Όσπρια, θαλασσινά, λαχανικά, σαλατικά έχουν την τιμητική τους την Καθαροδευτέρα αλλά και ολόκληρη τη Σαρακοστή. Δεν υπάρχει βέβαια λόγος να αδειάσετε το πορτοφόλι σας με πανάκριβα υλικά. Απλώς «πειράζετε» και «μεταμορφώνετε» τα κλασικά πιάτα με απλούς και ευφάνταστους τρόπους, με αποτέλεσμα που δεν φαντάζεστε!

Νοστιμιές της Καθαροδευτέρας με απλούς τρόπους απο τη Ντίνα Νικολάου

Οσπριοκεφτέδες

Νοστιμιές της Καθαροδευτέρας με απλούς τρόπουςρεβυθοκεφτεδες

Βράζω όποιο όσπριο θέλω (φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα), απλά και κλασικά, το αλατίζω στο τέλος, το στραγγίζω και το πολτοποιώ στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σχετικά σφικτός πουρές. Τον εμπλουτίζω με φρυγανιά ή ψίχα ψωμιού, νοστιμίζω με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, μυρωδικά και μπαχαρικά και τα πανάρω με αλεύρι ή φρυγανιά ή σιμιγδάλι. Τα τηγανίζω και έτοιμοι οι λαχταριστοί οσπριοκεφτέδες. Κορυφαίοι κεφτέδες είναι τα φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες), αλλά εξίσου συγκλονιστικού κεφτέδες κάνω και με φακές (ιδιαίτερα αν τις συνδυάσω και με κόκκινες), οι φαβοκεφτέδες και οι φασολοκροκέτες.

Ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου

  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, μουσκεμένα αποβραδίς
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ (ή 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες)
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα από φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ⅓ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • ⅓ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ξεπλένω τα μουσκεμένα ρεβίθια και τα τρίβω λίγο για να φύγουν τα χοντρά φλούδια. Τα ξεπλένω πάλι και τα ρίχνω σε κατσαρόλα με φρέσκο κρύο νερό, να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και τα ξαφρίζω. Μετά προσθέτω το λάδι, το κρεμμύδι και πιπέρι.Τα αφήνω σε μέτρια φωτιά, να βράσουν μέχρι να χυλώσουν, να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνω, τα περνάω από το μύλο των λαχανικών και τα βάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το δυόσμο, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει. Αν το μείγμα δεν είναι πολύ πηχτό, προσθέτω 2 – 3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά.

Κατόπιν πλάθω μικρούς κεφτέδες, τους αλευρώνω, τους τινάζω να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζω σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Τους στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρω με βραστά χόρτα εποχής και, αν θέλω, με γιαούρτι.

Οσπριοπουρέδες

koukia

Φάβα δεν είναι μόνο η κλασική. Θαυμάσια «φάβα» φτιάχνουμε και με κουκιά! Όλα όμως τα όσπρια γίνονται υπέροχοι πουρέδες. Κλασικό παράδειγμα το χούμους, που είναι πολτός από βρασμένα ρεβίθια στον οποίο προσθέτω ταχίνι, χυμό λεμονιού, μπόλικο κύμινο, αλατοπίπερο και πάπρικα. Κι οι φακές όπως γίνονται πουρές που εμπλουτίζω με τριμμένο κρεμμύδι, μουστάρδα, σκορδάκι, ξίδι και μυρωδικά. Τον βάζω σε μακρόστενη φόρμα για κέικ και τον ψήνω στο φούρνο μέχρι να σφίξει και να κάνει κρούστα. Κόβεται σαν κέικ και είναι απίθανος! Οσο για τη φάβα δεν θέλει συστάσεις. Δεν πρέπει να λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι και, μάλιστα, μπορείτε να τη σερβίρετε και σε κομμάτια: αφού τη βράσετε και σφίξει, την απλώνετε σε ένα μέτριο ταψί, την «στεγνώνετε» για μερικά λεπτά στο φούρνο και την κόβετε σε ρόμβους. Σε κάθε κομμάτι ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι, ρίγανη, κάππαρη και αλατοπίπερο και σερβίρετε. Μην ξεχάσετε και την κυκλαδίτικη φάβα «παντρεμένη», δηλαδή πουρέ φάβας γαρνιρισμένο με σάλτσα ντομάτας-κρεμμυδιού.

