Το κατακόκκινο ρόδι είναι κάτι παραπάνω από ένα φρούτο, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τη παχυσαρκία. Ενδεικτικά, επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού, σε ποσότητα 120 ml καθημερινά για διάστημα ενός μήνα, συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.

  • Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη φύση. Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού.
  • Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).
  • Επίσης, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών. Ακόμη, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή.
  • Τέλος, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.
  • Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην ­επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

Το ρόδι στο φαγητό

Το καθάρισμα του ροδιού μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά η γευστική του και διατροφική του αξία θα σας αποζημιώσει. Αφού το καθαρίσετε, μπορείτε να το φάτε ως έχει ή να πιείτε το χυμό των σπόρων. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι, στις σαλάτες, στο ρύζι, στο κουσκούς ή να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σάλτσες για το ψητό κρέας.

Και μην ξεχνάτε ότι ναι μεν το ρόδι δεν μπορούμε να το βρούμε εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου, μπορούμε όμως το φυλάξουμε στην κατάψυξη του ψυγείου μας και να το γευόμαστε όποτε μας αρέσει.

Συνταγές με ρόδι

Ενα ωραίο γλυκό κείκ σοκολάτας με ρόδι,  για αρχή  είναι ότι πρέπει. Αυτή η καταπληκτική συνταγή είναι από τον chefouli.gr

Υλικά

Βούτυρο 125 γρ σε θερμοκρασία δωματίου

Γιαούρτι 1 ποτήρι

Αυγά 4 τεμ

Κακάο 3/4 ποτηριού

Ζάχαρη 1 ποτήρι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 ποτήρια

Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού

Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι γλυκού

Ρόδια 2 τεμ καθαρισμένα

Κουβερτούρα 80 γρ

Για την επικάλυψη

Κρέμα γάλακτος 330 ml

Κουβερτούρα 250 γρ

Μέλι 1 κουταλιά σούπας

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το μίξερ καλά μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε την ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα, βάζουμε ένα – ένα τα αυγά και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι,το κακάο,το  μπέικιν πάουντερ, την σόδα και τα ανακατεύουμε. Λιώνουμε την κουβερτούρα με την διαδικασία μπεν μαρί και την αδειάζουμε στο μπολ με το βούτυρο. Προσθέτουμε και τα υλικά από το μπολ με το αλεύρι, το γιαούρτι, τα χτυπάμε όλα μαζί με το μίξερ και στο τέλος ρίχνουμε τα ρόδια και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί (ή φόρμα για κέικ )και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο). Αφήνουμε να κρυώσει πριν το βγάλουμε από το ταψί ή την φόρμα. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τέλος προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε το κέικ μας. Αν θέλουμε στολίζουμε με ρόδι και σερβίρουμε.

Σπιτικό αναψυκτικό από ρόδι του Στέλιου Παρλιάρου

Η βάση για το αναψυκτικό είναι ένα σιρόπι που θα φτιάξουμε από το χυμό του ροδιού. Η διαδικασία είναι η εξής:

Σιρόπι ροδιού
Κόβουμε τα ρόδια στα 2 οριζόντια και τα χτυπάμε με ένα βαρύ αντικείμενο π.χ. γουδοχέρι, πάνω από ένα μπολ έτσι ώστε οι σπόροι να πέφτουν μέσα σ’ αυτό. Μ’ αυτό τον τρόπο καθαρίζουμε εύκολα τα ρόδια. Πολτοποιούμε τα σπόρια στο μπλέντερ, τα περνάμε από ένα τουλπάνι ή από ένα πολύ ψιλό σουρωτό για να συγκρατήσουμε τα σποράκια και βάζουμε το χυμό μαζί με τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και γεμίζουμε βάζα ή ένα μπουκάλι. Διατηρείται για 2 εβδομάδες στο ψυγείο.

Σιρόπι ροδιού

  • 370 γρ. χυμός ροδιού (περίπου 3-4 φρέσκα ρόδια)
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 1 τεμ. λεμόνι το χυμό του

Σερβίρισμα

Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε παγάκια, λίγο από το σιρόπι και προσθέτουμε παγωμένο νερό ή σόδα. Ανακατεύουμε και έχουμε μια φρέσκια λεμονάδα, πορτοκαλάδα και αναψυκτικό ροδιού με ανθρακικό ή όχι.

Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)