Εφόσον δεν υπάρχουν λόγοι υγείας που απαιτούν αποχή, η συνουσία είναι ακίνδυνη και επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια έγκυος έχει μάλιστα και το δυναμικό να απολαύσει το σεξ, περισσότερο από πριν.

Η διάθεση για σεξ και η απόλαυση που προσφέρει ποικίλουν όχι μόνο από έγκυο σε έγκυο, αλλά και στην ίδια τη γυναίκα ανάλογα τα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης της. Ωστόσο, υπάρχει μια χαρακτηριστική πτώση της ερωτικής διάθεσης στο πρώτο τρίμηνο (ιδιαίτερα αν η έγκυος υποφέρει από ναυτία και κούραση, στο  δεύτερο τρίμηνο ακολουθεί συνήθως μια άνοδος και στο τρίτο τρίμηνο υπάρχει πάλι πτώση. Όταν μια έγκυος κάνει έρωτα, μπορεί να νιώσει μεγαλύτερο ερεθισμό και ικανοποίηση από πριν.  Ορισμένες γυναίκες, αφού μείνουν έγκυοι, έχουν για πρώτη φορά έναν ή περισσότερους οργασμούς. Η αυξημένη σεξουαλικότητα οφείλεται κυρίως στην υψηλή στάθμη των γυναικείων ορμονών και των ορμονών της εγκυμοσύνης, που κυκλοφορούν στο σώμα της εγκύου. Οι ορμόνες προκαλούν ορισμένες σημαντικές μεταβολές στο στήθος και στα γεννητικά όργανα και τα κάνουν πιο ευαίσθητα και έτοιμα να ανταπαραχθούν. Εξάλλου, η εγκυμοσύνη είναι μεγάλη επιβεβαίωση της θηλυκότητας και μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται άκρως αισθησιακή στην κατάσταση αυτή.

Ο ερωτισμός στην εγκυμοσύνη

Ένα από τα αποτελέσματα της ανόδου της στάθμης των οιστρογόνων κατά την εγκυμοσύνη είναι και η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, ιδίως στην περιοχή της λεκάνης. Έτσι, ο κόλπος και  οι πτυχές του, τα χείλη, τεντώνονται και φουσκώνουν ελαφριά. Αυτό το τέντωμα και το φούσκωμα, που προκαλούνται φυσιολογικά μόνο από τον σεξουαλικό ερεθισμό, κάνουν υπερευαίσθητη τις απολήξεις των αισθητηρίων νεύρων και προξενούν μια γρήγορη διέγερση.Το στήθος αρχίζει να μεγαλώνει από τις πρώτες κιόλας μέρες της εγκυμοσύνης. Η μεγάλη ευαισθησία του στήθους το μετατρέπει σε εστία διέγερσης και η γυναίκα έχει τις πιο αισθησιακές εμπειρίες, όταν ο σύντροφός της φιλάει και χαϊδεύει το στήθος και τις θηλές της. Αυτό το σεξουαλικό προοίμιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διέγερση της κλειτορίδας και του κόλπου που γρήγορα φουσκώνουν. Λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος, οι κολπικές εκρίσεις είναι άφθονες, γι’ αυτό ο οργασμός επιτυγχάνεται αρκετά γρήγορα αν ερεθιστεί ταυτόχρονα και η κλειτορίδα.

Εκτός από τη διέγερση που προκαλοΰν στα γεννητικά όργανα, οι  ορμόνες της εγκυμοσύνης σηματοδοτούν στον εγκέφαλο την παραγωγή μιας ορμόνης που κινητοποιεί τα χρωματοφόρα κύτταρα Μ5Η και προκαλεί αύξηση της χρωματίνης στο δέρμα. Έτσι οφείλετε το σκούρο χρώμα των θηλών, που μπορεί να λειτουργήσει σαν ερωτικό ερέθισμα, ώστε να βρίσκει ο άντρας πολύ ελκυστικά τα στήθη της συντρόφου του.

Μπορείτε να κάνετε έρωτα όποτε θέλετε, αρκεί η ερωτική πράξη να μην είναι ιδιαίτερα κουραστική και να μην υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που να το απαγορεύουν.Το σεξ κατά την εγκυμοσύνη είναι απολαυστικό και καθώς διατηρεί ισχυρούς και ευλύγιστους τους μυς της λεκάνης, σας βοηθάει στην προετοιμασία του τοκετού. Σας συνδέει επίσης στενότερα με το σύντροφό πράγμα που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα μελλοντικά προβλήματά σας ως γονείς.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο μια γυναίκα με φυσιολογική εγκυμοσύνη δε θα πρεπε να απολαμβάνει το σεξ με το σύντροφό της ώς την τελευταία στιγμή. Το σεξ εξάλλου δε χρειάζεται να διακοπεί, παρά μόνο όταν πλησιάζει ο τοκετός, αν βέβαια συμφωνούν και οι δύο σύντροφοι. Σε μια εγκυμοσύνη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, είναι απολύτως ακίνδυνες οι συσπάσεις της μήτρας που συνοδεύουν τον οργασμό, μπορούν, μάλιστα, προς το τέλος της εγκυμοσύνης να είναι και ευεργετικές, καθώς προετοιμά­ζουν τη μήτρα για τις δυσκολίες του τοκετού.

Είναι πλάνη η αντίληψη ότι το σεξ στην εγκυμοσύνη μπορεί να καλέσει μολύνσεις και να βλάψει το μωρό — η μόλυνση είναι πρακτικά αδύνατη, γιατί ο τράχηλος είναι σφραγισμένος με μια δεκτική βλέννα, που εμποδίζει τα βακτηρίδια να εισχωρήσουν στη μήτρα. Εξάλλου, το μωρό είναι ερμητικά κλεισμένο στον αμνιακό σάκο, ο οποίος αντέχει ακόμα και μεγάλη πίεση και προφυλάσσει το μωρό από όλες τις εξωτερικές επιδράσεις (και από το βάρος του άντρα κατά τη συνουσία). Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφι­βολία ότι είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τις ακροβατικές επιδόσεις, που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και εκδορές, πράγμα που θα ’πρεπε να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος.

 

Πηγή: //Δρ. Μ. Στόπαρτ, “Σύλληψη, Εγκυμοσύνη, Τοκετός“,εκδ.Μίνωας