μέχρι που θα έφτανες για να εκπληρώσεις ένα όνειρο;

S E R E N G E T I

πανευρωπαϊκή πρεμιέρα 8/5/17

το μεξικάνικο έργο που έχει καθηλώσει πάνω από 10.000 θεατές

3 κρατικά βραβεία στο Μεξικό το 2008

2 κρατικά βραβεία στην Αργεντινή το 2009

Θ Ε Α Τ Ρ Ο   1 0 4

για 8 μόνο παραστάσεις | με υπέρτιτλους στα ισπανικά

Η Αστική Πολιτιστική Εταιρεία «la Melena del Huachinango» και το Θέατρο 104 σας προσκαλούν στην πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του έργου “SERENGETI”, του βραβευμένου Μεξικάνου δραματουργού Ramiro Torres de Miguel. Η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8/5/2017 στις 21:00 στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104. Αναλυτικές ημερομηνίες παραστάσεων: 9/15/16/22/23/29/30 Μαΐου 2017.

TΟ ΕΡΓΟ

Η Αγγελική, πρώην χορεύτρια μπαλέτου, γνωρίζει το νεαρό Δάνη μέσω διαδικτύου (chat room). Ο Δάνης τρέφει μεγάλη αγάπη για την Αφρική και όνειρό του είναι να επισκεφθεί το Εθνικό Πάρκο της Τανζανίας “Serengeti”. Η Αγγελική προσφέρεται να πληρώσει το ταξίδι με δύο όμως προϋποθέσεις: ο Δάνης να κάνει κυριολεκτικά ό,τι του ζητήσει για τρεις εβδομάδες και, ένα τέλειο σπαγγάτο πριν τη λήξη αυτών των τριών εβδομάδων. Ο Δάνης δεν χάνει την ευκαιρία αφού θα είναι, ίσως, η μοναδική του δυνατότητα να πραγματοποιήσει το ταξίδι των ονείρων του. Έτσι δημιουργείται μια αλλόκοτη σχέση, γεμάτη ένταση και εξάρτηση, η οποία δοκιμάζει μέχρις εσχάτων και τους δύο.

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 2007 και η παράσταση παίχτηκε επί τέσσερεις συνεχόμενες χρονιές (2007, 2008, 2009, 2010). Το έργο ανέβηκε και στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού επί τρεις συνεχόμενες χρονιές (2009, 2010, 2011).

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το έργο απέσπασε τα Βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Κειμένου και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο διαγωνισμό “Muestra Estatal de Teatro” (Μεξικό 2008), καθώς και τα Βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Κειμένου στο διαγωνισμό “Horizontes Teatrales” (Αργεντινή 2009).

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Το 2010 το έργο κυκλοφόρησε στη Γαλλία σε τρίγλωσση έκδοση (γαλλικά, ισπανικά, αγγλικά) από τον εκδοτικό οίκο EdiLivre Classique. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί στα ελληνικά από τη Librería Española Νικολόπουλος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

Το έργο ασχολείται με τις σχέσεις που δεν κατηγοριοποιούνται εύκολα. Ασχολείται με τη μοναδική και ανεπανάληπτη σύνδεση δύο ανθρώπων, που φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό και, που ωστόσο, αποφασίζουν να μυηθούν σε ένα μεταξύ τους ψυχοσωματικό παιχνίδι. Η συγκεκριμένη σχέση αναδύεται ως ένα είδος αποπλάνησης, μέσω της προσφοράς του γυναικείου προσώπου να εκπληρώσει το όνειρο του ανδρικού ρόλου. Κατά τη διάρκεια του έργου, ο σύνδεσμος αυτός αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα και μετατρέπεται εντέλει σε μια αρρωστημένη ερωτική σχέση, η οποία είναι πλέον σημαντικότερη του ιδίου του αρχικού ονείρου. Προς το τέλος δοκιμάζονται τα όρια και των δύο προσώπων. Κατ’ εμέ, αποτελεί πρόκληση για τους ηθοποιούς που αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν αυτούς τους χαρακτήρες, να μπορούν να εκτεθούν σε πολύ μεγάλο σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο, ενώ ο σκηνοθέτης πρέπει με λεπτότητα να πλάσει μια τόσο βίαια όσο και τρυφερή (αυθεντική) σχέση.

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ένα εξαιρετικό δείγμα δημιουργίας και θεατρικής σύμπηξης. Το έργο είναι άρτιο […] Η παράσταση είναι μια γιορτή. […] Ο θεατής γίνεται μάρτυρας μιας ολικής θεατρικής δημιουργίας, μέσα από ένα δυϊσμό γεμάτο λάμψη και βαθύτητα.

Norma Dumas (26 NOTICIAS)

Ένα εξαιρετικό έργο, που δείχνει μια παθολογική σχέση μεταξύ ενός ανδρός με πολλά όνειρα και λίγα λεφτά και μιας γυναικάς που αρέσκεται στο να χειραγωγεί ζωές, και για την οποία η λέξη αξιοπρέπεια είναι παντελώς άγνωστη. Δεν πρέπει να χάσετε την παράσταση!

