Παιδικές ζωγραφιές

Για όλα τα παιδιά το σχέδιο, ακόμα και το πιο μπερδεμένο, αποτελεί έναν αυθόρμητο τρόπο να εκφράσουν τον εαυτό τους. Με τη λογική και κυρίως με την αγάπη μπορούμε πάντα να ερμηνεύουμε τα σημάδια που αποτυπώνονται στη ζωγραφιά ενός παιδιού. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το παιδί σας προσπαθήστε να ζητήσετε από το παιδί να σχεδιάσει ένα ζώο, η επιλογή του μπορεί να φανερώσει ορισμένες πτυχές του χαρακτήρα του ή κάποιες ενδόμυχες επιθυμίες του. Πιο συγκεκριμένα:

Γάτα

Το παιδί που σχεδιάζει τη γάτα διακρίνεται για την ευγένεια και συνάμα την πονηριά του. Ευγενικό και πανούργο, αγαπά  την ήσυχη ζωή  η επιθετικότητά του εκφράζεται σιωπηλά. Πρέπει να προσέξουμε όμως να μην το ερεθίσουμε ιδιαίτερα, γιατί τότε είναι έτοιμο να μας δείξει τα νύχια του. Προσφέρει ευχάριστη συντροφιά και είναι συνήθως ιδιαίτερα επιθυμητό τους συνομηλίκους του, γιατί εμπνέει εμπιστοσύνη. Διαθέτει  διανοητική περιέργεια, ζωντάνια και λεκτική ετοιμότητα, του επιτρέπουν να καταλαμβάνει θέσεις «δημοκρατικού ο αρχηγού».

Σκύλος

Όποιο παιδί επιλέγει να σχεδιάσει το σκύλο φανερώνει χαρακτήρα καλοσυνάτο, ειλικρινή, συναισθηματικά εξαρτημένο αυτόν που βρίσκεται δίπλα του. Η γενναιοδωρία του βασίζεται ακριβώς στην ανάγκη να έχει γύρω του πολλούς φίλους μπορεί να παίξει και να διασκεδάσει. Είναι, όπως συνηθίζεται να λέγεται, παιδί «που του αρέσουν οι γιορτές». Αν δεν καταφέρει να κερδίσει τη συμπάθεια των συντρόφων του, λυπάται και θλίβεται περνώντας στιγμές πραγματικής μελαγχολίας. Συνήθως είναι γενναιόδωρο, μπορεί όμως και να δυσανασχετήσει με ορισμένες απαιτήσεις, αλλά όλα ξεχνιούνται γρήγορα. Το πιο χαρακτηριστικό αυτών των παιδιών είναι η ικανότητά : «να έχουν μύτη» και κατά συνέπεια να κατανοούν τους ανθρώπους στη στιγμή. Να γιατί θα μπορούσαν να γίνουν καταξιωμένοι ντετέκτιβ, καταξιωμένοι γιατροί, αστυνομικοί, ψυχολόγοι ή ερευνητές.

Φίδι

Η απεικόνιση του φιδιού αποτελεί σπάνια επιλογή στα ελεύθερα σχέδια των παιδιών. Το φίδι είναι σύμβολο σεξουαλικότητας και θεωρείται μαγικό ζώο λόγω της ιδιότητάς του να αλλάζει δέρμα, ανανεώνοντας με αυτό τον τρόπο την όψη του. Είανι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ένα τέτοιο σύμβολο κάνει την εμφάνισή του κατά την παιδική ηλικία: όπως το φίδι, έτσι και το παιδί μεγαλώνοντας αλλάζει όψη και μεταβάλλεται εξωτερικά και εσωτερικά. Όσον αφορά στην ιδιοσυστα­σία του, το παιδί που σχεδιάζει φίδια σκέφτεται καλά πριν από κάθε ενέργειά του και χαρακτηρίζεται από επιφυλακτικότητα. Εκδηλώνει με δυσκολία τα συναισθήματά του, έχει δυνατή μνήμη και μιλά λίγο, γιατί, πριν εκφραστεί, σκέφτεται και εργάζεται αυτόν που έχει απέναντι του. Συνήθως είναι προικισμένο με αίσθημα ευθύνης και ισχυρό χαρακτήρα, που του ε- πιτρέπουν να ξεπερνά με επιτυχία τα όποια εμπόδια.