 Τα όσπρια σαν ριζότο

fakes sth gastraΤα ψιλά και καλόβραστα όσπρια όπως οι φακές, τα μαυρομάτικα και η ροβίτσα μπορούν να γίνουν κάτι σαν ριζότο. Με άλλα λόγια μισοβράζω τα όσπρια αυτά και τα στραγγίζω. Μετά, τα σοτάρω με κρεμμυδάκι και σκόρδο, σβήνω με λίγο κρασάκι και αρχίζω να προσθέτω σταδιακά ζωμό λαχανικών, μαγειρεύοντας και ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για άλλα 30 λεπτά, μέχρι τα όσπρια να μαλακώσουν και να χυλώσουν, όπως δηλαδή μαγειρεύω το κλασικό ριζότο.

Οσπριοσαλάτες

pligoyrosalata

Όλα τα όσπρια γίνονται καταπληκτικές σαλάτες. Τα βράζω, τα στραγγίζω και τα ανακατεύω με πολλά και διάφορα υλικά όπως ξερά ή φρέσκα κρεμμυδάκια, τουρσάκια, λιαστές ντομάτες, κάππαρη, ψιλοκομμένο ξιδάτο χταποδάκι, καλαμαράκια κονσέρβα, σουπιά ψητή στο γκριλ και τόσα ακόμα. Ραντίζετε τη σαλάτα με ένα ντρέσινγκ με μουστάρδα και λεμόνι ή ξίδι και τη σερβίρετε κρύα. Αφήστε τη φαντασία σας να μεγαλουργήσει.

Πλιγουροσαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

  • 1 ζωμός λαχανικών Knorr ΣΠΙΤΙΚΟΣ
  • 1½ φλιτζάνι πλιγούρι
  • 1½ φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κοκκινόφλουδο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών (θα βρείτε και έτοιμες ροδέλες ελιάς, αλλά έχουν χάσει μεγάλο μέρος της γεύσης τους, επομένως προτιμήστε να ψιλοκόψετε ελιές με ένα κοφτερό μαχαιράκι και πετάξτε τα κουκούτσια)
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες (από βαζάκι, διατηρημένες σε λάδι, καλά στραγγισμένες)
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού
  • 1 μαρούλι, χωρισμένο στα φύλλα του (πετάτε τα 3 – 4 μεγάλα εξωτερικά και σκληρά φύλλα και χονδροκόβετε με το χέρι τα υπόλοιπα)
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 5 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ξερή ρίγανη

Βάζω να βράσει νερό σε δύο μικρές ή μέτριες κατσαρόλες και ρίχνω το πλιγούρι στη μία και τα μαυρομάτικα στην άλλη. Χωρίζω στη μέση το ζωμό λαχανικών Knorr ΣΠΙΤΙΚΟ και βάζω σε κάθε κατσαρόλα από ένα μισό. Βράζω και τα δύο υλικά σε μέτρια φωτιά. Τα φασόλια, ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι θα ετοιμαστούν σε 25 – 30 λεπτά. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνω αλάτι και ανακατεύω.  Το πλιγούρι θα είναι έτοιμο σε 7 – 15 λεπτά (διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του πακέτου). Στραγγίζω και ξεπλένω τα φασόλια με νερό. Στραγγίζω και το πλιγούρι και το στύβω με τα χέρια μου.Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα φασόλια, το πλιγούρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Σε μια φαρδιά πιατέλα απλώνω τα κομμένα φύλλα μαρουλιού και από πάνω απλώνω τη σαλάτα. Σερβίρω αμέσως.

Κι άλλες συνταγες της σεφ Ντίνας Νικολάου μπορείτε να βρείτε

www.dinanikolaou.gr