Oρθοδοντική για παιδιά και ενήλικες. Πότε βάζουν σιδεράκια τα παιδιά; – Προληπτικός έλεγχος. Παιδί και σιδεράκια.

 6 στα 10 παιδιά χρειάζονται σιδεράκια, μήπως να ελέγξετε εάν χρειάζεται και το δικό σας; Τώρα είναι η ιδανική εποχή για προληπτικό έλεγχο.

  Από τον Επίκουρο Καθηγητή Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νίκο Κουβελά. Διευθυντή της EURODENTICA Specialized Dental Care και κ. Στέλιο Καϊλόγλου Εξειδικευμένος Ορθοδοντικός της ΕURODENTICA Specialized Dental Care.

Σιδεράκια, στα δόντια τους,  χρειάζονται να βάλουν έξι στα δέκα παιδιά και ένας στους δυο ενήλικες, σύμφωνα με την έρευνα των Profit, Fields & Money,”Prevelance of Mal Occlusion & Orthodontic Treatment’ .

Επίσης η  ψυχολογία του παιδιού (και  του ενήλικα) βελτιώνεται πολύ, όταν νοιώθει ότι έχει ένα όμορφο και λειτουργικό χαμόγελο, διότι εκτός από το αισθητικό σκέλος υπάρχουν συχνά και προβλήματα μάσησης, κ.ά. μας ενημερώνει ο Επίκουρος Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Νικόλαος Κουβελάς.

kailoglou

κ. Στέλιος Καϊλόγλου Εξειδικευμένος Ορθοδοντικός

Παλαιότερα, τα παιδιά δεν φορούσαν σιδεράκια, διότι οι οδοντίατροι δεν λειτουργούσαν προληπτικά αλλά κυρίως κατασταλτικά, αλλά και διότι η  ορθοδοντική  δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όσο είναι σήμερα.

Η ορθοδοντική αφορά κυρίως παιδιά, αλλά και ενήλικες, οι οποίοι είτε δεν διόρθωσαν κάποιο σχετικό πρόβλημα ως παιδιά, είτε η θεραπεία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παιδί και σιδεράκια. Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος ενδείκνυται να γίνεται στην ηλικία των 7-8 χρόνων, αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι γομφίοι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε πιθανές εξαγωγές δοντιών.

«Η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί θεραπεία είναι αυτή των  11 με 12 χρόνων  και για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τον οδοντογιατρό τους» αναφέρει ο εξειδικευμένος ορθοδοντικός κ. Στέλιος Καϊλόγλου, συνεργάτης της Eurodentica και προσθέτει.

« Σε αυτή την ηλικία βλέπουμε την πλειοψηφία των παιδιών να έχουν σιδεράκια, σαν να είναι μόδα, οπότε το παιδί δεν νοιώθει ότι ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και αμερικάνικες σειρές και ταινίες, παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες με σιδεράκια, ώστε να μην αισθάνονται άσχημα όσοι φορούν».

Η διάρκεια της θεραπείας, ποικίλλει από 1,5 με 2 χρόνια και η σταθεροποίηση του αποτελέσματος διαρκεί ένα χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η συμβολή πλαστικού χειρουργού. Η θεραπεία δεν είναι  επώδυνη για το παιδί, καθώς μόνο τις πρώτες 2 με 3 μέρες νοιώθει μία μικρή  πίεση, αλλά στη συνέχεια η ενόχληση εξαφανίζεται.

« Για το λόγο αυτό  προτείνεται τα σιδεράκια να τοποθετούνται μετά την λήξη της σχολικής χρονιάς, κοντά σε Σαββατοκύριακο  και αργίες η στις διακοπές» τονίζει ο κ. Στέλιος Καϊλόγλου.

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  κ. Νικόλαο Κουβελά και Διευθυντή της  EURODENTICΑ, τοποθετούνται σιδεράκια  και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες στην ΕURODENTICA,όπου μέσα από την σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται με τον γιατρό τους  και τις συνεχείς επισκέψεις στο ιατρείο, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά με αναπηρίες βοηθούνται ψυχολογικά.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ

Συνήθως τα στοματικά προβλήματα που απαιτούν σιδεράκια είναι :

  • H άνω και η κάτω γνάθος έχουν μεν αρμονική σχέση, αλλά το μέγεθος των δοντιών δεν είναι αρμονικό, δηλαδή έχουμε μεγάλα δόντια και μικρή γνάθο ή το αντίστροφο.
  • Η άνω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την κάτω γνάθο.
  • Η κάτω γνάθος προεξέχει σε σχέση με την άνω γνάθο.

Τα προβλήματα αυτά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, εκτός από την γενετικά προκαθορισμένη θέση και μέγεθος των δοντιών και των γνάθων, οφείλεται σε τρείς λόγους κυρίως.

  • Στην στοματική αναπνοή, όπου η άνω γνάθος στενεύει, διότι η γλώσσα κάθεται στα κάτω δόντια και δεν πιέζει την υπερώα να ανοίξει.
  • Στη νηπιακή κατάποση, όπου το παιδί σπρώχνει την γλώσσα προς τα έξω όταν καταπίνει. Αν αναλογιστούμε ότι καταπίνουμε 1200-1400 φορές το 24ωρο, καταλαβαίνουμε ότι αντίστοιχα είναι σαν να πιέζουμε δυνατά τόσες φορές τα δόντια μας προς τα έξω και η δύναμη της γλώσσας είναι πολύ μεγάλη
  • Στον θηλασμό του δακτύλου, που πρέπει να αποφεύγεται.

H EURODENTICA είναι ένα μοναδικό εξειδικευμένο Οδοντιατρικό Κέντρο με 10 ειδικότητες οδοντιάτρων και άλλων γιατρών και ιστορία 34 χρόνων.Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο κ. Νικόλαος Κουβελάς, Επίκ. Καθ. Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Tα τμήματα που λειτουργούν στην Eurodentica, είναι τα εξής:

Γναθοχειρουργική                    Aισθητική Οδοντιατρική

Εμφυτευματολογία                   Παιδοδοντία- Πρόληψη

Στοματολογία                          Ενδοδοντία

Περιοδοντολογία                     Προσθετική

Ορθοδοντική                           Ειδικές Υπηρεσίες (ΑΜΕΑ, διανυκτέρευση,…)

Οδοντιατρικό laser

Oι επικεφαλής οδοντίατροι είναι οι κκ. Νικόλαος Κουβελάς (Τοronto, Canada), Ελένη Γκίζα (Fort Mayers, USA), Σωτήριος- Μίνως Κουβελάς (DDS).Ολοι οι γιατροί έχουν μεταπτυχιακά από το εξωτερικό.

Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Αθήνα: Πατησίων 150 & Αγ. Μελετίου, τηλ: 210 8257050-60

Facebook/EURODENTICA

www.eurodentica.gr