Η βασική ζύμη για αφράτη πίτσα είναι εδώ. Πίτσα… ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Μια καταπληκτική, εύκολη συνταγή της κας. Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 500 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
- 320 ml χλιαρό νερό
- 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελλάκι ξερή μαγιά
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1½ κ.γλ. αλάτι
- λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε σ’ ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακούβα στο κέντρο. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω. Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ. Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη.
Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Φτιάχνουμε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η καθε μία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φροντίζουμε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.
Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
Η ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Για τη Μαγιά
Για να ενεργοποιήσουμε τη νωπή μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Αν έχετε φούρνο με αντιστάσεις, προθερμαίνετε στους 220-230 βαθμούς C. Ακουμπήστε κάτω κάτω στο φούρνο σας αναποδογυρισμένο ταψί. Ανοίξτε τη ζύμη πίτσας πάνω στο ξύλο ή στον πάγκο που έχετε πασπαλίσει το καλαμποκάλευρο. Γεμίστε τη με ό,τι θέλετε, τραβήξτε τη και ακουμπήστε τη στο καυτό ταψί. Ψήστε για περίπου 8-10 λεπτά.
Για να δώσετε στη ζύμη της πίτσας αρώματα, μπορείτε να βάλετε αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό ή θυμάρι που ταιριάζουν πολύ.