1. Εσείς αποφασίζετε για τα φαγητό που μπαίνει στο σπίτι σας

Οι γονείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το ποια φαγητά θα αγοράσουν, και το πότε θα τα σερβίρουν. Μην αποκρύπτεται λοιπόν σε πιέσεις, παρακάλια, εκβιασμούς και απειλές, από την άλλη πλευρά των λιλιπούτειων, προκειμένου να εκδώσετε και να τους αγοράσετε το  αγαπημένο τους καλούδι.

2. Τα παιδιά όμως έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν τι θα φάνε

Πρέπει να έχουν κι αυτά ένα λόγο ώστε να διατηρούν μια …ψευδαίσθηση ελευθερίας. Από την ποικιλία των θρεπτικών φαγητών  που προσφέρετε στα παιδιά σας, αφήστε το να επιλέξουν αυτά που τους αρέσουν, αρκεί να τηρείτε τον παραπάνω κανόνα.

3. Εγκαταλείψτε τον δόγμα του <<άσπρου πιάτου>>

Αν και οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με αυτόν τον κανόνα, δε μας βοήθησε και πολύ να μάθουμε να ακούμε, τα σημάδια που στέλνει ο οργανισμός σχετικά με το πότε έχει χορτάσει. Μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος και με το παιδί σας. Επιτρέψτε του να σταματήσει το φαγητό αν νιώθει ότι έχει χορτάσει.

4. Μην υποτιμάτε τις ύπουλες θερμίδες των αναψυκτικών

Τα αναψυκτικά και κυρίως τα ανθρακούχα, φορτώνουν τον παιδικό οργανισμό με άδειες θερμίδες χωρίς και μια θρεπτική αξία. Φροντίστε λοιπόν να τα προσφέρετε σπάνια στο παιδί σας.

5. Βάλτε τα γλυκά στη…θέση τους!

Εντάξει, ένα γλυκάκι πότε- πότε δεν έβλαψε κανέναν, αλλά μην δίνετε συστηματικά στο παιδί σας και μην τα χρησιμοποιείται σαν δόλωμα προκειμένου να φάει το φαγητό του. Έτσι δίνετε μεγαλύτερη  αξία στο γλυκό από ότι στο σπανάκι και το κάνετε να μοιάζει πολύ πιο ελκυστικό.

6. Μην κάνετε το φαγητό συνώνυμα της αγάπης σας

Βρείτε καλύτερους τρόπους για να πείτε στο παιδί σας σε αγαπώ από το να του προσφέρετε μια λαχταριστή σοκολάτα. Το φαγητό δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως  ανταμοιβή, ένδειξη τρυφερότητας ή παρηγοριά σε ένα αγχωμένο παιδί.

7. Προσέξτε τη δική σας διατροφή!

Σίγουρα έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί σας,  σας μιμείται. Ορίστε η ιδανική ευκαιρία για να γίνετε το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί σας. Αρκεί να καθιερώσετε τη συνήθεια να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα και το μικρό σας πρόθυμα θα σας ακολουθήσει κάποια στιγμή.

8. Μην ξεχνάτε το πρωινό

Αν και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, προσπαθήστε να πείσετε το παιδί σας να τρώει κάτι το πρωί. Έτσι θα έχει  δύναμη  και ενέργεια και θα τρώει λιγότερα παχυντικά σνακ κατά της ημέρας.

9. Καθιερώστε να τρώτε συστηματικά όλοι μαζί

Μια αγαπημένη συνήθεια για μικρούς και μεγάλους που σας επιτρέπει να τα πιείτε λίγο με τα παιδιά σας και συγχρόνως να τους μάθετε να τρώνε σωστά. Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς  τους καταναλώνουν λιγότερα ανθυγιεινά σνακ και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

10. Ποτέ μην κηρύξετε…πόλεμο πάνω από το πιάτα

Δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο το φαγητό να γίνει αιτία διαμάχης. Ακόμα και οι πιο υπεύθυνοι γονείς πέφτουν στην παγίδα εκτοξεύοντας απειλές και εκβιασμούς προκειμένου να πείσουν τα παιδιά τους να φάνε επιτέλους το νοστιμότατο φαγάκι που έχει κρυώσει περιμένοντας υπομονετικά μόδα στο πιάτο..