Το μπάνιο είναι το μόνο δωμάτιο που θέλουμε να λάμπει από καθαριότητα ανά πάσα στιγμή. Θέλουμε αστραφτερή καθαριότητα είτε στο υπάρχον μπάνιο είτε στο νέο μας μπάνιο μετά από   Η  πιο συνηθισμένη ερώτηση είναι πάντα η ίδια. «Πώς να καθαρίζω με ασφάλεια το μπάνιο χωρίς κίνδυνο φθοράς;». Είναι λογικό καθώς όλοι θα θέλαμε να διατηρήσουμε  σε άριστη κατάσταση  το μπάνιο μας όσα περισσότερα χρόνια γίνεται. Καταρχήν να επισημάνουμε ότι κυρίως τα καλής ποιότητας υλικά είναι αυτά που εξασφαλίζουν την μακροζωία της επένδυσης σας. Μερικά tips που θα σας βοηθήσουν στο να γίνεται πιο αποτελεσματικοί είτε μετά από ανακαίνιση μπάνιου, είτε στο  μπάνιο σας είναι τα παρακάτω:

Πως καθαρίζουμε το μπάνιο μας 

  1. Χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό μαλακό πανί και αποφεύγουμε συρμάτινα, σκληρά σφουγγάρια, βούρτσες, αιχμηρά αντικείμενα.
  2. Χρησιμοποιούμε ήπια απορρυπαντικά ή το ιδανικότερο και οικολογικό προιόν το ξύδι και αποφεύγουμε τα σκληρά απορρυπαντικά, καυστικά υλικά, οξέα και διαλυτικά, γιατί προκαλούν γρατζουνιές και μπορούν να δημιουργήσουν δυσχρωμίες ή να θαμπώσουν τις επιφάνειες.
  3. Καθαρίζουμε τακτικά τα είδη υγιεινής και οπωσδήποτε μετά από κάθε χρήση για την αποφυγή συσσώρευσης αλάτων και σαπουνιού, χωρίς να αφήνουμε πολλή ώρα το καθαριστικό στις επιφάνειες.
  4. Ξεβγάζουμε με άφθονο νερό το καθαριστικό και στεγνώνουμε με μαλακό πανί για να αποφύγουμε τα στίγματα από σταγόνες νερού.
  5. Αποφεύγουμε να αφήνουμε για πολύ καιρό στις επιφάνειες αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες, που ενδεχομένως δεν θα είναι δυνατόν να απομακρυνθούν.
  6. Προσέχουμε την πτώση βαριών αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν φθορές  στις επιφάνειες ή και ανεπανόρθωτες ζημίες (σπάσιμο).
  7. Αποφεύγουμε να αφήνουμε για πολύ καιρό στις επιφάνειες αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες, που ενδεχομένως δεν θα είναι δυνατόν να απομακρυνθούν.
  8. Προσέχουμε την πτώση βαριών αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν φθορές  στις επιφάνειες ή και ανεπανόρθωτες ζημίες (σπάσιμο).
  9. Εκτός από τα είδη υγιεινής ανάλογη φροντίδα απαιτούν οι βρύσες και οι σωληνώσεις με τα εξαρτήματα τους. Μπορούμε και αυτά τα εξαρτήματα να τα καθαρίζουμε με λευκό ξύδι.

Φυσικά – οικολογικά καθαριστικά  για το μπάνιο του σπιτιού σας

Άσπρο ξύδι: Το ξύδι καθαρίζει  το ίδιο με ένα απλό καθαριστικό  όλο το σπίτι . Προσέξτε όμως τις επιφάνειες με μάρμαρο θέλει να το έχετε αραιώσει καλά. Αναμείξτε απλώς ξίδι με ίση ποσότητα νερού.

Σόδα:  Η μαγειρική σόδα επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως ένα άριστο καθαριστικό μέσο και ταυτόχρονα φτηνό και οικολογικό. Σε λίγο απορρυπαντικό πιάτων προσθέτουμε σόδα φαγητού και ανακατεύουμε. Αυτός ο πολτός συμπυκνωμένος ή διαλυμένος σε χλιαρό η ζεστό νερό (ανάλογα με την επιφάνεια καθαρισμού και την δυσκολία των λεκέδων και της βρομιάς) καθαρίζει πολύ καλά όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου μας (εκτός από τις ξύλινες), Μετά το καθάρισμα των επιφανειών ξεπλένουμε με σκέτο νερό. ανοξείδωτο χάλυβα . Την επόμενη φορά που ο νεροχύτης σας θα έχει τα χάλια του, καθαρίστε τον με ένα πανί με σόδα και στη συνέχεια σκουπίστε τον με ένα στεγνό πανί.

Για να διατηρούμε τις σωληνώσεις της αποχέτευσης καθαρές και να μη βουλώνουν, ρίχνουμε κατά διαστήματα μισό φλιτζάνι σόδα και μισό φλιτζάνι ξύδι. Οι λιπαρές ουσίες διασπώνται σε σαπούνι και γλυκερίνη. Μετά από 15 λεπτά, ρίχνουμε βραστό νερό.
Το ίδιο διάλυμα χρησιμοποιούμε και για τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.

Λεμόνι: Το λεμόνι είναι το φυσικό λευκαντικό. Όπως το ξύδι, έτσι και το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό πολλών σημείων στο σπίτι σας. Απομακρύνει τα άλατα και τα υπολείμματα σαπουνιού από το μπάνιο και  μπορεί να  προσφέρει λάμψη.

Οινόπνευμα: Είναι κατάλληλο για τους λεκέδες στον καθρέπτη του μπάνιου σας.

 

Επιλέξτε ανθεκτικά υλικά υψηλής ποιότητας κατά την ανακαίνιση του μπάνιου σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες  και χαρείτε ένα αστραφτερό μπάνιο για πολλά χρόνια.

Επιμέλεια κειμένου : Ιωάννου Βικτώρια