Άγρια ζώα

Το κύριο χαρακτηριστικό του παιδιού που σχεδιάζει  άγρια ζώα είναι επιθετικότητα, την οποία χρησιμοποιεί για να ξεπερνά τα εμπόδια. Το παιδί υιοθετεί εύκολα αρχηγικές στάσεις, που θα του χρησιμεύσουν για να παρασύρει με επιτυχία τους άλλους. Παρορμητικό, ζωηρό και περήφανο, αναζητά συνεχώς αυτονομία δύσκολα αποδέχεται το ρόλο του απλού στρατιώτη, ενώ μπορεί να γίνει αντιδραστικό και ακατάδεκτο. Στην πραγματικότητα, εκφράζει ότι στη ζωή του υπάρχει ένα πρόσωπο υπερβολικά απαιτητικό ή κάποιος που το ίδιο παιδί φοβάται.

Μαιμούδες

Η απεικόνιση μαϊμούδων φανερώνει ένα παιδί που διακρίνεται για την αθώα και ταυτόχρονα πολυμήχανη εξυπνάδα του. Ακόμη και ως ενήλικος, το παιδί αυτό θα έχει πάντα κάτι το αθώο και θα εμφανίζει σπάνιες δεξιότητες. Το ίδιο το παιδί  θα εκπλήσσεται από τις επιτυχίες του, αλλά αυτή η έκπληξή το οφείλεται κατά βάθος στον αισιόδοξο χαρακτήρα του, στο ψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης και στη διαίσθησή του. Το παιδί που σχεδιάζει μαϊμουδίτσες έχει συνήθως πολλά ενδιαφέροντα. Πράγματι, η προσαρμοστικότητά του επιτρέπει να αφιερωθεί σε διαφορετικά επαγγέλματα, αρκεί να μην έχουν τίποτα στατικό ή επαναλαμβανόμενο.

Άλογο

Το άλογο αποτελεί σύμβολο έντονης ζωτικότητας και πρόωρης ωρίμανσης, ακόμη και σεξουαλικής. Το παιδί που του αρέσει να σχεδιάζει άλογα δείχνει ασυνήθιστη αντοχή, ζωτικότητα που συνεπαίρνει, ευθυμία και ανεμελιά. Του αρέσει να αλωνίζει σε μεγάλους χώρους, γι’ αυτό προτιμά να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο στο ύπαιθρο. Έχει ανάγκη από ελευθερία και δεν υποφέρει «τα χαλινάρια» που το εμποδίζουν να καλπάσει προς την ελευθερία και τη ζωή. Αν είναι υποχρεωμένο να ζει σε περιβάλλον περιορισμένου πνευματικού επιπέ­δου, θα αισθανθεί χαλιναγωγημένο και η διάθεσή του θα χα­λάσει. Καλός ομιλητής και αποφασιστικός στις επιλογές του, θα γίνει εύκολα επιτυχημένος επιχειρηματίας.

 Δράκος

Ο δράκος αποτελεί σύμβολο δύναμης. Το παιδί που τον σχε­διάζει χαρακτηρίζεται από ισχυρή θέληση, αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις του με σοβαρότητα και επιδεικνύει θάρρος ακό­μη και στην επίλυση των πιο περίπλοκων καταστάσεων. Χαρακηρίζεται εν γένει από ιδιαίτερη πνευματική ζωντάνια, που του προσδίδει αξιοσημείωτη διαίσθηση. Ανοιχτό, κοινωνικό και σχετικά υπερβολικό στις σχέσεις του, ξεπερνά με αισιοδοξία τις δυσκολίες που συναντά. Έχει όμως ανάγκη από πολλά εν­διαφέροντα, ώστε να μπορεί να αναπτύσσει όλο και περισσό­τερο τα εσωτερικά του χαρίσματα. Οι περιορισμένοι χώροι θα μπορούσαν να το κάνουν επιθετικό και να το υποχρεώσουν να «πετάξει φωτιά» εναντίον όποιου  βρίσκεται γύρω του.

Ψάρια

Το ψάρι αποτελεί φαλλικό σύμβολο, αλλά είναι επίσης σημάδι χαράς  και ευθυμίας. Τα παιδιά που απεικονίζουν ψάρια έχουν έυθυμο ήρεμο και αρκετά ευφάνταστο χαρακτήρα. Πρέπει να βοηθηθούν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία, προκειμένου να μη γίνονται εύκολη λεία των πιο πονηρών και έμπειρων παιδιών.

 Πουλάκια

Τα πουλάκια αποτελούν εκδήλωση της φυσιολογικής ανάγκης του παιδιού να αισθανθεί χάδια και φροντίδα, παράλληλα όμως εκφράζουν και τη διάθεση του να αναζητήσει έξω από το οικογενειακό περιβάλλον το χώρο στον οποίο θα μπορέσει να κινηθεί και να βρει μια τρυφερή επαφή στη φιλία.

 Πηγή: //Ευη Κρότη-Αλμπέρτο Μάνι, “Βιβλιοθήκη για γονείς’’ ,εκδ.Καστανιώτη.

Photo Credit: flickriver.com