Εκδόσεις Ωρίωνας

Εικονογράφηση: Ανδριάνα Ρούσσου

Λιανική τιμή: 9€

Με αφορμή την χριστουγεννιάτικη απορία σχετικά με την ύπαρξη του Αϊ Βασίλη δημιουργήθηκε από την Ελένη Ρένεση το 2017 το παραμύθι «Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη» από τις εκδόσεις Ωρίωνας με την υπέροχη εικονογράφηση της Ανδριάνας Ρούσσου.

Το παραμύθι περιγράφει μια ιστορία μαθητών λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Οι ήρωες είναι δύο ομάδες μαθητών, αυτή της Δωροθέας που πιστεύει στον Αϊ Βασίλη και ανυπομονεί κάθε χρόνο να έρθει η περίοδος των Χριστουγέννων και να μεταφερθεί σε έναν μαγικό κόσμο γεμάτο αγάπη και γενναιοδωρία που ευχόταν να μην τελειώσει ποτέ. Από την άλλη είναι η ομάδα του Κοσμά, η οποία όχι απλά δεν πιστεύει και απαξιώνει τον Αϊ Βασίλη, αλλά θέλει να κάνει και όλους τους άλλους να μην πιστεύουν σ’ αυτόν. Έτσι μπαίνει ένα στοίχημα από τις δύο ομάδες που θα λήξει την ημέρα της χριστουγεννιάτικης σχολικής γιορτής. Μέσα από ένα συγκινητικό γράμμα όλα αποκαθίστανται και περνάνε όλοι τα πιο ωραία Χριστούγεννα.

Όταν οι πρώτες απορίες αρχίζουν να διατυπώνονται και στο παιδικό μυαλό δημιουργούνται περίεργες διαστάσεις για το πρόσωπο του Αϊ Βασίλη, τότε είναι η ώρα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, που μπορεί να γίνουν πιο ευχάριστες διαβάζοντας αυτό το παραμύθι. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να απαντήσουν έξυπνα στους φίλους τους και οι μεγάλοι στα παιδιά τους.

Στο τέλος θα βρουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και το γράμμα για τον δικό τους Αϊ Βασίλη για να μεταφερθούν στο δικό τους παραμύθι.

Η Ελένη Ρένεση γεννήθηκε το 1983 και από τότε θέλει να ζήσει το δικό της παραμύθι. Όταν μεγάλωσε και σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ιστορίας ήθελε να κάνει μια έρευνα για τον τόπο καταγωγής της, την Άμφισσα, γιατί την νοσταλγούσε κι ας ζούσε  μόνιμα στην Κέρκυρα. Έτσι έγραψε το ιστορικό βιβλίο : «Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα, 18ος-20ος αι.». Ύστερα άρχισε να μην παραμυθιάζεται και τόσο και αποφάσισε να γράψει μόνη της παραμύθια για τα δυο της παιδάκια. Αυτό της άρεσε και γι’ αυτό έγραψε και για άλλα παιδιά το παραμύθι: «Η φαντασία δημιουργεί ιστορία» από τις εκδόσεις Ωρίωνας, για να τα βοηθήσει να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους στον κόσμο των παραμυθιών και να μη σταματήσουν να ονειρεύονται ποτέ. Το ίδιο εύχεται να πετύχει και με «Το μυστήριο του πραγματικού Αϊ Βασίλη».