Υλικά για ντόνατς
- 1 κιλό αλεύρι (φαρίνα)
- 2 φακελάκια μαγιά σκόνη
- 1 & 2/3 φλιτζ. γάλα (350 ml)
- 2/3 φλιτζ. νερό (150 ml)
- 1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1 αυγό
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (70 γραμμ)
- 1/3 κούπας ζάχαρη (70 γραμμ)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με το νερό.
- Ανακατεύουμε τη μαγιά με το αλεύρι και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο χλιαρό υγρό.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αυγό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
- Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια ή την απλώνουμε πάνω στο τραπέζι εργασίας μας και ή πλάθουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος που θέλουμε και πατάμε με το χέρι να πλατύνουν. Με ένα καπάκι μπουκαλιού ή ένα σφηνοπότηρο κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης από το κέντρο για να δημιουργηθεί η γνωστή τρυπούλα των ντόνατς ή με μια στρογγυλη μικρή φόρμα ή με μικρό ποτήρι.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.
Ganache σοκολάτας
Η συνταγή για την ganache είναι απλή: Χρειαζόμαστε ίσες ποσότητες σοκολάτας και κρέμας γάλακτος.
Κόβουμε 250 γρ. σοκολάτας η οποία πρέπει να περιέχει λίγη ζάχαρη με μαχαίρι σε μικρά κομμάτια και τη μεταφέρουμε σε μπολ. Μετά βάζουμε 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% σε κατσαρoλάκι και τη ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει. Βγάζουμε από τη φωτιά και τη μεταφέρουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με αντικολλητική σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να αποκτήσει το μείγμα βελούδινη υφή. Καθώς κρυώνει, η υφή του θα γίνεται λιγότερο ρευστή και προσθέτουμε μια κοταλιά της σούπας αρωματικό λάδι ή μέλι για να αποκτήσει γυαλάδα!
Για την σαντιγή Mocha:
3 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
¼ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίου σε σκόνη espresso
2 βανίλιες
Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε ένα παγωμένο μπολ. Κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και την espresso σκόνη πάνω από την κρέμα γάλακτος και προσθέστε τη βανίλια. Χτυπήστε μέχρι η κρέμα να γίνει σταθερή και ελαφρά συμπαγής.
Το στήσιμο του γλυκού
Τοποθετήστε λαδόκολλα σε μια κυκλική φόρμα του κέικ με αποσπώμενη βάση. Απλώστε ένα λεπτό στρώμα από μόκα σαντιγί στο κάτω μέρος και ξεκινήστε και βάλτε ντόνατς γύρω γύρω στην επιφάνεια της βάσης του κέικ συμπληρώνοντας και το κενό που δημιουργείτε, στόχος είναι να καλύψουμε με ντόνατς τη μεγαλύτερη επιφάνεια. Στην συνέχεια βάζουμε ξανά τη σαντιγί από μόκα και προσθέτουμε άλλο ένα επίπεδο ντόνατς με σαντιγί απλώνοντας το, για να έχει λείο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα ως την κορυφή. Όταν ολοκληρωθεί το στρώσιμο των ντόνατς και της σαντιγί τότε καλύπτουμε με πλαστικό περικάλυμμα και το καταψύχουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ για να μαλακώσουν τα ντόνατς.
Λίγο πριν σερβίρισμα
Ανοίξτε την αποσπώμενη φόρμα και τοποθετήστε το γλυκό σε μια πιατέλα. Μετά ρίξτε την κρέμα Ganache πάνω στο γλυκό και να καλύψει όλη την επάνω επιφάνεια του γλυκού και να την αφήσετε να ρέει. Το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά για να κρυώσει η ganache. Η τούρτα από ντόνατς για τα παιδιά είναι έτοιμη!!!
Πηγή: sugarhero.com