Για κάτι πολύ νόστιμο και εύκολο. Οταν θέλω κάτι χορταστικό, εύκολο και πραγματικά νόστιμο, αυτή η ομελέτα τορτίγια είναι ό,τι πρέπει! Ιδανική αν μου έχουν περισσέψει βραστές πατάτες, ή ακόμα και ψητές οι οποίες δεν τρώγονται ξαναζεσταμένες…
- 800 γρ, πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φετες πάχους ½ εκ.
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 6 μεγάλα αυγά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζω τις φέτες πατάτας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό και τις βράζω για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά να μην διαλύονται. Τις στραγγίζω καλά και τις αφήνω κατά μέρος.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό λάδι και σοτάρω τις βρασμένες φέτες πατάτας για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μονή στρώση, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τις γυρίζω προσεκτικά για να μην κομματιαστούν. Επειδή δεν θα χωρέσουν όλες στο τηγάνι μεμιάς, τις σοτάρω σε 3 – 4 δόσεις. Τις αφήνω όλες να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
Στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι σοτάρω τις ροδέλες κρεμμυδιού σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τις βγάζω και τις στραγγίζω και αυτές σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζω καλά το τηγάνι με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα πολύ μεγάλο μπολ χτυπάω καλά τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν κάπως και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω τις πατάτες και τα κρεμμύδια και ανακατεύω προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
Ζεσταίνω το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνω εκεί το μισό μείγμα αυγών-πατάτας. Τηγανίζω σε δυνατή φωτιά για 5 – 7 λεπτά, μέχρι η
κάτω πλευρά να στερεοποιηθεί και να ροδίσει. Βάζω το τηγάνι στο φούρνο, σε ένα από τα πιο ψηλά ράφια και ψήνω την τορτίγια στο γκριλ για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Τη μεταφέρω σε μια πιατέλα.
Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζω και ψήνω το υπόλοιπο μείγμα αυγών-πατάτας, στο υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σερβίρω τις τορτίγες ζεστές ή χλιαρές και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα (το καλοκαίρι τις σερβίρω με μια ωραία χωριάτικη σαλάτα).
Μια συνταγή της Ντίνας Νικολάου.