MISTERO BUFFO μετά dario fo

δώδεκα εραστές του θεάτρου μαζί με το δάσκαλό τους

κλείνουν τον κύκλο μαθημάτων τους επί σκηνής

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ» και η Πολιτιστική Εταιρεία «la Melena del Huachinango» παρουσιάζουν το θεατρικό έργο “MISTERO BUFFO μετά dario fo” του Ιταλού νομπελίστα Dario Fo (1926-2016), σε σκηνοθεσία Luis Gómezbeck και μουσική Κωνσταντίνας Τασσοπούλου.

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός εξαμηνιαίου θεατρικού εργαστηρίου με δώδεκα ενήλικες ερασιτέχνες. Ο τίτλος της παράστασης δόθηκε λόγω της ειδικής επεξεργασίας που υπέστη το κείμενο βάσει των αναγκών του θιάσου. Το εγχείρημα αυτό θα απολαύσει το κοινό σε ΔΥΟ μοναδικές παραστάσεις. Ελάτε να ενθαρρύνετε αυτούς τους δώδεκα επίδοξους ηθοποιούς, οι οποίοι ξεπερνώντας φόβους και ενδοιασμούς κατάφεραν να σταθούν επάξια επί σκηνής.

ΘΕΑΤΡΟ 104: ΕΥΜΟΛΠΙΔΩΝ 41, ΓΚΑΖΙ, ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

MISTERO BUFFO META DARIO FΟ ξανά: το Σάββατο, 29 Απριλίου, ώρα 15:00.(τελευταία παράσταση)

Παρακαλούμε, όσοι ενδιαφέρονται να κλείσουν άμεσα τις θέσεις τους και στην περίπτωση ακύρωσης, να ενημερώσουν το θέατρο, έστω και αν αυτό γίνει λίγη ώρα πριν την έναρξη της παράστασης. Κάποιος άλλος ίσως να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

ΘΕΑΤΡΟ 104 / τλφ: 210.34.55.020.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ 210.3455.020

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

πρωτότυπο κείμενο: DARIO FO

ελεύθερη διασκευή κειμένου και σκηνοθεσία: LUIS GÓMEZBECK

φιλολογική επιμέλεια: ΒΙΛΗ ΝΤΟΥΧΑΝΗ

πρωτότυπη μουσική: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

κινησιολογία: ΜΕΛΕΝΙΑ ΚΟΡΚΟΥ

ηχοληψία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΗΣ

επεξεργασία ήχου: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ (RECORDING STUDIO ΔΙΑΓΩΓΗ ΚΟΣΜΙΑ)

φροντιστήριο: ΣΩΤΗΡΙΑ ΨΑΡΟΥ

εκτυπώσεις: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ (OFFSET)

παραγωγή: Ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ

εκτέλεση παραγωγής: LA  MELENA  DEL  HUACHINANGO

ΕΡΜΗΝΕΙΑ:

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΛΑΧΑΚΗ, ΚΙΚΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, ΛΗΔΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΖΙΝΑ ΔΕΚΑΒΑΛΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΙΛΗ ΝΤΟΥΧΑΝΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΥΡΙΓΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΧΛΑΠΑΝΙΔΗ, ΣΩΤΗΡΙΑ ΨΑΡΟΥ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ:

πιάνο: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

πνευστά: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ

ταμπούρλο: LUIS GÓMEZBECK

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του ηθοποιού και ραδιοφωνικού παραγωγού ΝΙΚΟΥ ΑΪΒΑΛΗ

ΤΟ ΕΡΓΟ: Μistero Buffo (Μπουφονικό Μυστήριο ή Κωμικό Μυστήριο).

Ο Ιταλός ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, δραματουργός και νομπελίστας Dario Fo (1926-2016), αντλεί στοιχεία από τα μεσαιωνικά ιταλικά θεατρικά μοντέλα των τροβαδούρων και των πλανόδιων καλλιτεχνών, εμπνέεται από τα θρησκευτικά δράματα (μυστήρια για τους καθολικούς) και δημιουργεί ένα μοναδικό σατιρικό έργο.Μέσα από αυτό, φτάνει σ’ έναν υπέρτατο βαθμό αυθεντικότητας και νεωτερισμού, ακολουθώντας όχι μόνο το θεσμικά παραδοσιακό θεατρικό μοντέλο αλλά και την πυγμή της έκφρασης και το επικοινωνιακό του ταλέντο.Κάνει ακριβώς αυτό που έκαναν οι πλανόδιοι καλλιτέχνες, οι οποίοι στηρίζονταν σε ανορθόδοξες θεατρικές μεθόδους, ενώ χρησιμοποιούσαν τη σάτιρα ως μέσο καταγγελίας της αδικίας και της ανισότητας. Ήταν ένας μοναδικός τρόπος κοινωνικής διαμαρτυρίας. Με την τέχνη τους αφύπνισαν τη συνείδηση των βασανισμένων και περιθωριοποιημένων ανθρώπων. Φανταστείτε τι εισέπρατταν εκείνοι οι άνθρωποι που δεν είχαν πρόσβαση στη μόρφωση και την παιδεία!Ο τίτλος του έργου καταδεικνύει το ύφος του δραματουργού: λαϊκό, σατιρικό, ειρωνικό, προκλητικό. Εδώ το θρησκευτικό μυστήριο προσεγγίζεται με σατιρικό τρόπο, σχεδόν αριστοφανικό. Ο Fo όμως δεν σατιρίζει τα ίδια τα χριστιανικά πρόσωπα, αλλά τους «χριστιανούς» που εκμεταλλεύονται και εμπορεύονται τη θρησκεία, την πίστη, τα σύμβολα και τον ίδιο τον άνθρωπο. Προσπαθεί, εν ολίγοις, να καταδείξει την πάλη των τάξεων και την αδικία που υφίσταται η μικρομεσαία τάξη. Ο υποψιασμένος θεατής το κατανοεί αυτό και σίγουρα η πίστη του δεν προσβάλλεται.

Το έργο έχει μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες, ενώ έχει ανέβει σε εκατοντάδες σκηνές ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό έργο, για μια καταγγελία της κατάχρησης της εξουσίας, της διαφθοράς, της διαπλοκής και που σκοπό έχει την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των καταπιεσμένων ανθρώπων.