Πότε θα έρθει ο πελαργόςΠώς να υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού;

H πιο σημαντική  ημερομηνία των επόμενων μηνών για εσάς είναι η ημερομηνία γενεθλίων του μωρού σας. Θέλετε να ξέρετε πότε μπορείτε να υπολογίζετε αυτό το γεγονός, για να μπορέσετε να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και να αρχίσετε με τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Μια εγκυμοσύνη διαρκεί κατά μέσο όρο 266 μέρες ή 38 εβδομάδες. Επειδή όμως η στιγμή της ωορρηξίας, δηλαδή η στιγμή της σύλληψης είναι συνήθως άγνωστη, αρχίζει ο υπολογισμός από την 1η μέρα της τελευταίας περιόδου. Στην 1η μέρα  της τελευταίας περιόδου προστίθενται 7 μέρες και 1 χρόνος, αφαιρούνται 3 μήνες ( ο γιατρός χρησιμοποιεί για αυτό έναν  ειδικό πίνακα υπολογισμού): Αυτή η μέθοδος ισχύει  για έναν ομαλό κύκλο 28 ημερών, στον οποίο η ωορρηξία έγινε την 14 μέρα μεταξύ δύο περιόδων. Ανάλογη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε τυχόν αποκλίσεις.

Σύμφωνα με αυτόν τον υπολογισμό η εγκυμοσύνη διαρκεί 280 μέρες. 14 μέρες από την τελευταία περίοδο ως την ωορρηξία συν 266 μέρες από την γονιμοποίηση έως τον τοκετό. Ο γιατρός διαιρεί αυτόν τον χρόνο σε 40 εβδομάδες .

Σύμφωνα με αυτήν την διαβάθμιση τελειώνει ήδη ο πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης, όταν το μικρό έμβρυο έχει εμφυτευτεί στην μήτρα. Η πιθανή ημερομηνία τοκετού είναι πάντως μόνο ένα σημείο αναφοράς, ελάχιστα μωρά είναι συνεπή σε αυτή την ημερομηνία.  Το ένα τρίτο έρχονται νωρίτερα, αλλά τα περισσότερα έρχονται  14 μέρες αργότερα στον κόσμο. Μερικά παιδιά απλώς χρειάζονται λίγο παραπάνω για να μεγαλώσουν στο μητρικό σώμα, ενώ άλλα είναι ιδιαίτερα βιαστικά. Έχετε υπομονή και προετοιμαστείτε για την έλευση του .

Σήμερα με τη βοήθεια των υπερήχων μπορεί να υπολογιστεί η ημερομηνία γέννησης με μεγάλη ακρίβεια. Εάν για παράδειγμα δεν είναι γνωστή η ημερομηνία της τελευταίας  περιόδου ή  μείνατε έγκυος μετά την διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών, με τη βοήθεια του  υπερηχογραφήματος  υπολογίζουμε  τις διαστάσεις του παιδιού  και έτσι μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πηγή:Barbara Nees Delaval  ”Περιμένω παιδί”.