Αυτός ο άσχημος καυστικός πόνος κάτω από το στέρνο μπορεί να παρουσιαστεί νωρίς στην εγκυμοσύνη, εάν  από την επίδραση των ορμονών χαλαρώσει ο μυς στην είσοδο του στομάχου. Σαν συνέπεια παλινδρομούν  τα οξέα του στομάχου μέσα στον οισοφάγο και έτσι ερεθίζεται ο βλεννογόνος.

Το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης ασκεί η αναπτυσσόμενη μήτρα επιπλέον πίεση  πάνω στο στομάχι και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου.

Λαμβάνετε τακτικά μικρά  γεύματα για να μην είναι υπερφορτωμένο το στομάχι σας και αποφύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Εάν υποφέρετε από έντονες καούρες θα πρέπει να κοιμάστε και την νύχτα με ελαφρώς ανασηκωμένο το πάνω  μέρος του σώματος σας. Επίσης μπορούν να σας βοηθήσουν τα φουντούκια, που θα τα μασάτε μαζί  με έναν χυλό και κατόπιν θα τα καταπίνεται  ή  ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα όχι πολύ καυτερή ή 1 κουταλάκι  θεραπευτικό άργυλο διαλυμένο μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Η θεραπεία  με φάρμακα που μειώνουν τα οξέα του στομάχου είναι συνήθως περιττά, αφού η καούρα στην εγκυμοσύνη σπάνια επιφέρει υπερέκκριση γαστρικών υγρών.

Πηγή://Barbara Nees-Delaval, “Περιμένω παιδί”