gianniotika-koulouria

  • 10 αυγά
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι αμμωνία (28-30 γρ.)
  • ½ ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο ή βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βάζο), σε θερμοκρασία δωματίου για να είναι ρευστό
  • 2 βανιλίνες
  • 1.200-1.280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο λάδι για το πλάσιμο

Γιαννίωτικα πασχαλινά κουλούρια του Στέλιου Παρλιάριου

Για 2½ κιλάΠροετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 ώρα, Ψήσιμο: 15΄-20΄

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και τις βανιλίνες. Σταματάμε το μίξερ και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι. Η ζύμη θα κολλάει και θα είναι μαλακή, αλλά όχι υδαρής. Για να μπορούμε να την πλάσουμε την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε μακρόστενα λεπτά μπαστούνια, τα οποία τυλίγουμε σε κουλούρες (η τρύπα στο κέντρο πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, για να μην «κλείσει» όταν φουσκώσουν τα κουλούρια στο ψήσιμο). Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες, πάνω σε λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, θα δούμε ότι έχουν φουσκώσει αρκετά. Το μέγεθός τους θα είναι σαν πιατάκι του γλυκού.

Περιsσότερες συνταγές του, μπορείτε να δείτε στο site www.steliosparliaros.gr