Τα παιδιά αξίζουν κάτι καλύτερο από τα έτοιμα ψωμάκια για μπέργκερ της αγοράς, με τα τόσα πρόσθετα που περιέχουν. Ξέρετε τελικά πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσουμε εύκολα σπιτικά και νόστιμα φραντζολάκια; Και μάλιστα έχοντας την επιλογή των καλύτερων πρώτων υλών και, ασφαλώς, χωρίς βελτιωτικά και διογκωτικά που περιέχουν τα έτοιμα.
Χρόνος Προετοιμασίας:10΄-Χρόνος Εκτέλεσης:Ψήσιμο: 15΄ – 20΄Χρόνος Αναμονής:50΄
Για 4 ψωμάκια
- 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 200 ml ζεστό γάλα (όχι καυτό)
- 1 φακελάκι γρ. ξερή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ελάχιστο αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 20 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή φυτική μαργαρίνη), μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- σουσάμι ή παπαρουνόσπορος, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Ψωμάκια για μπέργκερ και σάντουιτς
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με τα χέρια μου το αλεύρι με το ζεστό γάλα. Προσθέτω τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύω, μέχρι να ενωθούν καλά και, σιγά-σιγά, να σχηματιστεί μια μέτρια προς σφικτή ζύμη. Τη ζυμώνω μέσα στο μπολ για 6 – 7 λεπτά, με τις γροθιές μου, μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει από τα χέρια και από τα τοιχώματα του μπολ.
Εναλλακτικά, ρίχνω εξαρχής όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ πάγκου και τα δουλεύω για περίπου 5 λεπτά, με το εξάρτημα «γάντζος», ειδικό για ζύμες.
Χωρίζω τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια βάρους 150 γρ. το καθένα και τα πλάθω με τις παλάμες μου για να στρογγυλέψουν.
Στρώνω μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάζω εκεί τα ψωμάκια, σε απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
Σκεπάζω το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού (π.χ. μπροστά από το καλοριφέρ), μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι τα ψωμάκια να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, αν διαθέτει ο φούρνος.
Προαιρετικά, αλείφω τα ψωμάκια με ελάχιστο νερό και τα πασπαλίζω με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορους.
Γεμίζω ένα μέτριο ταψί με νερό μέχρι τη μέση και επάνω του στερεώνω μια σχάρα που να μην έρχεται όμως σε επαφή με το νερό. Επάνω στη σχάρα βάζω τα ψωμάκια και τα ψήνω για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ωραία.
Τα αφήνω να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Σάλτσα για μπέργκερ
Προετοιμασία:20 λεπτά
Υλικά για 3-4 μπέργκερ
2 αυγά βρασμένα –θα χρειαστούμε μόνο τους κρόκους –όχι ιδιαίτερα σφιχτά
1 κρεμμύδι μικρό ξερό τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα ψιλοκομμένα
2 κ.σ μουστάρδα
3 κ.σ μηλόξυδο ή ξύδι λευκό
¾ φλ. Ελαιόλαδο απαλό
½ κ.γλ. ζάχαρη καστανή
Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Με ένα πιρούνι λιώνουμε τους κρόκους των αυγών σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το ξύδι και χτυπάμε με αυγοδάρτη. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις το μίγμα γίνει σαν κρέμα προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι με το φρέσκο. Ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε τη σάλτσα στο ψυγείο, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.