Δύο καταπληκτικές βραδιές αστροφυσικής με θέμα «Πόσα άστρα έχει ο ουρανός;» (16 & 23/1), διοργανώνει το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο. Με ενδιαφέρουσες ομιλίες και συναρπαστική παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στεγάζεται στο κτίριο Σίνα  το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 ύστερα από δωρεά του Γεώργιου Σίνα, επιχειρηματία και γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη, και βασίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Τheophil Hansen.Το αστεροσκοπείο στην Πνύκα πρωτολειτούργησε το 1846.

Εκεί βρίσκεται και το περίφημο τηλεσκόπιο Δωρίδη από το οποίο μπορούμε να δούμε το φεγγάρι από τόσο κοντά όσο ποτέ! Από την άλλη, τι πιο ωραίο από το να περάσουμε ένα Σαββατόβραδο παρέα με τα αστέρια – και όχι πάλι με τις μπριζόλες στην ταβέρνα;

Το πρώτο Σάββατο, η αστροφυσικός Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού θα μιλήσει για τη «Γένεση και εξέλιξη των αστέρων». Το επόμενο Σάββατο ο αστροφυσικός Δημήτρης Τσιμπίδας, δώσει μία διάλεξη για τη «Δημιουργία και προέλευση της Σελήνης». Και τις δύο βραδιές θα ακολουθεί αφήγηση ελληνικών λαϊκών παραμυθιών με θέμα τον ουρανό από την Αγνή Στρουμπούλη. Την αφήγηση θα συνοδεύει με τσέλο και μαντολίνο ο Σταύρος Παργινός. Οι βραδιές θα ολοκληρώνονται με παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο «Δωρίδη» και αναγνώριση των χειμερινών αστερισμών στον υπαίθριο χώρο του λόφου της Πνύκας.

Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης θα παρέχει δωρεάν σε όλους ζεστά ροφημάτα.

«Πόσα άστρα έχει ο ουρανός;», 2 βραδιές αστροφυσικής
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Λόφος Νυμφών, Θησείο, τηλ. 210 3490160, 210 3490055
Ημέρες: 16/01 και 23/01
Ωρα έναρξης: 18.30
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ. Απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίων, διότι ο αριθμός συμμετοχών περιορίζεται σε 40 άτομα ανά βραδιά. Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 7 ετών.

Μάθετε περισσότερα για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ιστοσελίδαhttp://www.noa.gr/