρ αμύγδαλο (Amaretto)
Διαδικασία-Για τα αχλάδια
Σε μια κατσαρόλα που χωράει όλα τα αχλάδια βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνω να πάρει βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Παράλληλα, καθαρίζω τα αχλάδια, κρατώντας το κοτσάνι τους. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαίρι, αφαιρώ το κέντρο τους με τα κουκούτσια. Βουτάω τα αχλάδια στο σιρόπι και βράζω για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω τα αχλάδια να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι.
Για το κέικ σοκολάτα
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Σπάω την κουβερτούρα σε ένα μπολ και προσθέτω το λικέρ αμύγδαλο. Ζεσταίνω στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ανακατεύω καλά.
Βάζω στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και χτυπάω μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να φουσκώσει το μίγμα και να ασπρίσει.
Προσθέτω τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύω.
Τέλος, προσθέτω την σκόνη αμυγδάλου, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύω καλά.
Αλείφω μια φόρμα με διάμετρο 22 εκατοστών με λίγο βούτυρο. Αδειάζω το μίγμα του κέικ και κουνάω τη φόρμα να πάει παντού. Στραγγίζω τα αχλάδια από το σιρόπι και τα βυθίζω στο μίγμα του κέικ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.
Για το γλάσο σοκολάτας
Σπάω τη σοκολάτα σε ένα μπολ, προσθέτω την κρέμα γάλακτος και το λικέρ και τοποθετώ το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ανακατεύω καλά.
Αφήνω το κέικ να κρυώσει καλά και το βγάζω με προσοχή από τη φόρμα. Καλύπτω με το γλάσο σοκολάτας και σερβίρω.