Παιδί. Παιδί και διατροφή. Φάε για να μεγαλώσεις! Το ακούμε συχνά ή και το λέμε, αλλά μήπως είναι λανθασμένη παρότρυνση; Τα παιδιά, στην ηλικία των 6-12 ετών, αναπτύσσουν διατροφικές συνήθειες που μάλλον θα διαρκέσουν μια ζωή. Ο ρόλος των γονιών είναι σοβαρός και πολύ σημαντικός και θα πρέπει να αναπτύξουμε με τα παιδιά μας, σωστές διατροφικές συνήθειες.

Οι διατροφικές συνήθειες κατέχουν υψηλή θέση. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών, τα παιδιά αρχίζουν να απο­κτούν τον έλεγχο του κόσμου τους, διεκδικώντας ανεξαρ­τησία, κάνοντας συμμαχίες και επιλογές, δημιουργώντας τη δική τους άποψη και το δικό τους φιλικό περιβάλλον. Όλο και πιο συχνά βρίσκονται μακριά από το σπίτι με διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, πάρτυ με φίλους και συνεπώς μακριά από την επιρροή των γονιών. Εκτός απο το σπίτι μας,  πώς λοιπόν μπορούμε να ξέρουμε οι γονείς, ότι τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να τρέφονται σωστά; Μερικά tips, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν υγιεινές δια­τροφικές συνήθειες:

Θρεπτικές ουσίες: Για να αναπτυχθούν σωστά, τα παι­διά χρειάζονται ορισμένες θρεπτικές ουσίες, όχι ορισμένες τροφές. Πολλές και διαφορετικές τροφές παρέχουν τις α­παραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Ανάπτυξη: Τα παιδιά αναπτύσσο­νται-κατά μέσο όρο περίπου 4,5 εκ. σε ύψος  και 2,5 κιλά σε βάρος το χρόνο. Στην ηλικία αυτή, επίσης, ποικίλ­λουν το σχήμα και το μέγεθος σώματος.

Προτιμήσεις: Η όρεξη των παιδιών και οι προτιμήσεις τους μπορεί να αλλάξουν γρήγορα. Αν τρώνε λίγο ή δεν τρώνε ορισμένα φαγητά, μπορεί να σημαίνει ότι βάζουν σε δοκιμασία τα δικά τους γούστα.

Συνήθειες: Τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας τους άλλους. Οι γονείς, η τηλεόραση, οι φίλοι, οι δάσκαλοι επηρεάσουν τον τρόπο διατροφής. Οι γο­νείς πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα, τρώγοντας κα­λά και ισορροπημένα γεύματα οι ίδιοι.

Γνώση: Οι γονείς πρέπει να αναγνωρίζουμε τις κύριες ο­μάδες τροφών (γαλακτοκομικά, κρεατικά, σιτηρά – δημη­τριακά, λαχανικά, φρούτα) και να ξέρουμε γιατί είναι σημα­ντικές για τα παιδιά μας.

Θρεπτικό πρωινό: Το γεύμα αυτό αποτελεί την αρχή για μια διατροφή στη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση και απόδοση του παιδιού και παριέχει τα καύσιμα για τις σχολικές δραστηριότητες.Φρυγανισμένο ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης, γάλα,τυρί, δημητριακά, φρούτα, ξερά φρούτα, χυμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ενός σωστού πρωινού.

Τακτικά οικογενειακά γεύματα: Ένα τουλάχιστον γεύμα την ημέρα πρέπει να συγκεντρώνει όλη την οικογένεια στο τραπέζι, αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να μάθουν τα παιδιά, το υγιεινό φαγητό και να αποκτήσουν καλές διατροφικές συνήθειες. Ενθαρρύνετε τα, να δοκιμάζουν όλα τα φαγητά που σερβίρονται για να αποφασίσουν τι τους αρέσεις και τι όχι.

Προγραμματισμός και προετοιμασία γευματος: Πάρτε τα παιδιά μαζί για ψώνια και διδάξτε τα εκεί τις τροφές και τα θρεπτικά χαρακτηριστικά τους. Αφήστε τα παιδιά να βοηθούν στην προετοιμασία των γευμάτων.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται για την εμφάνιση τους ήδη από την ηλικία των 6-7 ετών. Ετσι, οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να πετύχουν μία θετική διατροφική σχέση με τα παιδιά τους, χωρίς πιέσεις να προσαρμογή σε κάποιο συγκεκριμένο σωματικό μέγεθος ή σχήμα.

Είναι υπέροχο να είσαι ΜΑΜΑ και να φροντίζεις το ΠΑΙΔΙ σου!