Alejandro Liberman (MÁS NOTICIAS)

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Σε αυτό το έργο βλέπουμε μια παθολογική σχέση και την εξέλιξή της, σχέση στην οποία (…) υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αναλογία του ρόλου κατακτητή–κατακτημένου που πολλά ζευγάρια βιώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το έργο είναι άρτιο, απεικονίζει βαθύτατα τις αρρωστημένες σχέσεις που πολλοί άνθρωποι βιώνουν ή αναζητούν.

Alejandra Tello (CICLORAMA)

[…] η παράσταση είναι καταπληκτική, αφού στηρίζεται σε ένα πολύ καλά επεξεργασμένο σενάριο. Τολμηρή, ανατρεπτική, περιβάλλεται από μια εξαιρετική ποιότητα. Το έργο το απεχθάνεσαι, το απολαμβάνεις, σε συγκινεί, σε αναστατώνει. Μην το χάσετε με τίποτα!

Víctor Manuel Pazarín (OCHO COLUMNAS)

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

κείμενο: Ramiro Torres de Miguel

μετάφραση και σκηνοθεσία: Luis Gómezbeck

φιλολογική επιμέλεια: Δέσποινα Μαρκατάτου

μουσική: Gabriel Fauré (Piano Pavane Op. 50)

πιάνο επί σκηνής: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

πιάνο: Μουσικός Οίκος Νικοτιάν

ειδικές προβολές: Κωνσταντίνος Κακαρούντας “DaHouse

φωτογραφίες και λήψη teaser: Βάσια Αναγνωστοπούλου

υπερτιτλισμός και επεξεργασία teaser: Μάριος Παπαγεωργίου

εκτυπώσεις: Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος “Volcano”

δημόσιες σχέσεις: Θάνος Δημητριάδης

συνεργασία: Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ»

χορηγός επικοινωνίας: ΔΙΕΣΗ 101,3 FM

συμπαραγωγή: Θέατρο 104

παραγωγή: la Melena del Huachinango

 

ερμηνεία: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΡΑΦΕΙΔΟΥ και ΧΑΡΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

την κυρία Σαραφείδου ντύνει η Nota Lingerie

τον κύριο Χιώτη ντύνει η Unity by Haris Ragavis

την κυρία Τασσοπούλου ντύνει η Superb Boutique

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

Ο Ramiro Torres de Miguel γεννήθηκε στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού το 1977. Αποφοίτησε από το μεξικάνικο πανεπιστήμιο ITESO και το Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Είναι κάτοχος τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών στο «Αργεντίνικο και Λατινοαμερικάνικο Θέατρο» από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Με το θέατρο ασχολείται από το 1996. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής με τους Marypaz Gómez Pruneda, Gabriela Araujo, José Luis Moreno, Rubén Ortiz, Lito Cruz και Cristian Drut, με τους οποίους και συνεργάστηκε σε κάποιες θεατρικές παραγωγές.Η θεατρική του δραστηριότητα περιλαμβάνει την υποκριτική, τον ακροβατισμό, τη μελέτη, τη δραματουργία και τη σκηνοθεσία.Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε τριάντα παραστάσεις, πραγματοποιώντας και περιοδείες σε Μεξικό, Η.Π.Α., Ισραήλ και Ιταλία.Ως σκηνοθέτης έχει συμμετάσχει σε πέντε παραστάσεις σε σκηνές του Μεξικού και της Αργεντινής. Έχει πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων σκηνοθεσίας σε διάφορα μεξικάνικα εκπαιδευτικά ιδρύματα.Ως ακροβάτης έχει λάβει μέρος σε διάφορα δρώμενα και επιδείξεις πάνω σε στεφάνι, ακροβατική κούνια, ακροβατικό πανί και ινδιάνικο σκοινί, κυρίως στην ΑργεντινήΈχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και εργαστήρια δραματουργίας στην Αργεντινή με τους Cecilia Propato και Eduardo Rovner.Έχει γράψει και εκδώσει τα θεατρικά έργα “Atlántico se ha conectado” (πρεμιέρα: Μεξικό 2005), “Preguntar no es ofender”, “Mural”, “Αlegría de la tierra”, “En transito a la Muerte”, “Puerto Madryn”, “Narita Airport” (πρεμιέρα: Ιαπωνία 2012), “Serengeti” (πρεμιέρα: Αργεντινή 2007 • Μεξικό 2009 • Ελλάδα 2017) “Tú nunca entenderás lo que te quiero” (πρεμιέρα: Μεξικό 2016 • Αγγλία 2017).Παρόλο που ασχολείται περιστασιακά με τη φωτογραφία, έχει διακριθεί με τα βραβεία των μεξικάνικων θεσμών “Arte Joven Jalisco” και “Salón de la Fotografía del Centro de Arte Moderno”.Το 1998 ανακηρύχθηκε «Επίτιμος Δημότης» της πόλης Ντέντον, Τέξας, για την προσφορά του στη διάδοση του μεξικάνικου θεάτρου στην εν λόγω Πολιτεία.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/events/257340514716839/