Santa

Άγιος Βασίλης! Η μυθική, αγέραστη, διαχρονική φιγούρα που γεμίζει τις καρδιές των παιδιών με πληθώρα συναισθημάτων, αγωνία, φαντασία, ελπίδα, χαρά, ευχαρίστηση, αγωνία και ταυτόχρονα δέος.  Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στον κόσμο των περισσότερων παιδιών και σύντροφο των Χριστουγέννων παρέα με τη φάτνη, τους μάγους και το Χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Η ιστορία….

Ο  Άγιος Βασίλειος για τους  χριστιανούς ταυτίζεται με το Μέγα Βασίλειο θεολόγος του 4 αιώνα. Ο Μέγας Βασίλειος έζησε στη Καππαδοκία και θυσίασε όλη του τη ζωή στο να προσφέρει απλόχερα βοήθεια στους συνανθρώπους του για αυτό και θεωρείται ο μεγάλος εμπνευστής της φιλανθρωπίας.  Πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 378.   Την 1 Ιανουαρίου του 379, ακολούθησε η κηδεία του και η μέρα αυτή, η πρώτη της νέας χρονιάς, θεωρήθηκε ότι είναι η εναρκτήρια μέρα μιας ευλογημένης και καλής χρονιάς.

Για το Δυτικό κόσμο ο Άγιος Βασίλης έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Άγιου Νικολάου που είχε τη φήμη ενός γενναιόδωρου άνδρα.  Στην πορεία οι Βόρειοι λαοί εμπλούτισαν το μύθο με στοιχεία όπως ο Βόρειος Πόλος, το έλκηθρο, οι τάρανδοι και δημιούργησαν μια κουλτούρα που επιβιώνει στους αιώνες και μεταφέρθηκε στις περισσότερες γωνιές του κόσμου.

Ο Άγιος Βασίλης των Ελλήνων είναι ο ίδιος ο  «Σάντα Κλάους» (Αγιοσ Νικόλας) των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών,  ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων και «Babbo Natale» των Ιταλών.

Ο «μύθος» του Άγιου Βασίλη

Ο χαμογελαστός Άγιος Βασίλης με την κόκκινη στολή και τα άσπρα γένια ταξιδεύει στον ουρανό με ένα έλκηθρο το οποίο σέρνουν ιπτάμενοι τάρανδοι και καταφέρνει να μπει στα σπίτια σε όλες τις άκρες της Γης μέσα από την καμινάδα για να αφήσει δώρα … Όλα αυτά μέσα σε μία νύχτα.  Μια ιστορία που μοιάζει μυθική και παραμυθένια, πλανάται στους αιώνες και αποτελεί ατράνταχτη παράδοση.  Εντυπωσιάζει τα παιδιά και γεμίζει το μυαλό τους με μύρια ερωτήματα.  Το σπίτι του είναι στο Βόρειο πόλο στο βουνό Korvatunturi, ακούει από εκεί τις επιθυμίες των παιδιών που σέρνει ο άνεμος από κάθε άκρη της γης και τις εκπληρώνει.

Ένας μύθος που υπάρχει γιατί εμείς το θελήσαμε να πλανάται στις ζωές των παιδιών μας.

Πόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά το μύθο του Άγιου Βασίλη;

Οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για το πώς θα εκλάβει το παιδί τη φιγούρα του  Άγιου Βασίλη. Οι γονείς είναι αυτοί που θα φροντίσουν να αποκτήσει διδακτική διάσταση.

  • Δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να χαλαρώσουν, να ονειρευτούν και να αφήσουν τη σφαίρα της φαντασίας τους να ανατείλει καλλιεργώντας τη δημιουργική τους σκέψη.
  • Ταξιδεύει το παιδί σε ένα μυστήριο γεμάτο απορίες και ερωτηματικά.  Τα παιδιά λατρεύουν τα μυστήρια και συνεχώς ερωτούν.  Που μένει; Πως κουβαλά όλα αυτά τα δώρα;
  • Το παιδί κυνηγά την επιβράβευση.  Σε όλους μας είναι γνωστή η φράση ότι «εάν είσαι φρόνιμος ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει αυτό που του ζήτησες».  Για το παιδί είναι ένα κίνητρο για να κερδίσει αυτό που ονειρεύτηκε.
  • Τα παιδιά ταυτίζουν τον Άγιο Βασίλη με τα Χριστούγεννα, αναμένουν τον ερχομό του και βιώνουν με χαρά το πνεύμα και τη μαγεία των γιορτών.
  • Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα μύθος που ξεδιπλώνει συμβολισμούς αξιών όπως το όνειρο, η γενναιοδωρία και η φαντασία και εκπέμπει θετικά μηνύματα.  Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ονειρεύονται, να ελπίζουν, να προσδοκούν και να πιστεύουν σε μύθους και τελετουργίες. Είναι αναπόφευκτο δημιουργικό μονοπάτι στο δρόμο της ανάπτυξής τους.
  • Στο μυθικό πρόσωπο του Άγιου Βασίλη προβάλλουν οι έννοιες του «μοιράζομαι» και «νοιάζομαι» λαμβάνοντας ένα ρόλο διδακτικό.  Ο Άγιος Βασίλης φτιάχνει δώρα και δεν τα κρατάει για τον εαυτό του αλλά τα μοιράζει σε όλα τα παιδιά.
  • Ακολουθεί η έννοια του «νοιάζομαι» καθώς τα παιδιά μέσα από τα γράμματά τους εκφράζουν πολλές φορές την επιθυμία «να είναι όλοι καλά και χαρούμενοι στην οικογένειά μου».  Εκφράζουν την έγνοια τους και την αγάπη τους για τα οικεία τους πρόσωπα.
  • Παιδιά και Άγιος Βασίλης είναι μια συμμαχία που κανείς δε μπορεί να χαλάσει.  Αισθάνονται ότι εάν είναι «καλά» παιδιά θα τους φέρει αυτό που θέλουν και δε τους το αγοράζει κανείς άλλος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε αυτή τη φράση:  «Θα γράψω στον Άγιο Βασίλη να μου φέρει αυτό που θέλω».  Με αυτό τον τρόπο νιώθουν στήριξη, αγάπη, προστασία και φροντίδα.

Τί συμβολίζει για τα παιδιά ο Άγιος Βασίλης;

Η ανδρική, χαμογελαστή, αγέραστη φιγούρα μοιάζει διαφορετική στα μάτια του κάθε παιδιού. Το κάθε παιδί ονειρεύεται και αντιλαμβάνεται τον Άγιο Βασίλη με το δικό του τρόπο άλλοτε ισχυρό και άλλοτε αδιάφορο.  Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού από πόσα κομμάτια του ψυχισμού και της εσωτερικότητάς του θα ξεδιπλώσει και θα εκφράσει μέσα από την ιστορία του μυθικού αυτού προσώπου, τις επιθυμίες και τη φαντασία του.

Για τα περισσότερα παιδιά είναι ο «καλός άγγελος» που αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και τους ταξιδεύει στον κόσμο της φαντασίωσης, της αναμονής, της ανταμοιβής και στο τέλος της ικανοποίησης.  Υπάρχουν βέβαια κάποια παιδιά που δεν πιστεύουν στο μύθο τις περισσότερες φορές γιατί αυτό έχουν επιλέξει οι γονείς τους.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πούμε στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει;

Τα παιδιά ωριμάζουν, μεγαλώνουν και θα εγκαταλείψουν από μόνοι τους το μύθο.  Τα παιδιά μεγαλώνοντας συναναστρέφονται με άλλα παιδιά που έχουν άλλη αντίληψη για τον Άγιο Βασίλη και συζητούν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν ιδέες και σκέψεις. Όταν θα ωριμάσουν συναισθηματικά θα αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται για μια αληθινή ιστορία.  Τότε θα ήταν μάταιο να τους αρνηθείτε την αλήθεια.  Βέβαια δεν θα εγκαταλείψουν τις αξίες που έχουν υιοθετήσει και εσείς σε αυτό το σημείο καλείστε να τις ενισχύσετε.

Γονείς, αφήστε τα παιδιά σας να ζήσουν ελεύθερα το μύθο του Άγιου Βασίλη. Οι μύθοι ποτέ δεν προκάλεσαν κακό.  Αντιθέτως ενεργοποιούν πληθώρα συναισθημάτων,  μηνυμάτων, μέσα από μια διαδικασία που αξίζει να τη ζήσουν. Η φαντασία είναι κομμάτι της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών και συμβάλλει στην διεύρυνση της δημιουργικής σκέψης.

Μέσα από αυτή την διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν να εξωτερικεύουν ελεύθερα τις ενδόμυχες σκέψεις και  βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες τους που έχουν να κάνουν με τον εαυτό τους, την οικογένεια τους και την κοινωνία. Αρκεί να αποβάλετε κάθε ίχνος υπερκατανάλωσης και πλεονασμού και να γαλουχήσετε στα παιδιά σας το πνεύμα της προσφοράς, της αγάπης και της αλληλεγγύης που πηγάζει μέσα από το μύθο του Άγιου Βασίλη.

Πηγή:// Ελισάβετ Ευσταθίου, Παιδίατρος paidiatros.com