Κρέμα σοκολάτας με καραμέλα σε ποτήρι

Το γλυκό αυτό θυμίζει πολύ τη Mars, την γνωστή μπάρα σοκολάτας-καραμέλας, ειδικά εάν από πάνω τρίψετε μπισκότο. Σε υφή είναι κοντά στη μους, αλλά όχι ακριβώς, αφού τα αβγά ψήνονται σε μπαιν μαρί και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια πιο συμπαγής κρέμα.

Τέλος, μπορεί να γίνει πολύ καλό επιδόρπιο για δείπνο, είναι δροσερό και μπορεί να γίνει εύκολα από πριν. Είναι σχετικά εύκολο στην παρασκευή του, αλλά έχει το μειονέκτημα πως “λερώνει”πολλά σκεύη. Αν δεν σας απασχολεί αυτό, δοκιμάστε το!!!

 

Υλικά για 6 μπολ/ποτήρια

για την κρέμα σκούρης σοκολάτας

  • 50gr σοκολάτα 74% κακάο
  • 165ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κρόκοι αβγού
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

για την κρέμα σοκολάτας γάλακτος

  • 50 gr σοκολάτα γάλακτος
  • 165ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κρόκοι αβγού
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

για το σιρόπι καραμέλας

  • 100gr ζάχαρη
  • 30ml νερό

1 λοβό βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος (περ. 400ml συνολικά) μαζί με το λοβό της βανίλιας μέχρι πριν από το σημείο βρασμού, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε τη να αρωματστεί για 30 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε το λοβό.
  2. Για την κρέμα σκούρης σοκολάτας: λιώστε την σοκολάτα σε μπαιν μαρί, βάλτε τη στην άκρη να κρυώσει λίγο. Σε νέο σκεύος, πάλι σε μπαιν μαρί,  χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη (1 κ.σ.) και τα 165ml κρέμας γάλακτος μέχρι να αρχίσουν να πήζουν, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα. Ενώστε τη σοκολάτα με την κρέμα να γίνει ένα ομογενές μίγμα. Μοιράστε τη σε 6 ποτήρια και βάλτε τη στην κατάψυξη για περίπου 10 λεπτά.
  3. Φτιάξτε και την κρέμα σοκολάτας γάλακτος ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.
  4. Για το σιρόπι καραμέλας: σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τη ζάχαρη (100γρ) και το νερό (30μλ) και χωρίς να ανακατεύετε, αφήστε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν καραμέλα μετρίου χρώματος, καραμελί… Αποσύρετε από τη φωτιά και προσεχτικά (θα αρχίσει να αφρίζει) ρίξτε την κρέμα γάλακτος (75μλ). Ανακατέψτε και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
  5. Βγάλτε τα ποτηρια από την κατάψυξη και μοιράστε την καραμέλα και έπειτα γεμίστε τα προσεκτικά με την κρέμα σοκολάτας γάλακτος. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για μερικές ώρες να σφίξουν.
  6. Απολαύστε το γλυκό σας σκέτο, με τριμμένο μπισκότο ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Διατηρείται για μια-δυο μέρες στο ψυγείο, αλλά η καραμέλα υγροποιείται, γιατί είναι ευαίσθητη στην υγρασία.

 

Πηγή://foodjunkie.eu//