Συκάτες γεύσεις με σύκα από το Ταξιάρχη της Βόρειας Εύβοιας. Μια ελληνική εταιρεία από τις πιο γνωστές στην Ελλάδα για τα αποξεραμένα σύκα της, τις συκομαίδες, το συκόμελο χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συντηρητικών, χρωμάτων και αρωμάτων. Μια δοκιμή αρκεί …άρωμα, γεύση, απόλαυση. Μια παράδοση που συνεχίζεται έως και σήμερα στην Βόρεια Εύβοια στο χωριό Ταξιάρχης καθώς αποτελεί την βασική ενασχόληση σχεδόν όλων των κατοίκων της περιοχής.
Δείτε παρακάτω 3 αγαπημένες συνταγές με σύκα που προτείνει η εταιρεία www.sikataxiarxi.gr
Μια παραδοσιακή συνταγή μαρμελάδας από τη γιαγιά
Υλικά:
1 κ.σύκα ξερά, 1 κ.ζάχαρη, λεμόνι, κανέλλα, νερό
Πλένουμε τα σύκα και κόβουμε τα κοτσάνια τους. Τοποθετούμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε για 20’ σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν σουρώνουμε τα σύκα φροντίζοντας να μείνει μέσα στο σκεύος μας, περίπου ένα ποτήρι νερό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και πολτοποιούμε τα σύκα και το σιρόπι τους στο μπλέντερ φροντίζοντας να μείνουν μικρά κομματάκια σύκου. Εναλλακτικά αλέθουμε το μείγμα περισσότερο για να γίνει πηχτή, λεία μαρμέλαδα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 1 ώρα, σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κολλήσει η μαρμελάδα. Μερικά λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι και ένα κ.γ. κανέλλα. Σβήνουμε και αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα την μαρμελάδα για ένα 24ωρο. Ελέγχουμε αν έχει βγάλει υγρά κι αν ναι, βράζουμε για 10’ λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς, σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά. Ή μαρμέλαδα μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Γλυκό του κουταλιού με ξερά σύκα
4-5 μοσχοκάρφια (καρφάκια γαρίφαλο)
Πλένουμε καλά τα ξερά σύκα.
Κλείνουμε καλά με το καπάκι και αφήνουμε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Χαλβάς με σύκα
Η παρακάτω, είναι μια ελαφρώς παραλλαγμένη συνταγή από το site του Άκη Πετρετζίκη, η οποία μοσχομυρίζει πορτοκάλι κι έχει όλη την γλύκα του σύκου.
Υλικά:
Για τον χαλβά
* 1 κούπα λάδι
* 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
* 2,5 κούπες ζάχαρη
* 1 φλ. Εσπρέσσο συκόμελο
* 4 κούπες νερό
* 1 κ.γ. κανέλα
* 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
* 80 γρ. αμύγδαλο φιλέ
* 80 γρ. ψύχα καρυδιού, χοντροκομμένη
* 80 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
* 6-7 ξερά σύκα μουλιασμένα σε χλιαρό νερό και ψιλοκομμένα
Για το πορτοκάλι
* 1 πορτοκάλι
* extra νερό για να βράσουμε το πορτοκάλι
* 2 ξύλα κανέλας
Εκτέλεση:
* Βράζουμε το πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό για μια ώρα και φροντίζουμε να είναι πάντα καλυμένο το πορτοκάλι με αρκετό νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον καθώς βράζει.
* Αφαιρούμε το πορτοκάλι από τη φωτιά, το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε στη μέση και το στίβουμε πολύ καλά, και αφαιρούμε και πετάμε την πούλπα και τυχόν κουκούτσια και το υπόλοιπο πορτοκάλι το βάζουμε στο μούλτι και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
* Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και τα αρωματικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, όχι να καεί.
* Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (νερό, ζάχαρη, συκόμελο) μαζί με το πορτοκάλι – εκτός από τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει.
* Ξέρουμε ότι είναι έτοιμο, όταν ξεκολλάει από μόνο του από τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι). Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε. (Αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει,χαμηλώνουμε τη φωτιά).
* Βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα 20 εκ. και σε 5 λεπτά ξεφορμάρουμε!
* Γαρνίρουμε με φρέσκες φέτες πορτοκαλιού, ξηρά σύκα και συκόμελο. Τρώγεται ζεστό και κρύο και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια.
Σαλάτα με ξηρά σύκα και μπαλσάμικο
Υλικά
- 1 μεγάλο μαρούλι
- 4-5 ξερά δαμάσκηνα
- 4-5 ξερά σύκα
- 100 gr γραβιέρα
Για την σως:
- 1,5 κουταλιά της σούπας μέλι
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 φλυτζανάκι του καφέ μπαλσάμικο
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το μαρούλι και το κόβουμε.
- Κόβουμε σε κομματάκια τα φρούτα.
- Κόβουμε σε μπουκιές την γραβιέρα.
- Αλατίζουμε ελαφρά.
- Για την σως ανακατευούμε ολα τα υλικά.
- Βάζουμε ολα τα υλικά σε ενα μεγάλο μπώλ περιχύνουμε την σαλάτα με την σως και έτοιμη!
Ρεπορταζ – επιμέλεια κειμένου: Ιωάννου Βικτώρια
Φωτογραφίες: sikataxiarxis