Μια πολύ καλή συνταγή για τα παιδιά και τα παιδικά πάρτυ είναι τα ” Πεινιρλή της Ντίνας Νικολάου” ο χρόνος προετοιμασίας είναι 30 λεπτά και ο χρόνος παρασκευής 40 λεπτά. Δοκιμάστε!
Για τη ζύμη
- 1 φλιτζάνι (200 ml) φρέσκο γάλα, χλιαρό
- 20 gr νωπή μαγιά (θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς σας ή συσκευασμένη σε πακετάκια των 25 – 27 gr, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 600 gr αλεύρι σκληρό
- αλάτι
- 5 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο
- 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Για τη γέμιση με τυριά
- 300 gr κατίκι Δομοκού (ή άλλο αλειφώδες τυρί, όπως τσαλαφούτι, ελαφρύ κρητικό ξύγαλο κ.ά., που θα βρείτε στα ψυγεία των καλών σούπερ μάρκετ, χύμα ή συσκευασμένα, αλλά και σχεδόν σε όλα τα παντοπωλεία).
- 200 gr γραβιέρα της αρεσκείας σας (Νάξου, Κρήτης κ.ά.), όσο πικάντικη, θέλετε, τριμμένη.
- 200 gr κασέρι, όσο πικάντικο θέλετε, τριμμένο.
Για τη ζύμη:
Βάζω σε ένα μπολάκι το χλιαρό γάλα. Θρυμματίζω τη νωπή μαγιά με τα δάχτυλά και τη ρίχνω στο γάλα. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί και να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι και το μαλακό βούτυρο και ελάχιστο αλάτι.
Ρίχνω το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύω με τα χέρια μου καλά, μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τα αυγά και τα ρίχνω στο μείγμα αλευριού. Ζυμώνω καλά το μείγμα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος, σε χλιαρό μέρος μέχρι το μείγμα να φουσκώσει, για περίπου 40 λεπτά.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα 3 είδη τυριών και συμπληρώνω με όποιο άλλο από τα επιπλέον υλικά θέλω. Για παράδειγμα, ωραίοι συνδυασμοί είναι οι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες με το βασιλικό, η κέτσαπ με τη ρίγανη, οι ελιές με τη ρίγανη, αλλά και άλλοι συνδυασμοί που εσείς θέλετε. Υπολογίστε περίπου 1 κουτ. γλυκού από το κάθε υλικό, για κάθε πεϊνιρλί.
Για τα πεϊνιρλί:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 C.
Βγάζω τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ, τη βάζω πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζω σε 8 ίσα κομμάτια. Ανοίγω το ένα κομμάτι με τον πλάστη, σε ορθογώνιο κομμάτι ζύμης με πάχος περίπου 1/2 εκ. και διαστάσεις 12Χ15 εκ. Με το δεξί χέρι φέρνω κοντά και σφίγγω τις δύο δεξιές στενές άκρες του φύλλου και με το αριστερό χέρι κάνω το ίδιο στις αριστερές άκρες. Έτσι, φτιάχνω μια «βάρκα», δηλαδή το χαρακτηριστικό σχήμα των πεϊνιρλί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και φτιάχνω συνολικά 8 πεϊνιρλί.
Μοιράζω στα πεϊνιρλί το μείγμα τυριών που έχω νοστιμίσει με τους συνδυασμούς που έχω επιλέξει. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου και βάζω προσεκτικά εκεί τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Αλείφω τα χείλη των πεϊνιρλί με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνω στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.