Λουκουμάδες γλυκές συνταγές της σεφ Ντίνας Νικολάου.
Λουκουμάδες σπιτικοί
Η παρασκευή τους είναι πανεύκολη. Το μόνο που προσέχουμε είναι πώς θα ρίξουμε κάθε λουκουμά στο καυτό λάδι, γι’ αυτό θα δείτε στη διαδικασία έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να ρίχνετε κάθε δόση χυλού στο λάδι. Οσο για το σερβίρισμα, η κλασική συνοδεία μελιού-κανέλας είναι αξεπέραστη. Ωστόσο, μπορούμε να πειραματιστούμε και με άλλες γεύσεις όπως λιωμένη κουβερτούρα, ζάχαρη άχνη, σουσάμι κ.ά.
Για 4 – 6 άτομα
- 500 ml χλιαρό νερό
- 1 κουτ σούπας ξηρή μαγιά
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 600 γρ. αλεύρι, μαλακό, κοσκινισμένο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
- άφθονο λάδι για τηγάνισμα, κατά προτίμηση καλής ποιότητας ελληνικό σπορέλαιο
- άφθονο λάδι για τηγάνισμα, κατά προτίμηση καλής ποιότητας ελληνικό σπορέλαιο
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη κρυσταλλική
- κανέλα, σε σκόνη
Σε ένα μπολ βάζω 100 ml από το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνω το μπολ κατά μέρος για 10 – 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια. Κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύω καλά με το σύρμα και σταδιακά προσθέτω το υπόλοιπο χλιαρό νερό ή όσο «πάρει», μέχρι να φτιάξω ένα μέτριο χυλό σχετικά πυκνό. Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω για 1 ώρα σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι ο χυλός να φουσκώσει καλά και να εμφανιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνειά του.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω άφθονο λάδι, μέχρι η στάθμη του να φτάσει λίγο πιο πάνω από τη μέση του σκεύους. Το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει και να αρχίσει να αχνίζει.
Ρίχνω το χυλό σε δόσεις, ως εξής: βάζουμε στη χούφτα μου μια ποσότητα χυλού, κλείνω σφικτά τη χούφτα σε γροθιά, πάνω από τη λεκάνη με το χυλό, και με ένα κουτάλι παίρνω την ποσότητα που θα βγει από την επάνω μεριά της γροθιάς μου. Η ποσότητα αυτή είναι ένας λουκουμάς. Ρίχνω την κουταλιά στο καυτό λάδι. Συνεχίζω με άλλους 5 – 6 λουκουμάδες που φτιάχνω με τον ίδιο τρόπο και τους τηγανίζω για 3 – 4 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τους μέσα στο λάδι, μέχρι να φουσκώσουν, να ανέβουν στην επιφάνεια και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο με τον υπόλοιπο χυλό, βάζοντας κάθε φορά στο λάδι μέχρι 7 – 8 κουταλιές χυλού.
Βάζω τους λουκουμάδες σε μια μεγάλη πιατέλα, και τους πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα.
Εναλλακτικά, ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι λίγο μέλι για να γίνει ρευστό και τους ραντίζω.
Πρωτότυποι και ιδιαίτερα νόστιμοι, οι λουκουμάδες με φρούτα θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους με την ποικιλία γεύσης και υφής σε κάθε μπουκιάς. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου βάζουμε και τα ανάλογα φρούτα: κεράσια κομμένα στη μέση (χωρίς κουκούτσια), βερίκοκο, ροδάκινο, σταφύλι κ.ά.
Για 4 – 6 άτομα
- 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 200 ml νερό
- 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 5 φέτες ανανά από κονσέρβα, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 ξινόμηλο, ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένο
- 1 μέτρια ώριμη μπανάνα, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
- άφθονο ελαφρύ ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας ελληνικό σπορέλαιο), για το τηγάνισμα
- Για το σερβίρισμα
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 40 ml φρέσκο γάλα
- 100 γρ. φουντούκια, ψιλοτριμμένα
Λουκουμάδες: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και χτυπάω με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και να φτιάξω έναν σχετικά παχύρρευστο χυλό, όχι αραιό. Προσθέτω τα κομμένα φρούτα και ανακατεύω πολύ καλά. Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνω κατά μέρος για 30 – 40 λεπτά, μέχρι ο χυλός να φουσκώσει και να αφρίσει ελαφρώς.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω άφθονο ελαφρύ ελαιόλαδο (ή το σπορέλαιο) και το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
Τηγανίζω τους λουκουμάδες σε δόσεις, ως εξής: Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνω λίγο από το μείγμα χυλού-φρούτων και με ένα άλλο κουταλάκι σπρώχνω το μείγμα στο καυτό λάδι, από χαμηλό ύψος. Για να μην κολλάει ο χυλός στα κουτάλια, τα βρέχω τακτικά με χλιαρό νερό που βάζω σε ένα μπολάκι και το έχω κοντά μου.
Ρίχνω περίπου 5 λουκουμάδες σε κάθε δόση και τους τηγανίζω για 4 – 5 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τους μέσα στο λάδι, μέχρι να φουσκώσουν, να ανέβουν στην επιφάνεια του λαδιού και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Στραγγίζω κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνεχίζω με την επόμενη, μέχρι να τηγανίσω όλο το μείγμα.
Σερβίρισμα: Βάζω την κουβερτούρα και το γάλα σε μπεν μαρί δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό και φροντίζω ο πυθμένας του μπολ να μην έρχεται σε επαφή με το νερό. Ζεσταίνω τα υλικά για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κουβερτούρα να λιώσει και να φτιάξω μια λεία, στιλπνή και παχύρρευστη σάλτσα.
Μεταφέρω τους λουκουμάδες σε ατομικά μπολ ή σε μια μεγάλη πιατέλα, περιχύνω με την κουβερτούρα και σκορπίζω τα τριμμένα φουντούκια. Σερβίρω τους λουκουμάδες ζεστούς.