Εικονογράφηση: Mariona CabassaBιβλία για παιδιά ηλικίας 4+ ετών

 

-Γιαγιά, ο παππούς πήγε στον ουρανό;

-Ναι, πήγε στον ουρανό

Έτσι ξεκινάει το νέο βιβλίο της Στέλλας Μιχαηλίδου με τίτλο Πού πήγε ο παππούς; το οποίο προσεγγίζει με τον πλέον ευαίσθητο και κατευναστικό τρόπο το θέμα του πένθους και της διαχείρισής του από τα παιδιά και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ένα παιδί αντιλαμβάνεται την απουσία του παππού του και αναρωτιέται πού πήγε. Έτσι, κάνει ένα σωρό ερωτήσεις στη γιαγιά του, προσπαθώντας να ανακαλύψει όχι μόνο πού βρίσκεται ο παππούς αλλά και τι μορφή μπορεί να πήρε. Ευτυχώς, η γιαγιά έχει μια απάντηση για όλες τις απορίες του, βοηθώντας το να δώσει τη δική του ερμηνεία σχετικά με το πού πήγε ο παππούς…

Τα στοιχεία της φύσης, η φαντασία και η αγάπη σε όλες της τις μορφές, συνθέτουν μια ιστορία τρυφερή και ανακουφιστική, που θα αλλάξει την αντίληψη των μικρών –αλλά και των μεγάλων– αναγνωστών σχετικά με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολύχρωμη, ζωηρή και αιθέρια εικονογράφηση του βιβλίου είναι έργο της Ισπανίδας Mariona Cabassa, η οποία κατοικεί στη Βαρκελώνη και έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 40 βιβλία για παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί από τα ισπανικά και εκδοθεί σε άλλες γλώσσες, όπως τα πορτογαλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα κινεζικά.

Η Στέλλα Μιχαηλίδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Γράφει και σκηνοθετεί έργα που κυρίως απευθύνονται σε παιδιά και νέους, επιμελείται την κίνηση και τις χορογραφίες σε θεατρικές παραστάσεις και διδάσκει κινησιολογία και χορό στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με τις παραπάνω ιδιότητες αλλά και με αυτή της ηθοποιού, συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς και με Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Τα έργα της ανεβαίνουν συνεχώς από επαγγελματικές και ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Το βιβλίο της Πολυξένη (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) κέρδισε το βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση για την εικονογράφηση και για το κείμενο, από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί και το εικονογραφημένο βιβλίο της Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη, το οποίο παρουσιάστηκε το 2017 ως θεατρικό έργο για παιδιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Mariona Cabassa γεννήθηκε και μένει στη Βαρκελώνη, μια πόλη που αγαπά, με τον σύζυγό της και τον γιο τους. Ξεκίνησε να σπουδάζει γραφιστικές τέχνες στη Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας της La Massana, αλλά μερικά χρόνια αργότερα συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν περισσότερα πινέλα και μολύβια και λιγότερο χρόνο σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών (με την πάροδο του χρόνου, βέβαια, έχουν γίνει ένα βασικό εργαλείο στη δουλειά της).

Αποφοίτησε το 2000 και συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Στρασβούργου, όπου έμαθε πολλά για την εικονογράφηση και τη χαρακτική, καθώς και για τη γαλλική γλώσσα. Αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζωγραφική και έχει ήδη εικονογραφήσει 40 βιβλία στην Ισπανία (στην καταλανική, ισπανική, βασκική και γαλικιανή γλώσσα), τα οποία έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, πορτογαλικά, ιταλικά, κινεζικά, γαλλικά, εβραϊκά). Έχει λάβει αρκετά βραβεία για το έργο της και έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις. Έχει διδάξει σε διάφορα σχολές τέχνης και διοργανώνει τα δικά της εργαστήρια.