Παιδικά ποιοτικά σνάκ για το σχολείο. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα σνακ για να καταναλώνουν στο διάλειμμα, όπως σπιτικά βουτήματα και μπισκότα, μπάρες δημητριακών, μικρά σπιτικά σάντουιτς με καλής ποιότητας υλικά. Σημαντική παράμετρος είναι, το τι αρέσει και στα παιδιά, τι τα ωφελεί και τι μπορούμε εμείς να ετοιμάσουμε από το σπίτι, ώστε να παίρνουν μαζί τους στο σχολείο. Σήμερα, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κριτσίνια.
Υλικά για 30 κριτσίνια
Βάση για τη ζύμη
150 αλεύρι ολικής άλεσης
150 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
45 ml λάδι
200ml χλιαρό νερό
1 φλιτζάνι λιναρόσπορος ή σουσάμι ή ηλιόσποροι ή μαυροκούκι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια και ρίχνουμε και το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τι ελαιόλαδο και το νερό. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ετοιμάσουμε μια μέτρια ζύμη.
Αν η ζύμη προκύψει στεγνή ή σκληρή, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας χλιαρό νερό επιπλέον και ανακατεύουμε. Προθερμάνουμε το φούρνο 190 C. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα φούρνου. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε μπόλικο κρύο νερό και σε ένα άλλο βάζουμε το υλικό της επικάλυψης που θα χρησιμοποιήσουμε. Κόβουμε τη ζύμη σε κομματάκια μικρού καρυδιού και τα πλάθουμε μακρόστενα, σε πάχος του δαχτύλου και μήκος γύρο στα 10 εκ.. Βυθίζουμε τα δάχτυλα ένα ένα στο πιάτο με το κρύο νερό, για 1 δευτερόλεπτο, και τα περνάμε αμέσως από το υλικό της επικάλυψης. Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί και το τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια γυρίζουμε τη λειτουργία στο γκριλ, ανεβάζουμε το ταψί σε ένα από τα ψηλά ράφια και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά ώστε τα κριτσίνια να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
Τips
Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη βασική ζύμη και με άλλα υλικά όπως:
1 ½ κουτ. σούπας πάστα ελιάς ή 1 μεγάλο καρότο ψιλοτριμμένο ή 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη φέτα ή 1 ½ κουτ. σούπας πέστο μυρωδικών της αρεσκείας σας. Τα υλικά αυτά τα προσθέτουμε στη βασική ζύμη μαζί με το ελαιόλαδο και το νερό. Αν βάλουμε πέστο, μπορούμε να προσθέσουμε και 2 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί.
Συνταγή της Ντίνας Νικολάου