Όπως και πολλοί διάσημοι εφευρέτες, αρχικά χλεύαζαν τη  Mάριον  Ντόναβαν  για την εφεύρεση της. Αυτή όμως συνέχισε και βοήθησε να φέρει επανάσταση στον κλάδο βρεφικής φροντίδας επινοώντας το πρωτότυπο, της πάνας μιας  χρήσεως…

Πάνες για μωρά. Πως άνοιξε ο δρόμος για τις πάνες μιας χρήσης;

Η Μάριον Νιόνοβαν άφησε τη δουλειά της και τη θέση της βοηθού της υπεύθυνης σύνταξης των θεμάτων ομορφιάς στο περιοδικό Vogue για κάτι ομορφότερο: να μεγαλώσει τα παιδιά της.

Όταν γεννήθηκε η δεύτερη κόρη της, άρχισε να αναρωτιέται τι είχε απομείνει από την ομορφιά. Μωρά που έβρεχαν τις πάνες τους, πάνες που πότιζαν τα σεντόνια, όλα να χρειάζονται συνεχώς μπουγάδα. Δοκίμασε να ντύσει τις πάνες με πλαστικά μωρουδιακά παντελονάκια, αλλά το λάστιχο ερέθιζε τα πόδια και τα χέρια του μωρού και προκαλούσε εξανθήματα.

Η Ντόνοβαν είχε μεγαλώσει σε οικογένεια εφευρετών. Μια μέρα έκοψε μια γωνία από την κουρτίνα του ντους και πήγε στη ραπτομηχανή της να δοκιμάσει να ράψει κάτι σαν αδιάβροχη πάνα που θα συγκροτούσε την υγρασία χωρίς να εμποδίζει τον αερισμό. Μετά από τρία χρόνια και μπόλικες κουρτίνες μπάνιου είχε έτοιμο το προϊόν της. Το ονόμασε “Boater” (από το αγγλικό boat = πλοίο) επειδή βοηθούσε τα μωρά να μην βουλιάζουν στα υγρά. Και είχε κι ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα: κλείσιμο που σφράγιζε χωρίς παραμάνες.

Όταν τα διέθεσε στην αγορά από το πολυτελές Saks Fifth Avenue προκάλεσαν αίσθηση. «Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο μια καινοτομία στα μωρουδιακά να έχει την άμεση επιτυχία που είχαν τα Boater σας», της έγραψε ο Άνταμ Γκιμπλ, πρόεδρος του Saks. Η Ντόνοβαν πούλησε την ευρεσιτεχνία της για ένα εκατομμύριο δολάρια και προχώρησε στην επόμενη σπουδαία ιδέα της: τη χάρτινη πάνα μίας χρήσης. Κατασκεύασε ένα μοντέλο και το προώθησε σε στελέχη της χαρτοβιομηχανίας.Τα στελέχη όμως, όλοι τους άντρες, θεώρησαν την ιδέα για γέλια. Δεν μπορούσαν να φανταστούν για ποιον λόγο να χρειαστεί κάποιος στον κόσμο κάτι τέτοιο.Έτσι, πέρασαν άλλα δέκα χρόνια μέχρι να αρχίσει η Procter and Gamble να φροντίζει τον ποπό των μωρών με τις πάνες Pampers.

Mετά το πρώτο της προϊόν , που έφερε την επανάσταση στη φροντίδα των μωρών, η Μάριο Ντόναβιαν συνέχισε να εφευρίσκει, και τελικά συγκέντρωσε πάνω από δέκα πατέντες για χρήσιμα βοηθήματα της νοικοκυράς. Ανάμεσα στις άλλες εφευρέσεις της ήταν ένα ελαστικό φερμουάρ, ένα σύστημα για την οργάνωση στις ντουλάπες και έτοιμα κομμένα οδοντικά νήματα.

Είναι υπέροχο να είσαι ΜΑΜΑ και να φροντίζεις το ΠΑΙΔΙ σου!

Επιμέλεια κειμένου: Ιωάννου Βικτώρια

Πηγή: The History Channel, “Eπιστημονικές ιστορίες“, εκδ.Κλειδάρυθμος