Ταραμοσαλάτα της Ντίνας Νικολάου

Τα μυστικά για την τέλεια ταραμοσαλάτα για να γίνει ένας «αφρός» είναι το σχολαστικό χτύπημα στο μπλέντερ (όχι τόσο στο μούλτι) και η σταδιακή προσθήκη λαδιού, με την τεχνική δηλαδή τη μαγιονέζας. Όσο για τον ταραμά, προτείνω τον λευκό με το φίνο άρωμα και γεύση, που δίνει μάλιστα μια ταραμοσαλάτα λευκή και φωτεινή, σαν κρέμα. Αν θέλετε όμως μπορείτε να αγοράσετε και τον κλασικό κόκκινο ταραμά που είναι οικονομικότερος.

 taramosalata

  • 1 φρατζόλα του 1/2 κιλού, κατά προτίμηση χωριάτικο και μπαγιάτικο (2 – 3 ημερών)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 100 γρ. ταραμάς της αρεσκείας σας (λευκό ή κόκκινο)
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • ελαιόλαδο (όσο πάρει)

Με ένα μαχαίρι κόβω και αφαιρώ την κόρα του ψωμιού. Κομματιάζω την ψίχα και τη μουσκεύω σε ένα μπολ με μπόλικο νερό, για 3 – 4 λεπτά. Τη στύβω με τα χέρια μου, καλά αλλά όχι πολύ σφικτά, ώστε να είναι λίγο ζουμερή, για να γίνει αφράτη και η ταραμοσαλάτα.
Βάζω στον κάδο του μπλέντερ το κρεμμύδι και το πολτοποιώ. Προσθέτω τον ταραμά και το χυμό λεμονιού και συνεχίζω την πολτοποίηση, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα λείο. Τέλος προσθέτω την ψίχα του ψωμιού και συνεχίζω να δουλεύω τα υλικά, μέχρι να φτιάξω μια πάστα ομοιογενή, λεία και μέτρια σφικτή.
Χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, προσθέτω ελαιόλαδο σε αργή ροή (με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνω και τη μαγιονέζα). Ρίχνω όσο λάδι χρειαστεί, ώστε η ταραμοσαλάτα να γίνει αφράτη και λεία. Δοκιμάζω την ταραμοσαλάτα για να δω αν χρειάζεται λίγο ακόμη λάδι (το ρίχνω χτυπώντας) ή λίγο ακόμη χυμό λεμονιού. Αλάτι δεν θα χρειαστεί γιατί ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός.
Διατηρώ την ταραμοσαλάτα σε κλειστό δοχείο, κατά προτίμηση γυάλινο, στο ψυγείο.

www.ntinanikolaou.gr