Το να αποκαταστήσετε επαφή με το αγέννητο μωρό σας είναι το πρώ­το στάδιο για να δεθείτε μαζί του και να εξασφαλίσετε μια καλή μελ­λοντική σχέση. Αν έχετε επαφή, θα γνωρίζετε τι είναι καλύτερο για τη σωματική και την ψυχική τον υγεία.

Τι μπορεί να καταλάβει ένα αγέννητο μωρό;

Ενώ το μωρό είναι ακόμα μέσα στη μήτρα, αισθάνεται, ακούει. βλέπει, γεύεται και ανταποκρίνεται, επίσης αρχίζει να μαθαίνει και να θυμάται. Αντίθετα με τη γνώμη που είχαν οι γιατροί εδώ και δεκαετίες, δεν είναι μια αδρανής, άμορφη και κενή προσωπι­κότητα. Έχει σταθερές προτιμήσεις και αντιπάθειες. Απολαμβά­νει τις απαλές φωνές, την απαλή μουσική (νανουρίσματα, μουσι­κή από φλάουτο), τις ρυθμικές κινήσεις και την αίσθηση των χα­διών σας πάνω από το τοίχωμα της κοιλιάς σας. Απεχθάνεται τις στριγγές φωνές, τη δυνατή μουσική, τα δυνατά εκτυφλωτικά φώ­τα, τις απότομες κινήσεις και το να νιώθει παγιδευμένο όταν κά­θεστε ή ξαπλώνετε σε άβολες στάσεις.

Όραση. Αν και προστατεύεται από το τοίχωμα της μήτρας και της κοιλιάς, τα ισχυρά φώτα μπορούν να φτάσουν ώς αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιληφθεί τον ήλιο όταν κάνετε ηλιοθε­ραπεία. Αυτό που βλέπει δεν είναι παρά μόνο μια κοκκινωπή ανταύγεια, αλλά, από τον τέταρτο μήνα περίπου, αρχίζει και αντι­δρά, αποστρέφοντας το κεφάλι στο δυνατό φως. Τα όρια της όρα­σης του στον τοκετό (μπορεί να δει πρόσωπα σε απόσταση 30 εκατοστών) πιθανόν να προσδιορίζονται από τις παραμέτρους της «φωλιάς» του πριν γεννηθεί.

Ήχος. Η ακοή του μωρού σας διαμορφώνεται περίπου τον τρίτο μήνα και στα μέσα της εγκυμοσύνης μπορεί πια να αντιδράσει σε ήχους του έξω κόσμου. Το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο κολυ­μπάει είναι καλός αγωγός του ήχου, αν και οι ήχοι είναι συγκεχυ­μένοι όπως όταν βρίσκεστε κάτω από την επιφάνεια του νερού. Είναι επίσης σε θέση να διακρίνει συναισθήματα από τον τόνο της φωνής και κινείται με το ρυθμό της ομιλίας σας, γι’ αυτό και ανακουφίζεται από απαλούς και καθησυχαστικούς τόνους.

Ο ήχος της καρδιάς σας είναι συνεχώς παρών στον κόσμο του μωρού και φαίνεται πως είναι κάτι που αφήνει βαθιά ίχνη πάνω του. Μια έρευνα απέδειξε ότι νεογέννητα που άκουγαν μια μαγνη­τοταινία με τον ήχο της καρδιάς της μητέρας τους έπαιρναν πε­ρισσότερο βάρος και κοιμούνταν καλύτερα από άλλα που δεν άκουγαν τη μαγνητοταινία.

Η επίδραση της μητέρας

Το αγέννητο μωρό βιώνει αρχικά τον κόσμο μέσα από τη μητέρα του. Το μωρό σας δεν αντιλαμβάνεται μόνο εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά και ότι αισθάνεστε, γιατί τα διάφορα συναισθήματα μας απελευθερώνουν ορισμένες χημικές ουσίες στο αίμα μας, που διασχίζουν τον πλακούντα και φτάνουν στο μωρό σας μέσα σε δευτερόλεπτα.  Στα μωρά δεν αρέσει να βρίσκονται εκτεθειμένα σε παρατεταμένες αρνητικές διαθέσεις της μητέρας τους, όπως ο θυμός, η αγωνία ή ο φόβος. Ωστόσο, μια σύντομη περίοδος έντονης αγωνίας ή θυμού δε φαίνεται να έχει μακροχρόνια αρνητική επίδραση στο αγέννητο παιδί σας. Πιθανόν να είναι και ωφέλιμη, γιατί το βοηθά να διαμορφώσει την ικανότητα να τα βγάζει πέρα με τις μελλοντικές δυσκολίες. Αντίθετα, η διαρκής οργή και αγωνία, μιας σχέσης που δε σας προσφέρει ικανοποίηση και στήριγμα ή εξαιτίας των άσχημων κοινωνικών συνθηκών, μπορούν να έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα για το μωρό σας, όπως έναν προβληματικό τοκετό,  πιθανούς κωλικούς κ.α. Εντούτοις, οι έρευνες έδειξαν πως οι μακροχρόνιες αρνητικές διαθέσεις της μητέρας έχουν πολύ λιγότερη επίδραση στο μωρό, αν η μητέρα αισθάνεται γενικά ευτυχισμένη και θετική απέναντι στο γεγονός πως είναι έγκυος και δεν αποκλείει το αγέννητο παιδί της από το συναίσθη­μα αυτό.

Πηγή: Δρ. Μ. Στόπαρτ, “Σύλληψη, Εγκυμοσύνη, Τοκετός“,εκδ.Μίνωας