Οι συναισθημα­τικές μεταβολές που σας συμβαί­νουν κατά την εγκυμοσύνη θα επηρεάσουν αναπόφεκτα και την ερωτική σχέση με το σύντροφό σας. Η αγάπη και η κατανόηση θα σας βοηθήσουν να μειώσετε στο ελάχιστο όσα προβλήματα παρουσιαστούν.

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά θα ανακαλύψετε ίσως ότι έχουν αλλάξει οι σεξουαλικές σας συνήθειες. 0 καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτές τις μεταβολές είναι να συνειδητοποιήσετε το ότι σας προσφέρεται η ευκαιρία να κάνετε τις ερωτικές σας σχέσεις ευρύτερες και εντονότερες. Για παράδειγμα, μπορεί να σας έρθει η διάθεση να εξερευνήσετε (πιθανόν για πρώτη φορά) μια νέα ερωτική στάση ή άλλες μορφές της ερωτικής δραστηριότητας. Προσπαθήστε να καταλάβετε τις αλλαγές στις επιθυμίες του συντρό­φου σας και στις δικές σας και να είστε ειλικρινείς όταν μιλάτε για τις ανάγκες σας. Ποτέ, όμως, μην επι­τρέψετε στον ερωτισμό να γίνει το κυρίαρχο στοιχείο στη σχέση σας. Συγκεντρώστε την προσοχή σας περισσότερο στον έρωτα και όχι στην ερωτική πράξη, και αν κάποια στιγμή εσείς ή ο σύντροφός σας δεν έχετε διάθεση για σεξ, ανακαλύψτε ξανά την οικειότητα και την ευχαρίστηση που σας προσφέρει η παρουσία του συντρόφου που αγαπάτε.

Οι ορμόνες στην εγκυμοσύνη

Η γυναίκα γνωρίζει πολλές σωμα­τικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές μεταβολές στη διάρ­κεια της εγκυμοσύνης, που επηρε­άζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει και απολαμβάνει το σεξ. Αυτές οι μεταβολές οφείλονται  κυρίως στην εξαιρετικά υψηλή στάθμη των ορμονών στο αίμα της.

Οι πιο σημαντικές ορμόνες που παί­ζουν ρόλο στη συντήρηση της εγκυ­μοσύνης είναι η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα. Τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης παράγονται στην ωοθή­κη από το ωχρό σωμάτιο. Μόλις όμως το έμβρυο εμφυτευτεί στο τοί­χωμα της μήτρας, η μήτρα γίνεται πλέον, μαζί με τον πλακούντα που αρχίζει να σχηματίζεται, η κύρια πηγή της προγεστερόνης και των οιστρογόνων.

Η αύξηση της προγεστερόνης και των οιστρογόνων στο κυκλοφορικό σύστημα είναι γρήγορη και αλματώ­δης. Η στάθμη της προγεστερόνης δεκαπλασιάζεται σε σχέση μ αυτήν πριν από τη σύλληψη, ενώ σε μια και μόνο ημέρα παράγονται τόσα οιστρογόνα όσα παράγουν οι ωοθήκες μιας γυναίκας στο διάστημα τριών ετών, όταν εκείνη δεν είναι έγκυος. Πραγματικά, μια έγκυος παράγει τόσα οιστρογόνα όσα θα παρήγαγε μια άλλη γυναίκα σε 150 χρόνια.

Η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα προκαλούν μια αίσθηση ευφορίας, κάνουν τα μαλλιά λαμπερά, το δέρμα ελαστικό και λείο, και χαρίζουν ηρεμία και ικανοποίηση.Για αυτό εάν δεν υπάρχουν λόγοι υγείας που απαιτούν αποχή από το σεξ, η συνουσία είναι ακίνδυνη και επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια έγκυος απολαμβάνει το σεξ, περισσότερο από πριν!!!

Πηγή: //Δρ. Μ. Στόπαρτ, “Σύλληψη, Εγκυμοσύνη, Τοκετός“,εκδ.Μίνωας